Hárítás avagy a tudattalan hatalma

 Biztos megszoktad, hogy az életedben a problémás dolgoknak legelőször is az okát keresed meg, majd a megoldási módok közül a leghatékonyabbat kiválasztod, hogy változtass a helyzeten. De mi történik akkor, ha nincs kézzel fogható ok, hiányzik megfelelő magyarázat? Késik a gyermekáldás, nincsen kimutatható szervi probléma, amely akadályozná a fogantatást? Nem érted, mi is a baj, holott te mindent megteszel?

pszichés okok hárítás Hárítás mind 767584 1920 300x212Sokszor olyan pszichés okok állnak a háttérben, amelyek nem olyan egyértelműek, vagy egészen egyszerűen azért nem vesszük azokat észre, mert megbújnak lelkünk mélyebb bugyraiban, mert nem engedjük, hogy felszínre kerüljenek, tudatosuljanak.

Józsit a javarészt a nagymamája nevelte, erős kötődésben, mély szeretetben. A nagymama nem pusztán a szeretett személy volt a felnövő fiú, majd a férfivá érő Józsi életében, hanem ő képviselte a tekintélyt is, ő volt az, akinek leginkább meg akart felelni. A Program során az egyik alkalommal a családi mondásokról és azok erejéről beszélgettünk. Akkor jött elő a tudattalanból a kamaszkorban bevésődött nagymamai figyelmeztetés, miszerint: „Csak arra vigyázz, hogy egy lányt se ejtsél teherbe, fiam!” A nagymamai intés olyan mélyen megtapadt a tudatban, hogy Józsi valóban „nem csinált” gyereket. Szerencsére ez a helyzet megváltozott, Józsi már apai örömök elé néz. Nyilván sok mindennek köszönhető a siker, melyek közül jelen esetben az egyik leglényegesebb a hárítás tudatosítása.

JEGHEGY hárítás Hárítás JEGHEGY 300x225Sokszor nem is kellenek ilyen mondatok ahhoz, hogy, soha ki nem mondott gondolatainkból, félelmeinkből valós gátakat építsünk. Juditot édesapja kiskamaszkorában molesztálta, amely nehéz titokként nehezedett rá. Ezek a korai tapasztalatok, a traumatikus élmények vezettek odáig, hogy 18 éves korára már az egyik petefészkét teljesen, a másikat 2/3 részben eltávolították a daganatos elváltozások miatt. Vagyis Judit tudattalanul kizárta annak a lehetőségét, hogy a (lány)gyermekét efféle bántalmazásnak kitegye. Ha a pszichoterápia során ezek a pszichés gátak, hárítások felszínre kerülnek, lehetőség van ezeket átdolgozni… A fogantatás pedig – mint ahogy számtalan eset igazolja – csonkolt petefészekkel is lehetséges.

 

 

 

Van olyan eset is, amikor elég csak a hétköznapi szokásainkon, vagy akár rosszul rögzült szóhasználatunkon változtatni

Gáborék évek óta kitartóan próbálkoztak, hogy gyermekük lehessen. Gyönyörű pár, rendezett élet, minden a helyén. Csak éppen Gábor a feleségét következetesen (igaz, viccesen) „csajomnak” szólította.  Amikor ez szóba került, maga is meglepődött. Rácsodálkozott, hogy valóban: a „csaját” egy felelősségteljes férfi nem ejti teherbe.  A rosszul rögzült mintázat felismerése mélyebb változásokat indíthat el. Talán ennek is köszönhető, hogy nemsokára megszületik régóta várt babájuk.

 

Van még kérdésed a hárítás, annak feldolgozási lehetőségeiről vagy esetleg arról, hogyan dolgozunk a csoportban ezekkel a kérdésekkel? Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba! Olvasd el a Program leírását vagy jelentkezz  a következő tanfolyamra.