Van-e összefüggés a termékenység és a szex között?

 

A szex mint teljesítménypálya

 

Hogyan függ össze a termékenység és a szex? A cselekvési késztetés nem csak a megelőző jó tapasztalatokból eredhet, de a negatív visszacsatolás is nagyon hamar megerősítő jellegű lehet. A siker mint erőforrás a mellényzsebből nehezen húzható elő, viszont a kudarc olyan, mint a belénk fészkelődött „kisördög”. Öngerjesztő folyamatot indíthat el: a rossz élmény frusztrációt szül, az újabb helyzetben a feszültség miatt romlik a teljesítmény, amely aztán a kudarcot és a vele járó A termékenység és a szex a termékenység és a szex A termékenység és a szex 2. e7f3341db2d3cad9c852413d283a3ab8 224x300önbizalomhiányt megerősíti. A vélt vagy valós elvárásokból összefércelt „Mit kell nyújtani” című teljesítmény-kép inkább szorongató, mintsem motiváló: többnyire a kudarc kerülését, a hárítást idézi elő. (Miközben a „végcél”, a siker fogalmaiban gondolkodunk, eszünkbe sem jut, hogy az együttlét sokkal inkább magáról a „pillanatban levésről”, a feloldódásról, az intimitásról, a kölcsönös el- és befogadásról, az édes-mély összeolvadásról szólna.) Ezért van az, hogy a kényelem kibélelt foteljében inkább tévézünk, elektronikus kütyüket matatunk, ahelyett, hogy kockázatot izzadnánk.

Fáj a fejem, most ne!!

A fáradtság undok indok, a „holnap van a tender-leadás”, „fáj a fejem, most ne”, „mi lesz, ha a gyerek felébred” típusú mondatok inkább az elszánás hiányát mutatják, a lustaságról árulkodnak. Mert ha nem is minden, de azért sok minden fejben dől el. És ha nem is (házastársi) kötelességből, de a másikra való odafigyelés jegyében, a szeretetkapcsolat zálogaként, saját hosszú távú stratégiánk részeként tudatosan, szánt szándékkal, akarattal is kezdeményezhetünk. (Természetesen, ha a hárítás öntudatlan és már testi tünetekben manifesztálódik – például vaginizmus, gyakori és elhúzódó vérzések, merevedési zavarok – érdemes szakember segítségét kérni a gyökértényezők feltárásában, a probléma megoldásában.) Persze ez más hőfokú égés, mások a mélységek és magasságok, de a lényeg a beállítódás: ne várjunk olyat, amely a dolgok természetéből, az idő múlásából fakadóan eleve életszerűtlen. Nem szükségszerű, hogy a kapcsolat későbbi fázisában az unalomtól lankadjon a libidó, sőt az ismerősség, kiszámíthatóság biztonsága csökkenti a frusztrációt, a szorongást. Nem utolsó sorban jó, ha tisztában vagyunk, a „az új ember nem jobb ember, csak máshol rossz” igazságával, mert ennek fényében talán kevesebb időt fektetnénk az újdonság hajszolásába, a folyton keresésbe, és ez által talán több energiát tudnánk fordítani párkapcsolataink megjavítására.A termékenység és a szex 2. a termékenység és a szex A termékenység és a szex 2. konyha 300x300

 

Kötődés-elköteleződés

A szexuális motívum szociális motívum, melynek jelenlétét és erősségét a kapcsolat minősége, az érzelmek mélysége, a kötődés-elköteleződés képessége és mértéke, a jövőbeli perspektíva íve is meghatározza. A biológiai, pszichológiai tényezők mellett azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a kulturális folyamatoknak, társadalmi elvárásoknak és az ezt közvetítő közbeszédnek és az ennek nyomán formálódó közhiedelemnek is döntő szerepe van a szexuális viselkedésben. tehát a termékenység és a szex kölcsönösen befolyásolják egymást.

A szexualitással kapcsolatban mindenkinek vannak kérdései, bár azokat általában nagyon nehéz feltenni. A GyereBaba Programban azonban ezt a témát is érintjük, mint minden egyebet, amely befolyásolhatja a termékenységet. Felkeltettük az érdeklődésedet? Akkor jelentkezz a következő tanfolyamunkra.