A meddőség lelki okai a férfiaknál – mi az, ami a férfilelket nyomja? 

Nekem is fáj… és még sírni sem “szabad” ?!

Meddőség lelki okai. Bár a nők látszólag többet visznek a meddőség okozta terhekből, felelősségből, az igazság az, hogy a terméketlenség azonos arányban vezethető vissza a nők, illetve a férfiak működésének zavaraira. Ha elfogadjuk, hogy a testi működés, a gondolatok és érzések szorosan összekapcsolódnak, akkor a férfiak esetében is érdemes a terméketlenség mögötti lehetséges pszichés okokat feltárni és orvosolni.

a meddőség lelki okai Meddőség lelki okai 4. ferfi meddoseg lelki okai

Melyek azok a lelki tényezők, amelyek a férfilelket (merthogy ilyen is van) nyomják?

Stressz és termékenység

Az életkrízis, a mindennapok okozta stressz szintje tovább emelkedik, amikor a pár elhatározza, hogy asszisztált reprodukciós kezelésbe (ART) kezd.   A beavatkozás előtt a bizonytalanság érzése természetes. Sokan nyomasztó stresszhelyzetnek élik meg a procedúra előtti várakozást. A férfiak többsége bízik az orvosi kezelés sikerében, a racionalitás talaján állva ezt az utat tartja üdvözítőnek. Az erősebb nem képviselőinek ugyan kevésbé jelentenek megterhelést a fizikai beavatkozások, de a sikertelenség számukra is érzelmileg megterhelő. Duplán is! Egyrészt, sokak szerint, a gyermek a férfiasság kézzelfogható bizonyítéka. Evolúciós értelemben a férfi esetében a jó gének átörökítése, a minél szélesebb körű genetikai képviselet a cél. Felmerül a kérdés, hogy azt, aki nem képes gyermeket nemzeni, mennyire tartják vajon igazi férfinek? Másrészt a sikertelenség érzésén túl a férfiaknak a tehetetlenséggel is meg kell küzdeniük. Nem elég a saját kudarccal megbirkózni, a másik bánatával is kénytelenek szembesülni, amivel nehéz mit kezdeni. Egy-egy „hiábavaló” próbálkozás után látják, hogy a párjuk sír, teljesen el van keseredve, de igazából nem tudják, hogyan segítsenek… és ráadásul nekik még sírni sem „szabad”!

Stressz és a terméketlenség nagyon szorosan összefügg. Feszültséget okozhat a munka, a karrier építése, a konfliktushelyzetek (család, munkahely) megoldatlansága, de az anyagiak is. Egy-egy speciális kivizsgálás, vérvétel, nőgyógyászati/ andrológiai konzultáció már önmagában nagyon sokba kerül. Az IVF beavatkozások esetében állami támogatás ellenére is magasak a költségek, nem is beszélve a magánklinikákról.

Családfenntartás a férfiak vállán?

A férfiakra anyagi szempontból nagyobb felelősség hárul, hiszen a családfenntartás a gyermekágyas időszakban illetve a korai időkben az ő vállukat nyomja. Ettől a felelősségtől való félelem pedig lehet gátló tényező a nemzés során.

A férfiakban is gyakran felmerül a kétely, hogy vajon tud-e elég jó apja lenni majd születendő gyermekének. Vajon érett-e a szülőszerepre? Honnan tudja majd, hogy mit hogyan kell csinálni? Képes-e megfelelni a párjának, az elvárásoknak?

Az apai jelenlét is (értsd: a szülői családban) később meghatározó pszichés tényezője a saját gyermek vállalásának. A mai férfiak egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. Ha belegondolunk, nagyon kevés fiú növekedik fel úgy, hogy kap iránymutatást, lát élő/ jelenvaló példát arra, hogy is kell férfiként létezni, „üzemelni”. Legtöbb család csonka, vagy ha nem is, akkor az apa a munkája miatt szinte alig vállal szerepet a gyermeknevelésben. Létezik a férfilélek sebzettsége, ami az apától való megfosztottságból ered – akár, mert az apa meghalt vagy elhagyta a családot, akár, mert a munkája miatt állandóan távol volt a családjától, akár mert közömbös maradt a gyerekeikkel kapcsolatos dolgok iránt. A szülőszerep tudattalan elutasítása is nagyban hozzájárulhat a meddőséghez. Így nagyon fontos ezeknek a mélyen megbúvó félelmeknek a tudatosítása. A GyereBaba Program során – mivel jórészt párban dolgoznak a résztvevők – a férfiaknak is lehetőségük nyílik a családi minták, téves hiedelmek, feldolgozatlan traumák átdolgozására.

A meddőség leleki okai sorozatunkban a férfiakra fókuszáltunk

Függetlenül a lelki okoktól, a férfiak pozitívan ítélik meg a csoportos munkát. Az egyik tanfolyamot így kommentálták a férfiak az első hétvége után, arra a kérdésre, hogy “mit adott neked a Program?”: “Tágította a látószöget a téma kapcsán”, ” Több figyelemre, intimitásra van szükség a kapcsolatban, hogy oldódni tudjon a napi stressz.” Egy férj javaslata a leendő résztvevőknek: “A Program segítségével elindulhatnak az önismeret útján.”  Szeretnéd tudni, hogy hogyan? Jelentkezz!