A meddőség stigma vagy nem stigma – ez itt a kérdés

 

A „meddőség” szó jelentése hatástalan, eredménytelen, terméketlen. Lehet sikertelen a vállalkozás, hatástalan a bevezetett újítás, de van úgy, hogy terméketlen a „kiszáradt tollú” költő, mert az ihlet messze elkerüli. Az élet legkülönfélébb területein adódhat olyan helyzet, amely gúzsba köt bennünket, nem engedi nagyratörő terveinket megvalósulni, álmainkat beteljesíteni. Eredménytelenségünk egyfajta rossz működésmód következménye, a kudarc és a siker két pólusa közötti negatív tartomány. Ha a munkában ez az állapot tartósan fennáll: például meddő az ügy, amiért dolgozunk, vagy hatástalan a kommunikáció, amellyel a kollégákat meggyőzni igyekszünk, akkor biztos, hogy tudatosan a változás/ változatás irányába mozdulunk, gyümölcsözőbb megoldásokat keresünk. Ilyen módon a meddőség legtöbbször időleges, átmeneti állapot. Tehetünk ellene!

Vajon miért nehéz így gondolkodni, ha babára vágyunk  és késik a gyermekáldás?  

 

A gyermekre vágyó párok – érthető módon – kétségbe esnek, ha a leletükre ez a diagnózis kerül. Annak ellenére, hogy manapság mindenkinek van olyan ismerőse, aki termékenységi problémákkal küzd, a „meddő” szó még ma is stigmatizál, megbélyegez.

Azt sugallja, hogy valamire nem vagyunk képesek, valamit nem tudunk megvalósítani, ami pedig társadalmilag elvárt, az élet folytonosságának elvét követve evidens és a többségnek sikerül. Születünk és szülünk. Ha valaki erre nem képes, az eltér a normától, vagyis a hiány, a csökkentértékűség bélyegét hordozza magán. A megbélyegző szavak negatív hatása aztán gyakran önbeteljesítő módon is hat.

 

Pedig a meddőség sokszor időleges, átmeneti állapot !

 

Már a fogalom meghatározásában is nagy eltérések mutatkoznak, a klinikai meghatározáshoz képest megengedőbb a demográfiai definíció, amely szerint akkor beszélünk meddőségről, ha egy reproduktív korban lévő (15-49 év) nő nem fogan meg és nem hord ki magzatot öt (5 !!!) éven belül.

 

meddőség A meddőség lelki okai 1. t  j

Gyakran találkozunk olyan párokkal, akik 6-8 évig vártak babára, már-már elhitték, hogy meddők, amikor valami „csoda” folytán mégis babájuk született. Igaz, sokat dolgoztak magukon, a párkapcsolatukon azért, hogy ez megtörténjen. Szerintük a meddőség utólag egészen furcsa mód más értelmet is nyert: a babáért való küzdelem a fejlődésüket is szolgálta. Ezek a párok a GyereBaBa Program során a terméketlenség okainak feltárása és a tanult megoldási módok alkalmazása révén a reprodukciós rendszer megborult egyensúlyát vissza tudták állítani. Vagyis hatni tudtak a problémára, eredményesen alakították át az életüket, a bélyeg lekerült a homlokukról, termékennyé lettek…

Kíváncsi vagy hogyan sikerült ez az újdönsült szülőknek?

Olvass bele az újdonsült szülők levelébe  akiknél a Program hatására fogant meg a baba, egyúttal nézd meg, mi a véleményük a  tanfolyamról. Ha pedig eldöntötted, hogy a GyereBaba Program segíthet neked is a meddőség terhétől megszabadulni, máris jelentkezhetsz a következő tanfolyamra/csoportra. Kattints ide:

.