Érintés és ölelés = egészség

 

Az endorfint (a boldogsághormont) az érintés hívja életre. Az endorfin csökkenti a szorongást és a stresszt, természetes nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van. Egész immunrendszerünket aktiválja, a stressz negatív hatásait csökkenti, az esetleges betegségek gyógyulási folyamatát felgyorsítja, azaz egészségesebbé tesz bennünket. tehát az érintés és ölelés hozzásegít az egészséghez.

Akkor miért nem használjuk ezt a kellemes és egyszerű gyógymódot?

Az érintés kézrátétel formájában több ősi civilizációban is felfedezhető mint gyógymód. Elfelejtkeztünk volna erről a több ezer éves jól bevált módszerről? Vagy egyszerűen a rohanó világban már arra sem szakítunk időt, hogy megérintsük szeretteinket? Vagy más okok húzódnak a háttérben?

A szeretet egyik legfontosabb “nyelve” az érintés, amelynek melegét már magzati állapotban megtapasztaljuk. Gondoljunk csak arra, amikor kismama önkéntelenül simogatja növekvő pocakját, ezzel is kifejezve a mély érzéseket, a kötődést, a törődést várva várt kisbabája iránt.

Érintés és ölelés = egészség érintés és ölelés Érintés és ölelés erintes es oleles 1024x768Ez a fajta a szeretet-kommunikáció jó esetben végigkísér bennünket egész életünkben. A testi kontaktus kezdetben a gondoskodáson, a szoptatáson, ringatáson keresztül, később főleg az érintés egyéb formái / például ölelés, simogatás/ által fejti ki jótékony hatását. Akkor is közvetíti nekünk a szeretetet, ha szavakkal nem is fejezik ki számunkra azt. Sőt, hiába halljuk; hogy ”szeretlek”, ha ennek közlésére nem használjuk az érintést mint szeretet-nyelvet. Márpedig ha az érintést a felnövekedés ideje alatt tartósan nélkülözni kényszerülünk, a hiány a felnőtt korban a testi kontaktus kerüléséig is vezethet.

Gary Chapman, amerikai családi tanácsadó 2004-ben írt az öt szeretet nyelvről, köztük az érintésről. Magyarul több könyve is megjelent. Az ”Egymásra hangolva” fülszövegében  a kiadó ezekkel a szavakkal ajánlja a művet:

”…. könyve a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva fontos felfedezést tesz: a szeretet-közlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetése, környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott.”

 

„Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.”

Az érintés egészségre gyakorolt hatása akkor a legerősebb, ha olyan ember ölel meg bennünket, akit szeretünk, azaz érzelmileg közel áll hozzánk. De még az idegenek érintése is lehet pozitív hatású. Állatkísérletek és emberi megfigyelések igazolták már a 40-es évektől, hogy a testi-lelki egyensúly mennyire függ a társas együttléttől, különösen az érintéstől. Virginia Satir amerikai pszichológus gyakran idézett mondása szerint „Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.”

Elég csak érinteni, ölelni szeretteinket és máris ők is, mi is boldogabbak, egészségesebbek leszünk. vagyis az érintés és ölelés hozzájárul a kellemes közérzethez és gyógyít. A termékenységhez ennél jobb kiindulópont nem is kell.

 

Kérdésed van?

Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  Bővebben olvashatsz a GyereBaba Program leírásában.