A lombik ára, azaz mennyi az annyi?

Mennyi a lombik ára? Magyarországon hozzávetőleg minden hatodik pár esetében késik a gyermekáldás, a kitartó próbálkozás ellenére sem fogan meg a várva várt baba. Az orvostudomány és a szakemberek hathatós segítséget és megoldást kínálnak a termékenységi problémákra. Amikor felkeressük a kiválasztott meddőségi központot, számolnunk kell azzal, hogy a kezelések – a testi megpróbáltatáson túl – anyagilag is megterhelőek. Bár pénzben nem felbecsülhető egy kisbaba születésének csodája, mégis jó, ha a költségekkel is tisztában vagyunk.

Általános tévhit, hogy a lombik program az OEP támogatás által ingyenes

Tény, hogy jelenleg 5 beültetési eljárás költségeit 100%-ban átvállalja az állam, azonban a kiadások nem merülnek ki ebben.

a lombik ára A lombik ára a lombik ara

 

Hogy mennyi az annyi, az sok mindentől függ

Talán nem is gondolnánk, de a kiadásokat jelentősen befolyásolja, hogy hol él a pár. Sokszor ugyanis csak Budapesten tudják a speciális vizsgálatokat és beavatkozásokat elvégezni, így az utazást, szállást is finanszírozni kell.

 

 

Hogyan is számoljuk ki a lombik árát? A költségek ezen kívül további négy elemből tevődnek össze.

  •  Az előkészítés

    során: az első konzultáció (kb. 15-20 ezer forint), előzetes vizsgálatok (vértesztek, női és férfi hormonvizsgálatok, fejenként összesen 25-30 ezer forint), ultrahangok (méhtükrözés 50-70 ezer forint, petevezeték-átjárhatósági vizsgálat 30-40 ezer forint, alapvető nőgyógyászati vizsgálatok 8-10 ezer forint/alkalom), a test hormonális felkészítése (petesejtek érésének stimulálása – OEP támogatás mellett is – 120-150 ezer forint).

  • Magának az eljárásnak is lehet ára,

    ha nem államilag finanszírozott intézetet keresnek fel a leendő szülők. Sokan vannak olyanok, akik úgy döntenek, hogy minél hamarabb szeretnék a beavatkozásokat, nem akarják a három vagy akár hat hónapos várakozási időt kivárni, így teljesen magánklinikai utat választanak. Ebben az esetben inszemináció esetén 100 és 150 ezer forinttal, az első lombik beültetésig körülbelül 1 millió forinttal kell, hogy számoljanak.

  • Továbbá az eljárás alatt és követően felírt gyógyszereket is meg kell vásárolni, amelyekre szintén támogatás vehető igénybe (áruk alkalmanként 5-10 ezer forint).

  • Végül pedig ne feledjük a beavatkozás mellett javasolt életmódváltás előre megbecsülhetetlen költségeit se: egészséges diéta, táplálék-kiegészítők, torna vagy más sport finanszírozása és a gyógyszerek ára (pl. inzulin rezisztencia, vagy más betegség diagnózisa esetén).

Az, hogy mire mennyit szánunk, csak rajtunk, illetve a lehetőségeinken múlik… azonban jó, ha tájékozottak vagyunk, mielőtt a pénztárcánkba nyúlunk.

Az inszemináció általában 17-18%-ban sikeres, míg a lombik program életkortól függően eltérő mértékben, de átlagosan 23%-ban jár sikerrel.

 

Hogyan lehet ezt a sikerrátát növelni, hogyan lehet jobb a beavatkozások eredményességét mutató statisztika?

A lombik sikerráta növelése a lombik ára A lombik ára a lombik sikerrata novelese

 

Két németországi kutató, Therese de Liz és dr. Bernhard Strauss 2005-ben egy átfogó tanulmányban megvizsgálta, hogy a pszichés egyéni és csoportos terápiák mennyire hatékonyak a meddőség kezelésében. Huszonkét terápiás hatékonysági kutatást vettek alapul és megállapították, hogy a meddőségi kezelés az esetek 45%-ában sikeres terhességgel zárult a pszichés kezelést kapó csoportokban, míg a kontrollcsoportokban a terhességi arány mindössze 14% volt.

Forrás: T.M. de Liz and B. Strauss (2005): Differential efficacy of group and individual/couple psychotherapy with infertile patients. Human Reproduction, 20, 1324-1332.

 

Kérdésed van? Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  A tettek mezejére lépnél? Jelentkezz a GyereBaba Programra!