A petesejt adományozás. Van x plusz egyedik megoldás?

Kiknek nyit új kaput a babakérdésben, a terméketlenség problémájának megoldásában a petesejt adományozás?

A petejest adományozás aránylag új terület a terméketlenséggel küzdő párok számára. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik élnek a petesejt donáció adta lehetőségekkel. A módszer alapvetően azoknak a pároknak jelenthet segítséget, akiknél a terméketlenség problémája a pár női tagjánál jelentkezik, kifejezetten a petefészek (ovarium) elégtelensége vagy a petesejtek eltérései miatt.
Előfordulhat, hogy a petefészkeket valamilyen súlyos betegség miatt eltávolították (például daganatok esetén), vagy ismételt mesterséges megtermékenyítések alkalmával sem jöttek létre beültethető embriók. Egyre gyakrabban találkozunk olyan esetekkel is, amikor a petefészek működése a menopauza várható ideje előtt drasztikusan lecsökken (korai petefészek kimerülés szindróma), így a termékenység esélye orvosi értelemben nagyon kicsi, egyúttal az előrehaladott életkor miatt fokozottabb lehet a genetikai rendellenességek kockázata.

Családban marad?

Miért van az, hogy miközben az IVF, az inszemináció, a lombik baba program széles körben elterjedt beavatkozás, benne van a köztudatban, addig a petesejt donáció lehetőségéről kevesebb szó esik?
Magyarországon sokáig semmiféle előírás nem rögzítette a petesejt adományozással kapcsolatos előírásokat, lényegében ma is csak bizonyos megkötésekkel legális a beavatkozás. A törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a nő családtagjai, közeli hozzátartozói az általuk meghatározott donor részére felajánlást tegyenek, erről azonban közjegyző előtt együttes megjelenés alkalmával írásos nyilatkozatot kell tenni. Ez a szigorú szabályozottság nem mindenhol korlátozza a petesejt adományozást.

 

Velük így történt

Katiék Brno-ba utaztak

Alapvetően azért döntöttek úgy, hogy nem idehaza végzik a beültetést, mert valahogy furcsának, visszásnak gondolták azt a helyzetet, hogy valaki olyantól kapjanak petesejtet, akit egészen közelről ismernek. Előtte hosszú éveken keresztül vártak kisbabára, a pár egyik tagjánál sem volt kimutatható szervi ok a háttérben, amely a fogantatást akadályozta volna. Sok sikertelen próbálkozás után határoztak úgy, hogy petesejt donorral próbálkoznak. Ahogy mesélik, komoly körültekintéssel folytak a vizsgálatok, minden abszolút biztonságos környezetben, pontosan zajlott. Ma már a hét hónapos ikerpártól hangos az otthonuk.
A miénk a tied, de vajon mennyire az enyém is? Milyen lelki terhet ró az érintettekre ez a megoldás?

 

Zsuzsiék esetében

az ismétlődő vetéléseknek immunológiai okai voltak, az összeférhetetlenségi vizsgálatok eredménye indokolta a petesejt donációt. (Olyan ritka esetekben is segíthet az immunológiai vizsgálat, amikor a terhesség – akár lombikprogram keretében is – azért nem alakul ki, mert az egyébként egészséges nőben a megfelelően működő immunrendszer különös mértékben „elutasító” – esetleg csak specifikusan a partner által is genetikailag meghatározott embrió iránt.) Megbeszélték, hogy inkább ezt azt utat választják, mint a spermadonort. Zsuzsinak viszont babája születése után komolyan meg kellett küzdeni a lelkiismeret-furdalással, dolgoznia kellett azon, hogy gyermekével kapcsolatban ne érezze mélyen legbelül az idegenség érzését.

Mártit legfőképp a kora aggasztotta

Családjukban a nők korán klimaxoltak, még nem volt 40 éves, amikor a petefészkek működése szinte teljesen leállt. (Ez lehet a hárítás következménye is, ezzel érdemes pszichoterápiás formában, akár a GyereBaba Program keretei között is foglalkozni.) Fiatal donort választottak, ezzel Márti gáncsot vetett az idő szorításának, egyúttal próbált elébe menni annak a félelmének, hogy mi lesz, ha nem lesz egészséges a baba…

Lizának a férje rettegett attól, hogy beteg gyermekük születik

Ezt a terhet rárakta a párjára, aki – talán pont ezért – nem fogant meg. „Szerencsére” más is indokolta a petesejt donációt, Liza ez úton legalább tudattalanul megszabadult attól az önvádtól, bűntudattól, amit babájuk esetleges sérülése jelenthetett volna.

Sokféle élethelyzet, sokféle út. Nincsen egyetlen üdvözítő megoldás… és talán azért is nehéz egyértelműen dönteni, mert ez nem fekete-fehér, igen-nem.Annyi azonban bizonyos, hogy hiába a petesejt donor, ha mi magunk, a párkapcsolatunk, testünk-lelkünk nincsen kész a befogadásra…

 

A petesejt adományozás volt mai témánk. Van kérdésed ezzel kapcsolatban? Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  A tettek mezejére lépnél? Jelentkezz a GyereBaba Programra!