A meddőség lelki okai

Színek és árnyalatok

 

Mielőtt a meddőség lelki okairól beszélnénk, nézzük át milyen okokat ismerünk. A meddőség oka lehet szervi eredetű (pl. elzáródott petevezeték, endometriózis), ebben az esetben organikus meddőségről beszélünk. Funkcionális meddőség esetén a hormonháztartás működési zavarai okozzák a terméketlenséget. Ugyanakkor a funkcionális okok közé sorolhatók a pszichés eredetű termékenységi problémák is, melyek nagyon gyakoriak, és ebben az esetben a gyógyszerek és orvosi kezelések nem elegendőek. Sok esetben e kettő együtt jár, tehát a testi tünetek mellett lelki okok is akadályozhatják a baba érkezését. Ugyanakkor az is igaz, hogy már önmagában az orvosi beavatkozások is komoly lelki terhet jelentenek, így a lelki támogatás azok számára is sokat jelenthet, akik valamilyen oknál fogva a mesterséges megtermékenyítés útját választják, inszemináció vagy lombik segítségével fogannak meg.

A funkcionális meddőségben szenvedő pároknál nem mutatható ki olyan szervi ok, amelyet felelőssé lehetne tenni a fogamzás elmaradásáért. A lehetséges okok széles skálán mozognak.

Amikor a baba nem fogan meg annak ellenére, hogy látszólag nincsenek szervi akadályok, abból kell kiindulnunk, hogy a szervezet termékenységi, azaz reprodukciós rendszerében felborult az egyensúly.

 

Mi boríthatja fel a reprodukciós egyensúlyt?

  1. stressz
  2. életmód és betegségek
  3. bizonytalanság / félelem a szülőszereppel kapcsolatban
  4. párkapcsolati problémák
  5. élettörténetben rejlő tapasztalatok, viselkedésminták, traumák, amelyek megterhelték a személyiséget

A gyermekkori negatív emlékektől a tartós munkahelyi stresszen, az otthoni problémákon, a párkapcsolati feszültségeken, szexuális gondokon, szorongásokon át az anyai, apai szerephárításokig számos lelki eredetű oka is lehet a meddőségnek, helyesebben mondva a fogamzó képesség átmeneti hiányának, a terméketlenségnek.

 

A lelki eredetű okok is feloldhatóak?

 

A pszichés blokkok feloldását követően a kiegyensúlyozott pszichés állapot, a lelki egészség és stabilitás megteremtésével közelebb jutunk a fogamzás sikeréhez. A GyereBaba Program során feltárjuk a termékenységet késleltető/gátló okokat, megmutatjuk, hogyan lehet helyrebillenteni a reprodukciós rendszer felborult egyensúlyát.

Egyszerre nyújtunk azoknak segítséget, akiknél nincsen kimutatható szervi ok, de kezeljük azokat is, akiknek az IVF a járható út, hiszen az orvosi beavatkozások miatti szorongást is oldani kell. A meddőség lelki oldala, a tehetetlenség, sikertelenség érzése a pár mindkét tagjának megterhelő. Annak ellenére, hogy lehet más és más a meddőség lelki háttere a férfiaknál és a nőknél, nagyon jó, hogy a leendő szülők egymással értékes minőségi időt töltve, közösen dolgozhatnak a probléma megoldásán a GyereBaba Program hétvégéin. 

a meddőség lelki okai A meddőség lelki okai 2. Luxbaba siker 150x150

 

Testi-lelki-környezeti okok

Ha a terméketlenség valamennyi lehetséges okát egy csokorba gyűjtenénk, nagyon színes volna a paletta. Általában ezek a színek összemosódnak, a termékenység útjában álló akadályok összetettek. A fogantatás elmaradása számtalan okra vezethető vissza: állhatnak testi, lelki, környezeti tényezők a terméketlenség hátterében. A meddőség lelki okairól viszont talán a legnehezebb beszélni. 

Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit mondanak a közös munkáról a korábbi tanfolyamok résztvevői, olvass bele véleményeikbe. Képtárunkban pedig a csoportokon készített fotókat is megnézheted. Kedvet kaptál a részvételre? Kattints a “Jelentkezz” gombra.