A szex mint vágyálom- vagy a vágy már csak álom?

 

A termékenység és a szex kapcsolata.  A termékenységet erősen befolyásolja a párkapcsolat minősége, a párok tagjai között lévő testi-lelki közelség/távolság. Az intimitás, szexualitás pedig óhatatlanul sérül, ha sokáig kénytelenek vagyunk a gyermekáldásra várni. Olyan ez, mint egy ördögi kör, egy lehúzó spirál: a sok sikertelen próbálkozás megöli az intimitást, növeli a távolságot, az intimitás hiánya pedig negatívan hat vissza a termékenységre.

Éppen ezért a GyereBaba Program keretein belül kiemelt hangsúlyt kap ez a téma. A következő bejegyzés-sorozatunkban „szex-titkokat” járjunk körbe. Többek között azt is megtudhatod, hogy a kihűlő kapcsolatot hogyan lehet újra szenvedélyessé varázsolni, illetve hogy mit tehetünk, ha kiégettek, fáradtak vagyunk és nincs kedvünk szexelni…

Álom vagy vágyálom?

Mi történik, amikor a buja vágyat elgáncsolj27e143ecb61cfabe71e6129a98356202 a termékenység és a szex A termékenység és a szex 1. 27e143ecb61cfabe71e6129a98356202 209x300a a lustaság? Nógatható-e a szenvedély? Ösztöneink hunytak volna ki, amikor jó, ha épphogy pislákol a láng, a nemi vágy? Egyáltalán működhet-e a párkapcsolat, ha hiányzik az intimitást is erősítő/kovácsoló testi érintkezés, a mély egymásba olvadás?

Öröklött biológiai progjamjaink

Induljunk ki abból, hogy szexuális viselkedésünk alapvetően öröklött programok mentén alakul, de természetesen a tanulás, az akarati, érzelmi tényezők is szerepet játszanak annak formálásában. A viselkedés hajtóereje mindig valamilyen szükségletből fakad. A szükséglet pszichológiai megfelelője a drive (ejtsd: drájv, jelentése űzni, hajtani ill. hajtóerő), amely nem más, mint a cselekvésre késztető belső tényező.

A viselkedést generáló számos motívum közül elsődleges, más néven primer drive-oknak az ön- és fajfenntartással kapcsolatos hajtóerőket nevezzük. Így például nagyon erős késztetettséget okoz az éhség, szomjúság vagy az alvás igénye.

Hogyan függ össze  a termékenység és a szex?

A drive-redukciós elmélet szerint a szexuális drive, a fajfenntartási szükséglet hasonlóképp működik, mint a létfenntartó ösztönszükségleti kör: a szexuális feszültségek levezetésének (drive-redukció) sémája azonos az éhség levezetésének sémájával. A motivációt az éhségérzet adja konkrétan és átvitt értelemben. Amikor „ráéhezünk” a másikra, (ha a folyamatot az érzelmi motívumoktól lecsupaszítjuk) a hormonszint megnövekszik, bárdolatlanul kacérkodik a libidó, és eltervezett, koordinált, sőt időnként rafinált lépések egész sorát tesszük meg a becserkészés, meghódítás, végső soron a szexuális aktus érdekében. Ahogy az éhség feszültsége a jóllakással oldódik, úgy redukálódik a hiányérzet feszültsége, a szexuális vágy, és áll vissza a nyugalmi állapot az aktussal és a hozzá kapcsolódó kielégüléssel. Némi eltérés azért mégiscsak mutatkozik: míg a szexuális feszültségeink levezetését viszonylag hosszabb ideig gátolhatjuk (ez maximum „csak” a faj kihalásával fenyeget), addig az éhségérzet kielégítése csak kis ideig tűr halasztást, bár a redukálatlan feszültség ideig-óráig azért áttevődhet más szintekre. ( Ilyenkor „morcogunk”, kiabálunk, indokolatlanul türelmetlenebbek leszünk az éppen kéznél lévő másikkal, például a kollégáinkkal.)

Kinek milyen a szexuális étvágya?

Ha az ösztönök ilyen erősen mozgatnak bennünket, hogyan lehet, hogy bizonyos embereknek gigászi a szexuális étvágya, míg mások ritkán jutnak alamizsnához, vagy egyenesen el is utasítják a csábító lehetőséget? Amennyiben a külső tényezőktől elvonatkoztatva feltételezzük, hogy az egyéni különbségek a késztetettség eltéréseiből fakadnak, jó magyarázatot ad az effajta változatosságra az arousal-elmélet. E szerint a cél az optimális arousal szint (éberségi szint, -állapot) elérése, mely azonban egyénenként változó. Ha kevés vagy gyenge az inger, amely a szervezetet éri, az arousal lecsökken az optimális szint alá, ez pedig arra motivál, hogy keressük a szint növekedését előidéző hatásokat, például az újdonságot vagy a szexuális izgalmakat. Az ingervadászat, mohó habzsolás, az extremitások keresése azonban gyakran ellenkező eredményt hoz: az ingerküszöböt az egekbe emeli, egyúttal az izgalmi állapot elérését is megnehezíti.

47b5ac1f372a4b6aaaf1a7330de3ed95 a termékenység és a szex A termékenység és a szex 1. 47b5ac1f372a4b6aaaf1a7330de3ed95 207x300Míg a férfiakat a látvány hozza izgalomba, a nők szexuális késztetettsége az érzelmeik, romantikus ábrándjaik, jövőbeli lehetőségeik, biztonságérzetük köré indázódik, vagyis valójában a szerelem beteljesülésének vágya a szexuális cselekvés mozgatója. Ezért a hozzám forduló férfiaknak gyakran tanácsolom, hogy előbb a nők lelkét kell „megkényeztetni”, ha utóbb szexelni akarnak. Gyakran tapasztalom, hogy számtalan téves eszme fonódik az intim együttlét köré, melyek által aztán teljesítmény-tereppé keményedik a szexualitás. Sokan – szegény férfiak – roskadoznak annak terhe alatt, amely súlyos szorongást generál, hogy a női orgazmusért ők felelnek, pedig talán annyira nem is lohasztó a tény, hogy inkább csak asszisztálni tudnak hozzá, mert azt a nő saját magának okozza, ha tudja, és persze akarja. (Természetesen tanult folyamatról van szó, de a kéjérzés eléréséhez, a kielégüléshez megfelelő lelki állapot és kellő fantázia is szükségeltetik.) Az általam mélyen tisztelt és nagyra becsült szexuálpszichológustól, Dr. Lux Elvirától hallottam, amit magam is készséggel vallok, hogy „este, amikor a nő magára veszi a hálóingét, pontosan tudja, hogy mi történik majd az ágyban.” Ilyen módon függ össze a termékenység és a szex. Ha gyakori és szeretetteljes a szex, a fogantatásis hamarabb közetkezhet be.

 

 

Függetlenül attól, mennyire vagytok elégedettek szexuális életetekkel, a GyereBaba Program tanfolyamain jobban megismerhetitek párotokat. A  nők a férfiak lelkébe pillanthatnak bele, a férfiak pedig a nők rejtelmes lelkében fedezhetnek fel új jelenségeket. Ha érdekel a tanfolyam, jelentkezz bátran.