A meddőség kezelése-Nemzetközi összefogás a meddőség ellen 

meddőség kezelése a meddőség kezelése A meddőség kezelése medit  ci   pixabay

A meddőség a fő téma a nemzetközi fórumon

Most fejeződött be Bécsben a 25. Nemzetközi Világkonferecia, amelynek fő témái a szülészet, nőgyógyászat és meddőség kezelés formái voltak. A kutatási eredményeket minél hamarabb szeretnék a szakemberek a mindennapi klinikai gyakorlatban használni.  Így a világkonferencián lehetőségük volt a klinikusoknak közvetlenül is megvitatni problémáikat a kutatókkal. A világ iparilag fejlett országaiban egyre növekszik a meddőség aránya. A szakemberek nagy része egyet ért abban, hogy a terméketlenség problémaköre rendkívül összetett, ezért széles skálán  keresik az okokat. Ezek lehetnek társadalmi, lelki eredetű és hormonális problémák vagy környezeti ártalmak. Egyre sürgetőbb  a hatékony kezelési módok kifejlesztése és alkalmazása a meddőség kezelésére.

Szociális terméketlenség?

Az egyik legmeghatározóbb ok társadalmi eredetű; az egyre későbbre tolódott családtervezést. A Fertility Europe (az összes európai patiens szervezetet összefogó központi hivatal) azt a kérdést teszi fel, hogy van-e szociális vagy orvosi értelemben vett terméketlenség és ha van ilyen különbség, akkor milyen kezelésre van szükség. A késői családtervezést  szociális terméketlenségnek nevezik. A fentebb említett szervezet felhívja a patiens szervezetek figyelmét arra, hogy a termékenység esélye a 27 éves korú nők csoportjában  kezd csökkenni.  35 éves korra pedig drámai csökkenés áll be. Ha olvasunk a sorok között, akkor megértjük, hogy ily módon azoknak a pároknak, akik akkor kezdik a családtervezést, amikor az asszony 30-as éveinek közepén vagy  végén jár, már valószínűleg pszichológiai és orvosi kezelésre is szükségük van. A meddőség kezelése integrált megközelési módot igényel, függetlenül attól, miért vártak  a  párok a 30-as éveik végéig. Mind a testi, mind a lelki folyamatokat meg kell támogatni. Ilyenkor a pszichológiai kezelés különböző formáit kombinálni célszerű az orvosi kezelésekkel.

A meddőség kezelése pszichológiai vagy orvosi kezelés?

Ezt a fajta integratív szeléleten alapuló kezelést nyújtja terméketlenségi problémával jelentkező résztvevőinek a GyereBaba Program. A csoportos munka során integráltuk a testnek-léleknek szükséges terápiás formákat. Így  helyet kapnak az előadások, bodywork, relaxáció, kismedencei torna, de dolgozunk csoportos és páros gyakorlatok, valamint személyre szabott egyéni feladatokkal is. 

A csoportmunka következtében több résztvevő spontán fogant meg, míg mások kiegészítették a kezelést orvosi beavatkozással (inszemináció vagy lombik program) és úgy fogantak meg. Eredményeink igazolják alapítványunk alapgondolatát,  miszerint a testi-lelki okokat testi-lelki kezeléssel lehet a legjobban megoldani. Így elveszti a jelentőségét az a kérdés, hogy szociális vagy orvosi értelemben vett terméketlenségről van-e szó. A meddőség kezelésének az egész emberre kell kiterjednie, figyelembe véve a testi, lelki és társadalmi folyamatokat.

Az egész embert kell kezelni !

Ha ti is az egész embert kezelő, un. holisztikus szemlélet hívei vagytok, már jelentkezhettek is a GyereBaba Program valamelyik tanfolyamára. Így megoldódhat időszakos terméketlenségi gondotok, sőt a tanfolyamon a meddőség kezelése mellett  fejlesztheted önismeretedet és erősítheted párkapcsolatodat is.

Kérem, olvassa el a Meddőség lelki okai című cikksorozatunk első részét!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment