Az ember test, lélek és szellem egysége

A GyereBaba Nap összefoglalója röviden ismerteti, milyen érdekes előadások és események történtek a GyereBaba Napon, ahol a meddőségi téma kiemelkedő szakértői különböző szemszögből beszéltek a terméketlenségről, de legfőképpen arról, hogy mit is tehetünk a termékenység érdekében. 

Az ember test, lélek és szellem egysége. Szomatikus egység, mely egységet a személyiség biztosítja. Az érzések és gondolatok jelentős mértékben befolyásolják a fiziológiai folyamatokat, így segíthetik a szervi funkciók normalizálását.  A gyógyításban, az időszakos terméketlenség kezelésében így szervesen kell, hogy kapcsolódjon az orvostudomány és a pszichológia, de az orvosi és a pszichés támogatás mellett igen nagy a táplálkozástudomány jelentősége is. A GyereBaba csoportok nyomán sokszor azt is tapasztalták a szakemberek, hogy információhiány fokozza a kiszolgáltatottság érzését. Ezért rendkívül fontos, hogy a különböző szakterületek összefogásával megfelelő tudásbázist biztosítsunk a gyermekre vágyó pároknak.

Ha a lelkem fáj, a testem is szenved

A GyereBaba Program munkatársai tapasztalatból tudják, hogy a különféle megközelítési módok nem ellentétesek, nem kioltják, hanem éppen ellenkezőleg: erősítik egymást. A testi es lelki történések állandó kölcsönhatásban vannak egymással, ezért “ha a lelkem fáj, a testem is szenved, ha meg a testem sajog, a lelkem is beleremeg”. Ezert a testet es lelket egyszerre, egy egységként kell kezelni. Ha így állunk a terméketlenség kérdéséhez, sokféle megoldást találunk. A megoldások viszont egyéniek és mindenkinek a saját útját kell megtalálnia. Ebben segít a GyereBaba Program. Már több mint 20 gyerek fogant meg eddig a program rövid ideje alatt, többek között a Programról, az elért eredményekről és a siker titkáról is beszéltünk a GyereBaba Napon, amikor személyesen is meséltek a tapasztalataikról azok a párok, akik a program segítségével váltak szülővé.

gyerebaba nap összefoglalója GyereBaba Nap összefoglalója n  i t  nc

A meddőség pszichoszomatikus összefüggései

 Dr. Bálint Sándor szülész, nőgyógyász, pszichoterapeuta előadásában arra a gondolatra helyezte a fő hangsúlyt, hogy a testünk beszél, a tudatunk reagál a külvilágra, főleg a szuggesztiókra: jókra és a kevésbé jókra is. A meddőség pszichoszomatikus összefüggéseiről, a terméketlenség miatti feszültségekről és a mindennapokban alkalmazható a stressz-csökkentő és feszültségmentesítő lehetőségekről is beszélt.  

Férfi terméketlenség

Illusztris vendégünk volt még Dr. Tűű László endokrinológus és belgyógyász, aki többek között a hormonrendszerről, ill. annak a termékenységre gyakorolt hatásairól  beszélt. A GyereBaba Program kutatásai is megerősítik a nemzetközi tudományos eredményeket, miszerint a termékenységi problémák által okozott stressz negatívan hat az érintettek jól-létére, és ezáltal negatív visszacsatolást jelent a termékenységünkre. Így természetes, hogy a stresszt is érintette az előadás, hiszen szoros összefüggés van a negatív stressz (ún. distressz), a hormonrendszer valamint a fertilitás között. Az előadás során szó esett még olyan ritkábban érintett témákról, mint a férfiak termékenységének/terméketlenségének kérdése.

Általános és személyes tanácsok a várandósságért

A várandósságra való felkészítés táplálkozástudományi kérdéseiről, a megfelelő táplálkozás, valamint a várandósság alatti makro- és mikrotápanyagok jelentőségéről tartott előadást Bartha Ákos élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, és hormonegyensúly szakértő. A “Táplálkozás-Beállítás” alapítója és szakmai vezetője, az egészséges táplálkozás területén belül különös hangsúlyt fektet a várandósságra való felkészítésre, ezért is visszatérő előadója a GyereBaba program tanfolyamainak.

Inszemináció és lombik

Akár a nyomtatott sajtóban, akár az online felületeken a téma kapcsán talán legtöbbet az orvosi beavatkozásokról, a mesterséges megtemékenyítésről olvashatunk. Van, akinek ez a szervi problémák miatt ez az egyedüli járható út, van, amikor azért szükséges inszemináció vagy lombik, mert más módon nem jön létre a fogantatás. Dr. Fülöp István Jelenleg a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi és Endoszkópos részlegét vezeti. Az intézményben inszeminációt, lombik bébi eljárást és reprodukciós sebészetet végez. Elkötelezett, lelkiismeretes orvos, aki szelíd határozottsággal van jelen és segíti pácienseit legfőbb vágyuk eléréséhez. Naprakész információkat adott a mai magyar viszonyokról, a kórképek kialakulásához vezető tényezőkről, a kivizsgálás lehetőségeiről és a Róbert Károly Magánkórház Meddőségi Centrumában elérhető és alkalmazott orvosi kezelésekről.

GyereBabás babák

Legkedvesebb vendégeink a rendezvény végére érkeztek meg. Kicsik és nagyok! Itt volt sok Apróság, akiknek a fogantatását a GyereBaba Program segítette. Szüleik illetve azok a gyerebabás résztevők, akik éppen most várják gyermeküket, elmesélték, mit adott nekik a Program és miért ajánlják a gyerekre vágyó pároknak a részvételt. Soponyai-Nagy Krisztinának, a GyereBaba Program vezetőjének, aki a nap utolsó előadója volt, ennél szebb ajándékot adni sem lehetett volna.

 

 

gyerebaba nap összefoglalója GyereBaba Nap összefoglalója Gyuszi  k

Ízelítők

Az előadások mellett az előcsarnokban poszterekkel, tájékoztató anyagokkal, babavitaminokkal és a személyes találkozás lehetőségével is vártuk az érdeklődőket, sőt a bátrabbak még az Aviva tornát is kipróbálhatták. Bocsi Vikiék konyhája pedig ízletes, egészséges falatokkal vendégelte meg a rendezvény résztvevőit.

A GyereBaba Nap összefoglalója után következő cikkünk a rendezvény alatt feltett kérdésekre ad majd választ. Addig is olvassatok bele tartalmába a Program tartalmába és nézzétek meg, hogy mikor indulnak a következő csoportok