eredmények

Számokon innen és számokon túl:

mit mutat a statisztika és mi az, amit nem lehet pusztán számokkal mérni?

 

“A lombik és a GyereBaba Program eredményei “-re gyakran kattintanak az internetes keresésnél. Természetes, hiszen szerentne mindenki biztosara menni,  Sajnos  nem könnyű azonban eligazodni az internetes oldalak adatai között. Ezért összefoglaltuk, a lombik és a GyereBaba Program eredményeit, nemcsak statisztikai, hanem tudományos és pszichoszociális szemszögből is. Mit hoz az egyik kezelési forma, mit ad a másik plusszban.

 

A lombik program 100 % siker?

Önmagában a lombik program nem hoz 100%-os sikert! 2010 óta több mint 41 ezer művi megtermékenyítést finanszírozott az állam, melynek mintegy 21 százaléka volt sikeres! A sikerráta általában 20 %-os, az inszeminációk esetében ennél sokkal alacsonyabb ez a szám.

A fizikai beavatkozás önmagában nem mindig elegendő, bár sok esetben ez az egyetlen járható út. A szakemberek javaslata szerint ajánlott és indokolt a párok pszichés támogatása a beavatkozás egész ideje alatt. A kutatási eredmények szerint azok a párok, amelyek az asszisztált reprodukciós kezelések előtt vagy annak korai szakaszában kapnak érzelmi támogatást, sokkal kevésbé élik meg stresszként a beavatkozásokat, mint azok a sorstársaik, akik ilyen támogatásban nem részesülnek.. A Medical Life Science hírújsága 2011-ben számolt be Alice Domar bostoni fertilitásklinikai központjának eredményeiről. Azt vizsgálták, hogy a stresszcsökkentő tanfolyam milyen befolyással van a lombikprogramra várókra. A várakozó nők  felének mind/body típusú kezelést ajánlottak fel, míg a kontroll csoport csak a hagyományos lombikprogramban vett részt. Az eredmény egyértelműen igazolta a stresszcsökkentő kezelés pozitív hatását. Az első csoport tagjai 53 %-ban fogantak meg, míg a kontroll csoport esetében az eredmény csupán 20%-os volt. Ez azt mutatja, hogy a mind/body jellegű pszichés támogatás nagy mértékben segítette a párokat abban, hogy a lombikprogram sikerrel járjon.

“Minden hónap egy-egy ”kishalál” volt”

” …Már több mint 6 éve próbálkoztunk, sikertelenül… minden hónap egy-egy ”kishalál” volt, újabb és újabb csalódás. A legrosszabb az volt, hogy a babakérdés teljesen felőrölte az idegrendszerünket, a hétköznapjainkat, a párkapcsolatunkat. Az orvosi kezelések költségei miatt pedig az anyagi helyzetünk is megingott, minden tartalékunk erre ment.

Amikor a GyereBaba Programba jelentkeztünk, azt fogalmaztuk meg a párommal, hogy – bár nyilván a baba a legfontosabb cél – de már az is nagy eredmény, ha egy kicsit jobban leszünk.

…és sokkal jobban lettünk, és ahogy javultak a dolgok bennünk és körülöttünk (párkapcsolat, szülők, munkahely), úgy kerültünk közelebb a babához. Mára már a kislányunk itt totyog és nagyon várja, hogy megszülessen a pocakban levő kistesója” (K. J.)

 

A GyereBaba Program termékenységi eredményei nagyon biztatóak

Ha a termékenységi problémában érintett valamennyi korcsoport eredményeit vizsgáljuk, a 30 és 45  éves nők esetében az eddig befejezett csoportokban 38 %-os a termékenységi ráta (a fogantatást és az élveszülést számítva).

Természetesen a 30-35 éves korcsoportban ez a szám magasabb (44 %), de még a 40 fölöttiek között is 33 %.

