Gondolatok a férfiak meddőségéről

Alig létezik olyan, hogy tabu, szinte mindenről lehet beszélni: az életünk, lelkünk, sőt testünk problémai is folyton terítéken vannak. Elég csak bekapcsolnunk a tévét: prosztata megnagyobbodás, aranyér és körömgomba fogad minket. Mégis van egy-két olyan kérdés, amelyeket mintha szemérmesen kerülnénk.

Az emberi szervezet egy csodálatos, nagyon összetett gépezet. A könnyebbség kedvéért hasonlítsuk most a férfi termékenységet a Forma1-hez. A jó helyezésért szükséges egy jó versenyautó (nemi szervek egészsége) és a pilóta mentális felkészültsége (a psziché egyensúlya) is. Ha valahol komplikáció merül fel, a versenyautó nem, vagy nem jó eredménnyel ér célba. Ahogyan a Forma1-ben, úgy természetesen a férfi nemi szervek és a lélek háza táján is rengeteg tényező működhet hibásan, de erről nem szeretünk tudomást venni.

A férfi meddőség a kínos témák egyike. Vajon miért?

Sajnos – helytelenül – összemosódik a terméketlenség és az impotencia fogalma. Pedig egy férfi lehet ereje teljében lévő csodálatos szerető, ez még egyáltalán nem garantálja, hogy termékeny is. A köztudatban viszont az él, hogy ha egy férfi meddő, biztosan gondjai vannak a potenciával is. A potencia pedig fontos érték, az igazi férfi ugyanis „tökös”, szexuálisan aktív. A meddőség, pont a fogalmak tisztázatlansága miatt, egyelőre a férfiasságon esett szégyenfolt. A cím felvétésére válaszolva, James Bondnak – bár rengeteg nőt csábított el, és egyiktől sem született gyermeke – nem dicsőség felvállalni, ha meddő.

Pedig ahhoz, hogy egy problémát orvosolni tudjunk, az első lépés a helyzettel való szembenézés, annak felismerése, hogy valami nincs rendben. A megoldási módok keresése, szakemberek bevonása csak ezt követően történhet.

A felnőtt női test havonta egyszer jelzi a „működőképességet”, a menstruáció a funkcionális „ok” gomb. A biológiai természete szerint elsősorban a nő a fajfenntartás felelőse, így az ezzel kapcsolatos problémák felvállalása is úgy tűnik, könnyebben megy a fizikailag gyengébbik nemnek, mint a teremtés koronájának. A nők előbb fordulnak orvoshoz, beszélik meg a gondokat szeretteikkel, mint a férfiak. A férfi viszont, mint aki a létfenntartásért felel, a betevő megkeresése mellett irányítani és biztonságban tartani igyekszik környezetét, általában nem szívesen vesz tudomást reprodukciós problémáiról. Épp ezért sok férfi már a kivizsgálás gondolatától is irtózik és csak legvégső esetben hajlandó felkeresni az orvost. A nemek különbözőségéről, eltérő evolúciós szerepükről és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintázatokról, a termékenységi gondokról inkább csak mi nők beszélünk, férfitársaink ha nem muszáj, azt sem.

Ha a szembenézés megtörténik, az nagyon jó: elindulhatunk a megoldáshoz vezető úton, azonban itt is rengeteg nehézséggel találjuk szemben magunkat. Beszéljünk most ezekről:

A „007-es” lehet meddő? Avagy lehet rossz a versenyautó?

