Stressz és termékenység

 

Stressz és termékenység? Helyesebb lenne a ”A stressz és a terméketlenség” összefüggéséről beszélni, hiszen már régóta ismert, hogy a stressz rontja a termékenység esélyeit. De miért mondják, hogy fuss el a stressz elől?

A létfenntartás szempontjából a rövid ideig tartó stresszre adott reakciónk a túlélést biztosítja. Ilyenkor a fajfenntartás nem aktuális, hiszen előbb el kell menekülni a veszély elől és életben kell maradni ahhoz, hogy fajunkat fenntartsuk. A modern élet stresszhelyzetei alattomosak tudnak lenni: hosszú időn keresztül arra késztetik a szervezetet, hogy folyamatos készültségi állapotot tartson fenn, mintha létfenntartásunk függne tőle. Ebből adódik, hogy a fajfenntartás egyre inkább háttérbe szorul, reprodukciós szerveink optimális működésére már nem jut elég energia. Ennek következményeképpen megjelenhetnek szexuális panaszok valamint kialakulhatnak termékenységi problémák is.fogantatas-pixabay-gratis fuss el a stressz elől Fuss el a stressz elől! 3. Stressz és termékenység fogantat  s pixabay gratis 300x300

 

Mit is csinál a stressz a reprodukciós rendszerrel?

Az ember egy pszichoszomatikus egység. Minden, amit érzünk és gondolunk, kihat szervi működéseinkre. Minden, ami szervezetünkben történik, érzéseket, érzelmeket és gondolatokat kelt. Az érzelmekért felelős agyi központ egyfajta szűrőállomás. Minden beérkező adatot elemez. Attól függően, hogy azok mennyire fontosak, veszélyesek, utasítást ad az agyalapi mirigyen (hypofízis) keresztül, hogy milyen és mennyi hormon jusson el a különböző szervekhez. Ha stressz következtében megnő a stresszhormonok szintje, ugyan jó eséllyel birkózunk meg az adott problémával, de reprodukciós szerveink működéséhez szükséges energiaellátás átmenetileg romlik vagy szünetel.

A veszély elmúltával visszaáll a szervezet homeosztázisa, így a hormonális  egyensúly is. De mi van akkor, ha újabb és újabb stresszhullám éri a szervezetet? Ha telnek a hetek, hónapok és a stressz szintje változatlanul magas? A  krónikus stressz következtében az átmenetei hormonváltozások állandóvá válhatnak a férfi és női reproduktív szervekben. Peteérési vagy menstruációs zavarok, a sperma minőségének romlása vagy szexuális problémák léphetnek fel. Így érkezünk el a időszakos terméketlenség egyik lehetséges okához.

Azokat a negatív érzéseket, amelyek a baba késésével járhatnak együtt, mint az elkeseredés,a gyász, vagy a szégyen, az agy érzelmi szűrőállomása stresszként értelmezi, tovább terhelve a stressznek kitett szervezetet. Ördögi kör, amit mindenképpen meg kell szakítani a lehető leggyorsabban.

A stressz csökkenése és termékenység

Ha jól megértettük, hogy a stressz milyen hatással van szervezetünkre és reprodukciós rendszerünkre, rögtön neki is állhatunk a stressz csökkentésének. Mert ha érzelmi állapotunk kiegyensúlyozódik és az érzelmi distressz csökken, nagyobb a valószínűsége, hogy a hormonrendszer egyensúlya helyreáll, így a kívánt várandósság is bekövetkezik.

Korábban már beszéltünk arról, hogyan lehet leküzdeni a modern stresszhelyzeteket. https://gyerebaba.hu/hogyan-kuzdjuk-le-a-modern-stresszhelyzeteket/. A pszichológiai  kezelések hatékonyságát klinikai és kutatási eredmények is igazolják.

Az Egyesült Államokban  már évtizedek óta jó eredménnyel csoportos stresszcsökkentő tanfolyamokat tartanak olyan nőknek, akiknél késik a fogantatás. Alice Domar amerikai pszichológus Mind-Body kognitív viselkedésterápiás és támogató jellegű terápiás kezelésekben részesített női csoportokat. A cél a disstressz, azaz a káros stressz szintjének csökkentése volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelésben résztvevő nők 54 %-a fogant meg egy éven belül, míg a kontroll csoport mindössze 20 %-a. Ez az eredmény azt támasztja alá, hogy a distressz csökkenthető a pszichológiai támogatás révén. A disstressz csökkenése pedig nagy mértékben növeli a fogantatás esélyeit. Egy másik vizsgálatban az asszisztált reprodukciót megelőzően a kognitív viselkedésterápiában részt vevő személyek 39,8 %-a, míg a kontroll csoport 23,2 %-a esett teherbe, amely szignifikáns különbséget jelent. Tehát  terápiás segítséggel megduplázódott a fogantatás esélye asszisztált reprodukció esetén..

A GyereBaba Program szintén nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a párok megfelelő információt kapjanak a stressz és a termékenység összefüggéséről. (Egy egész hétvégét szentelünk ennek a témának.) A tanfolyam során a résztvevők elsajátíthatják a különféle stresszoldó technikákat, amelyek a termékenységi probléma megoldásában és az általános közérzet javításában is segítenek. tehát fuss el a stressz elől, de mihamarabb jelentkezz a következő GyereBaba Programra