Adatainkban a termékenységet a megfogant babák számában határoztuk meg, függetlenül attól, hogy spontán vagy mesterséges úton jött létre a várandósság. Nehezen mérhető ugyanis, hogy végül az eredmény szempontjából a testi folyamatok vagy a lelki tényezők változásai hozták-e meg a sikert.

A Programban részt vett és megfogant nők között mindössze kettőnek nem volt nőgyógyászati és/ vagy pszichiátriai diagnózisa (inzulin rezisztencia, endometriózis, pánik.-szindróma, petefészek ciszta, egy- vagy kétoldali petevezeték eltávolítas stb.), és a ma már kisgyerekes párok közel felének volt többszörös sikertelen ART-kezelése (aszisztált reprodukciós eljárás) a Program megkezdése előtt. Meggyőződésünk, hogy a fizikai működés a lelki tényezőkkel nagyon szorosan összefügg.. Ezért a fizikai elváltozások mögötti testi-lelki okok feltárásával és azok megfelelő kezelésével a problémákat orvosolni lehet és kell. Tapasztalataink igazolják, hogy  az ART kezelések előtt és alatt szükséges az integrált kezelés, amelyben a testi és lelki egyensúly helyreállítása a cél (a szorongás és a depresszió szintjének csökkentése/normalizálása). Ezek után ugyanis nagyobb valószínűséggel fogannak meg a babák az ART alatt. (Szerencsére egyre többen vannak olyanok az orvosok között is, akik ezt a nézetet vallják.)

 

Tudományos eredmények

A statisztikai adatok azonban csak a megfogant és megszületett babák számáról adnak felvilágosítást. Ezért, a GyereBaba Program során a termékenységi statisztikán kívül pszichóigiai tesztekkel is mérjük a belső folyamatokban bekövetkezett változásokat.

A Program második szakaszában, a tanfolyam előtt pszichológiai teszteket veszünk fel a pár mindkét tagjával, majd négy hónappal később újra kitöltetjük ezeket a teszteket. Az eredmények ezidáig hasonló tendenciát mutattak. A nőknél azt találtuk, hogy a tanfolyam indulásokor magas volt a szorongás és a depresszió szintje, míg a férfiaknál csak néhány esetben volt erőteljesebb a depresszió és/vagy a szorongás. A nők 38 %-a mutatott enyhe depressziós tüneteket. A tanfolyam után a depresszió szintje jelentősen csökkent. A szorongás vonatkozásában még inkább szignifikáns a pozitív válozás.

A statisztika nem minden

Vannak olyan változások, amelyek ugyan nem mérhetőek statisztikai adatokkal, mégis kulcsfontosságúak a babakérdésben.

a lombik és a gyerebaba program eredményei A lombik és a GyereBaba Program eredményei   lel  s1A GyereBaba Program során javul a párkapcsolat, a párok jobb közérzetről, minőségibb kapcsolatról számolnak be. Csökken a stressz, ami annak is köszönhető, hogy sokféle új megküzdési technikát sajátítanak el a résztvevők. Végül, de nem utolsó sorban a mesterséges megtermékenyítés útját is megkönnyíti a Program: az ART kezelést korábban elutasító párok pozitívabban állnak  a  mesterséges kezelési módokhoz, képesek az orvosi beavatkozásokat is másként, vagyis nem súlyos teherként megélni.

 

Ha végigolvastátok összehasonlításunkat a lombik és a GyereBaba Program eredményeiről talán már eldöntöttétek, hogy a GyereBaba Program segíthet nektek is a várva várt fogantatásban, függetlenül attól, hogy spontán vagy mesterséges fogantatás a célotok. Ha vannak még kételyeitek, olvassátok el a GyereBaba Programról szóló ismertetőt vagy hallgassatok bele a korábbi résztvevők véleményeibe a Programról. Ha pedig már döntöttetek, jelentkezzetek a következő GyereBaba tanfolyamra.