Sok(k) az a 30?

30 felett. Már annyiszor megfogadtam, hogy nem jelölöm be a különböző női portálokat a facebook-on, de ha már elkövettem ezt a hibát, akkor legalább nem olvasom el az adott cikket, amit kiposztoltak. Mégse tudtam megtörni-e rossz szokást, mert a hírfolyamom legtetején ott vigyorgott rám ez a cím: “Liv Tyler kismamaként és 39 évesen is gyönyörű!” 39 évesen is….tetszik érteni? 39 évesen is…is…is…is…kattogott a fejemben ez az egy szó. Mintha legalábbis egy 90 körüli asszonyról szólna a híradás. 39 évesen is…

Miután a bennem lakozó törni-zúzni vágyó amazon kicsit lehiggadt, elgondolkodtam. Miért is húztam fel magam ezen a címen? Hülyeségeket nap mint nap olvasok, nőkről szólókat is, pont nem érdekel. A photoshop korában jókat mosolygok egyes címlapokon, kb. ennyi a reakcióm a hogyanlegyünktökéletesek5percalatt című témához. Vagy elkapott a para, hogy ajjjjajjjjjjjj, én is közelebb vagyok már a 40-hez, mint a 30-hoz? És gyereket szeretnék. Most akkor mi van?

 

Mert miért is ne lehetne egy 39 éves nő gyönyörű?

 

30 felett mi történik? Miért írnak úgy az újságok a 30 feletti nőkről, mintha itt lenne a világvége, nekik már harangoztak? Hogy ha eddig nem jutott pénz, fegyver, paripa, értsd jóparti férj, karrier (természetesen egy nagy zsák pénzzel) és gyerek/ek, akkor aztán már mindenről lemaradtak. Hisz egy 30 feletti nő mostanság “öreg”, nem számít kapósnak, meg macerás, gyereket akar (és nem is biztos, hogy egyből teherbe esik), családot, mi egymás, kicsit meg is kopott a fénye és a hülyeségáradat sorát, ami zúdul ránk napestig tudnám sorolni. Ami nagyobb baj, hogy sajnos sokan el is hisszük.

monica 30 felett 30 felett avagy sok(k) az a 30? monica 300x200

Néztem a színésznő legfrissebb képét, ami szülése után két nappal készült. Igen, gyönyörű! De nem a leheletnyi sminktől, vagy hogy van ránc vagy nincs ránc az arcán, lementek-e már róla íziben a várandósság alatt felszaladt kilók (mit is beszélek, olyan nem is volt), hanem mert Nő! Anya! Feleség! Társ! Minden! Újszülött kislánya fejecskéjéből is látszott valami és igen, ahogy egy anya néz a gyermekére, az maga a csoda. Leírhatatlan. Azt átérezni lehet, de pontosan megfogalmazni nem.

 

Belülről jövő szépség

Azt hiszem, ezért (is) éreztem olyan igazságtalannak ezt a címet. Mert ez a gyönyörű egyébként nem egyenlő azzal a gyönyörűvel, ami címlapok tucatjairól köszön vissza. Ezt a boldogságot, elégedettséget, örömöt, áradó szeretetet nem adja vissza a jó smink, dögös ruha, kisportolt test stb. Közhely, közhely, vállalom, de ez belülről jön. Ezért a megfoghatatlan valamiért, a szavakkal körbe nem írható érzésért szeretne minden nő anyává válni. Ezért vállalják a hormonkezelést, a lombikprogramot, a szűkebb családi költségvetést, nyelik könnyeiket (párjukkal együtt), figyelik a ciklust, a hőmérsékletet, mindent előírás szerint, vagy jár pszichológushoz, issza a gyógyteát, imádkozik, ki-ki hite szerint, mert hát vágyunk rá, hogyne vágynánk arra az édes babaillatú egy vekni kenyér nagyságú csodára, akit végül a karjainkban tarthatunk…Hisz én is erre vágyom, ezért ragadt ott a tekintetem ezen a képen akaratlanul is. Ezért fáj az a címben szereplő is, mert vigyorogva a képembe tolja, hogy hát kisanyám, ha eddig nem jött össze, ne is álmodozzál róla, nem lehet mindenki Liv Tyler.

kismamak 30 felett 30 felett avagy sok(k) az a 30? kismam  k 300x199

Közben pedig ennek éppen az ellenkezőjét gondolom. Itt vagyunk mi, 30-as nők. Nőiségünk virágában készen arra, hogy anyává váljunk. Eljött az ideje! Egészségesek, szépek, erősek és bizony, fiatalok vagyunk. (De jó lenne, ha a környezetünk is ebben erősítene minket.) Kívánok mindenkinek hitet és erőt ahhoz az úthoz, amelyen keresztül vágya beteljesül.

P.S.: A portál szerzőinek pedig ezúton szeretném jelezni, hogy rengeteg csodaszép 30-as, 40-es, 50-es, 60-as (a sort lehet folytatni) nő jár körülöttünk!

Szemán-Lévai Évi (korábbi GyereBaba Csoporttag) írása

Aki kíváncsi ennek az őszinte levélnek az írójára, hallgasson bele videófelvételeinkbe, amelyeket a korábbi tanfolyamokon készítettünk. Az ő véleménye is közöttük van. Aki pedig 30 felett babát szeretne, jelentkezzen a következő GyereBaba Programra.