1+1 több mint 2

A csoport ereje

Miben látszik a csoport ereje? Az ember szociális léte, a többiekhez való kapcsolódása, önzetlensége és támogatása nyilvánvalóan nem korlátozódik pusztán a rokonokra. Társas kapcsolataink sok esetben azokra irányulnak, akiket jó ismerünk: barátokra, munkatársakra, osztálytársakra, szomszédokra. Ezek a viszonyok többnyire kölcsönösségen alapuló cserekapcsolatok, melynek „fizetőeszköze” az oda-vissza szívesség, „ha te is segítesz, én is segítek” együttműködés. A kölcsönös segítség esetén mindenki jól jár. Az is aki ad és az is, aki kap.

csoport A csoport ereje szines kezek

 

Az evolúció során az együtt élő és közösen tevékenykedő emberek egymás iránti önzetlenségének számtalan hozadéka volt. Óriási előnyöket kínált a csoport tagjai számára, gondoljunk csak a vadászat sikerére vagy a veszélyben való segítségnyújtásra vagy a gyengébb csoporttagok támogatása. A társas kapcsolatok nagy összetartó erőt jelentettek az őstársadalmakban.csoport A csoport ereje kozosen enni a csoport ereje

Vajon miben rejlik a közösség ereje?

A mai világban, az egyén érdekeit érvényesítő társadalomban milyen előnyei lehetnek a közösségi létnek, az egymáshoz tartozásnak? Mi az, amiért egy önzésre szocializált embernek érdemes az ego-harcot, a könyökháborút összefogásra váltani?

 

 1. Sok lúd, disznót győz alapon olyan nehézségekkel is megküzdünk, amelyekre egyedül képtelenek vagyunk. Erőnk másokkal együtt megsokszorozódik.
 2. Mások nézőpontja új perspektívát nyithat a problémamegoldásban.
 3. Ha a szomszéd kertjét valamiért zöldebbnek is látjuk, ez akár motiválhat arra, hogy többet /jobban/hatékonyabban kertészkedjünk.
 4. Ha társaságban vagyunk, könnyebben fejleszthető önismeretünk: mások tükröt tartanak nekünk, megláthatjuk magunkban azt, amit elkendőzni igyekszünk. Örök törvény: mindig az jön szembe, amivel dolgunk van.
 5. A közösségben elfogyasztott étel íze is más. A terített asztal mélységeket nyit.
 6. A csapatjáték kreatívvá tesz, fokozza a koncentrációs készséget, a másokra való odafigyelést.
 7. A többi ember közelsége jelenthet inspirációt, láthatunk követendő példát.
 8. Lehet kapni – lehet adni. Például figyelmet, tanácsot, érzelmeket, érintést… Mindkettővel gazdagodunk.
 9. Elfogadó közegben megélhetjük, hogy a problémával nem vagyunk egyedül, megoszthatóvá válik a teher.
 10. A csoportban betöltött szerepeink nyomán megtanulunk bizonyos normákhoz alkalmazkodni, ( a szabályok sokszor biztonságot is adnak), és a visszajelzések következtében önértékelésünk is fejlődik.
 11. Együttlétben virulnak a szóvirágok, hiszen a humornak kell a közönség. A széles mosoly, a vihogva nevetés a legjobb gyógyír a bajra, az élet „túlélésére”.
 12. Az empátia kiváltja a jóindulatot és támogatást.

csoport A csoport ereje nevetes

Kölcsönös segítség

A fentiek tükrében a „Segíts magadon, a Jó Isten is megsegít” mondást akár úgy is fordíthatnánk, hogy segíts másokon, azzal magadon is segítesz.  Van, aki nem hisz a teljes önzetlenségben, a tiszta altruizmusban. Talán mindegy is, hogy a másik támogatása, önzetlen megsegítése a cél, vagy a szenvedővel való azonosulásunk során keletkező feszültségünket és szorongásunkat akarjuk „önző módon” csökkenteni. Hiszen mások megelégedettsége és saját lelki terhünk csökkentése egyaránt bennünket  erősít …

Forrás: Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

 

Mit mondanak erről a korábbi tanfolyamok résztvevői?

Nézd csak, a közösség erejéről, az együttes élmény sodró lendületéről, a csoporttámogatásról beszélnek a GyereBaba Program résztvevői is.

Kérdésed van? Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  A tettek mezejére lépnél? Jelentkezz a GyereBaba Programra!