Milyen hatása van a zenének érzelmeinkre?

A zene hatása érzelmeinkre köztudott. Azt, hogy a zene hatással van ránk, mindenki átélte: a dallamokra, ritmusra érzékenyen rezonál testünk, lelkünk. Az érzelmeket felkavaró muzsika emeli a pulzusszámot, míg a relaxáló dallamok alacsonyabb légzésszámot és pulzuscsökkenést váltanak ki.  Egy régi, jó emlékű dallam hallatán megborzongunk, lúdbőrzünk, miközben a zenéhez kötött kellemes emlék örömmel tölt el bennünket.

musik9 a zene hatása érzelmeinkre A zene hatása érzelmeinkre musik9 e1457963841495

 

Az anya szívdobogása az első megnyugtató ”háttérzaj”

A ritmussal már az anyaméhben találkozunk, hiszen az anya szívdobogása az első megnyugtató háttérzaj, amely később kiegészül más hanghatásokkal is: az anya beszéde, éneklése, majd a megszokott környezet hangjai is a biztonság érzését adják. Míg az erős, kellemetlen hangokra nyugtalansággal reagálnak a magzatok, addig a pocakban eltöltött idő alatt hallott kellemes, ismerős hangokra, zenékre újszülött korában is mosollyal válaszol a baba.

zene relax a zene hatása érzelmeinkre A zene hatása érzelmeinkre zene relax 300x250

 

A zene hatása, érzelmeket meghatározó ereje egész életünkben végigkísér

A Men´s Health február 17-i számában jelent meg az a cikk, amely az Apple Music és a Sonos által végzett kutatásról számol be. A vizsgálat során 30 ezer ember zenére adott reakcióját vizsgálták. Az eredmények megdöbbentőek voltak. Már 7 nap után szignifikáns eltérés mutatkozott: a zenehallgatással töltött hét alatt – összehasonlítva az ezt megelőző szokványos életvitellel –  a családok 13 százalékkal többet voltak együtt. Az összetartozás érzése emelkedett, amely a szexuális együttlétek számának gyakoriságában is megnyilvánult, a ”szerelmeskedések” száma 67 %-kal nőtt.

Párkapcsolati harmónia, avagy azonos hullámhosszon??

Ebből következik, hogy jó közérzetünkhöz, párkapcsolatunk harmóniájához nagyban hozzájárul a zene. Válaszd ki kedvenc dallamaidat és hallgasd őket gyakran. Biztosan vannak köztük olyanok, amelyek felpörgetnek, romantikus hangulatba hoznak vagy éppen megnyugtatnak. Legyen egy listád (amelyet akár a telefonodra is feltölthetsz), így mindig kéznél van a hangulatodhoz illő dallam. A közös zenehallgatás, egymás kedvenc számainak meghallgatása azonos hullámhosszra hozhat partnereddel, hiszen a zene által könnyebb egymáshoz kapcsolódni, egymásra hangolódni. A párunkkal megélt zenei élmény valódi ”minőségi” együttlét, amelyből a felgyorsult élettempó mellett egyre kevesebb jut a párkapcsolatok többségében. Pedig ez a minőségi idő vezet az összetartozás érzésének erősítéséhez, az intimitás fokozásához és a meghitt szexualitáshoz. 

 

 

A zene hatása érzelmeinkre tehát egyértelmű. Ha mégis lennének még kérdéseid ezzel vagy a Programmal kapcsolatban, tedd fel nyugodtan.Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  Akár a program leírását is elolvashatok. Ha pedig már döntöttél, akkor  jelentkezz a GyereBaba Programra!