A korábbi példánál maradva, ha „rossz a versenyautó”, azaz szervi rendellenesség áll fenn, akkor az orvosi vizsgálatok mellett ne felejtsünk el figyelmet fordítani a lelki feszültség oldására is. Maga a diagnózis önmagában lehet traumatikus élmény, ne dugjuk a fejünket homokba. Főleg, hogy ilyen nehéz helyzetben a párkapcsolat is sérülhet és nem csak a férfi önértékelésének csökkenése miatt. A pár női tagjának is tagadhatatlanul nehéz a dolga. A nő ilyen helyzetben egyszerre kell, hogy bíztatóan, a férfi önbecsülését támogatva, megértően közelítsen a témához, miközben saját fájdalmával, csalódottságával – a hibáztatás csapdáját kerülve – kell foglalkoznia. Nem könnyű ez, ahogyan az erről való beszélgetés idejét és mélységét eltalálni sem. A GyereBaba Program részvevői együtt dolgozhatnak ehhez hasonló kérdéseken és szakszerű segítséggel találhatnak mindkét fél számára megnyugvást hozó megoldást. A cél: közelebb kerülni egymáshoz, amelyhez közelebb visz egy-egy közösen megoldott helyzet.

Ha nincs szervi gond, akkor beszélhetünk funkcionális meddőségről. Ilyen esetekben a lelki, gondolati tényezőkben kereshetünk okokat. Nézzük meg kicsit részletesebben, hogy férfiak esetében mik állhatnak a lelki eredetű meddőség hátterében:

Férfi-társadalmunkra nagy teherként nehezednek az elvárások: sok pénzt kell keresni, státuszszimbólumokat felhalmozni, jó autót kell vezetni, sikereket kell aratni, mindeközben pedig nem árt sok jó élményt szerezni, kiegyensúlyozottnak, céltudatosnak lenni. Amíg ezek nincsenek meg, háttérbe kerülhet az apaság. Téves a hiedelem azonban, hogy a férfiak szerencsés helyzetben vannak, mert bármeddig kitolhatják a gyermekvállalás idejét. A termékenyítő képesség férfiak esetében is csökken az évek előrehaladtával. Ráadásul az sem mindegy, meddig kísérhetjük majd figyelemmel leendő gyermekünk életét, látjuk-e őt, őket felnőni. Szorongató a feszültség, amit az anyagi biztonság megteremtése teremt, és a sürgető társadalmi nyomás, amit az idő múlása okoz.

 

A stressz csökkenti a spermiumok számát és mozgékonyságát

Nem nagy újdonság, hogy a krónikus munkahelyi és magánéleti stressz csökkenti a spermiumok számát, mozgékonyságát. De talán arra kevesebbet gondolunk, hogy a stresszre másképpen reagálnak a férfiak. A nők általában érzelmi támogatást kérnek a nehéz helyzet feldolgozásához. A férfiak ha lehet, inkább megoldják a problémát, ha pedig nincs mód erre, többnyire visszahúzódnak a „csendes és erős”, „megoldja magában” apáról fiúra szálló mintája mögé. Az elfojtott feszültség ugyanúgy növeli a vérnyomást, szív-érrendszeri gondokat okoz, felborítja a hormonális egyensúlyt és okozhat hosszútávon reprodukciós zavart. Az elkerülhetetlen stressz oldására használt eszközök közül sem mindegyik „testreszabott”: jógázni, meditálni, egy jót sírni, beszélgetni sokszor a nőies megoldások közé tartozik. A kocsmába, párhuzamos kapcsolatba menekülni sajnos inkább azok az utak, amelyeket a férfiak választanak, ezek azonban szintén a gyermekáldás ellen hatnak.

Sokszor emlegetett lelki visszatartó erő, hogy a férfi, akiről jelenlegi kapcsolatában partnere szeretettel gondoskodik, fél, hogy egy gyerekek születésével elveszíti pozícióját. A felnőtt férfivé, majd apává válás problematikájának gyökere a saját/születési családban keresendő, amellyel szintén érdemes foglalkozni.

Mindemellett nem tagadhatjuk azt sem, hogy valóban megváltozik a házasság, párkapcsolat, ha gyermek születik. A nő idejének nagy részében érzelmeit a gyerek felé fordítja. Az ezzel kapcsolatos gondolatokat felszínre kell hozni, az indulatmentes, őszinte megbeszélés oldja a szorongást.

 

Sok más mellett ezekről és a stresszel való hatékonyabb megküzdésről is szó lesz a  GyereBaba Programkövetkező tanfolyamán. Van még kérdésed? Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  Jelentkezni pedig a kék gomb megnyomásával lehet.