Dr.Lux Elvira szexuálpszichológus

 

Apáca nevelést kapott, középiskoláit Egerben, az Angolkisasszonyoknál végezte. Nem váltak el a szülei, jó maga monogám házasságban élt hatvankét évet. Sokáig eszébe se jutott a szex mint szakterület. Ennek ellenére – a pszichoszomatika mellett – szexuálpszichológiát tanított az ELTÉ-n. A szakmában szinte előzmény nélkül felvilágosító előadásokat tartott szerte az országban.

Dr. Lux Elvira klinikai szakpszichológus, egyetemi adjunktus szexológusként olyan témákról beszélt nyíltan a nagy plénum előtt, amelyekről akkortájt a hálószobákban is csak susogni szabadott.

Dr.Lux_Elvira a nyolcvanas évek szexológus bálványa megszólal A nyolcvanas évek szexológus bálványa megszólal Dr

Sokáig a szex-téma nem volt közbeszéd tárgya, nem volt illendő szexuális kérdéseket társaságban szóba hozni, különösen, ha be kellett vallani, hogy valami nem működik.A szexszel kapcsolatos szavakat nem divat a magyarban használni. Ha például nevén nevezed a nemiszerveket, akkor egy úri társaságban azt mondják, hogy közönséges vagy. Amikor a rendelőben megkérdeztem a parasztembert, hogy mi a problémája, akkor marhára zavarban volt, mert nem nevezte nevén a gyereket. Van pár latin szó, mint például a vagina, pénisz, libidó, orgazmus, amelyeket megtanítottam a pácienseimnek. Ezekhez ugyanis nem kötődik semmilyen szubjektív élményük, ezeket otthon nem használták, így jól alkalmazhatók a terápiában. Emlékszem egy kiskunhalasi vénkisasszony mondta, hogy ő fridzsid. Mondtam neki, hogy ne angolkodjunk, jó lesz az frigidnek……

Soponyai-Nagy Krisztina Dr. Lux Elvirával készült interjúját A nyolcvanas évek szexológus bálványa megszólal címmel a Harmonet oldalán olvashatod. Katt IDE!!

Van még kérdésed Dr. Lux Elviráról , az általa elindított Lux Baba Alapítványról vagy arról, hogy milyen termékenységi csoportok indulnap napjainkban az Alapítvány keretein belül? Tedd fel! Írj nekünk!!  Hallgass bele programunkba!. Ha már nincs több kérdésed, mert elhatároztad, hogy résztveszel a következő tanfolyamon, kattints ide.