A gondolat és hit ereje = placebo

 

A gyógyító placebo. A gondolat erejéről nagyon sok cikket és könyvet írtak már. Sokszor ellentmondásosak az eredmények, abban azonban megegyeznek a kutatók, hogy a placebo hatás gyógyít. Sokszor ugyanolyan eredményességgel, mint a gyógyszer. Az orvos, gyógyszerész vagy természetgyógyász sugallatába és javallatába vetett hitünk hozzásegít a gyógyuláshoz.

A placebo meghatározása röviden:  olyan anyagba vagy kezelésbe vetett hit, amely nem rendelkezik igazoltan gyógyító hatású összetevőkkel. Az érintett tudomása szerint azonban változtatni képes bizonyos tüneteket és tüneti javulást vagy gyógyulást eredményezhet. Azaz, a gondolat és a hit a gyógyulásban elegendő a tüenetek enyhüléséhez vagy akár a gyógyuláshoz is.

A placebo gyógyító  hatásának ismerete nem új.  Beecher,  aki különböző betegségek kezelését vizsgálta kutatásai során,már 1955-ben azt írta, hogy a placebo pozitív hatása 30 %-os. 

a gyógyító placebo A gyógyító placebo medicin1 pixabay

A BMJ című orvosi folyóirat például egy olyan vizsgálatról számolt be, amikor irritábilis bélszindrómás(IBS) betegeket osztottak be három csoportba: egy részüket kezelés nélkül hagyták, a második csoport placebo tablettát kapott, minden különösebb kommentár nélkül, míg a harmadik csoport egy nagyon barátságos, figyelmes orvostól kapta a placebo tablettákat. Az eredmények önmagukért beszélnek: az első csoport spontán javulása 28 %-os volt, a placebo tablettásoké 44%, míg a törődő orvos ajánlására bevett cukortabletták 62 %-os ereményt hoztak!

 

A gyógyító placebo: még a tabletta színe is befolyásolhatja a gyógyulást!

De ez még nem minden. Azt is vizsgálták, milyen jelentősége van a bevett tabletták színének, formájának illetve annak, hogy a kezelések mennyire kellemetlenek. Az derült ki, hogy minél “drámaibb” a kezelés, annál nagyobb placebo hatása van. Pl. az álinjekció hatásosabb, mint a tabletta. És ha már tablettáról beszélünk, minél nagyobb, annál jobb. Persze a “leghatékonyabb” az áloperáció.

Ha hiszünk a gyógyulásban, agyunk, szervezetünk rááll a gyógyulás útjára. Ha kezelőink is hisznek a kezelés sikerében, és ha ezt empatikus módon tudtunkra is adják, még hatékonyabb az orvosi segítség.

 

a gyógyító placebo A gyógyító placebo medicin pixabay 300x225

 

Ez lehet segítség a terméketlenségi problémánál?

 

A GyereBaba Program hétvégéi alatt a párok imaginációs technikákkal is dolgoznak, melynek során belső folyamataikat is képesek úgy alakítani, hogy az áhított fogantatáshoz közelebb kerüljenek, vágyuk megvalósuljon. Itt nem placebo hatásról van szó, hanem arról a csodálatos emberi képességünkről, hogyha elhisszük, hogy pozitív változás következik be testünkben, az valóban be is következik. 

Erre a legjobb példa csoportjaink  eddigi eredménye. Az első csoportokban a résztvevők 50%-ánál fogant meg baba, a 30-40 éves nők csoportjában. Tehát a résztvevő párok  fele vált  boldog szülővé. Ha felkeltettük érdeklődésedet, kattints a “Jelentkezz” gombra és máris lehetőséged lesz a következő csoporton résztvenni és nemsokára csatlakozni a szülők táborához.