Termálvízzel a termékenységért

 

2016. május 23-29-e között rendezték meg Harkányban a Gyermekáldás hete címmel azt a programsorozatot, amelyen mi, a GyereBaba Program csoportvezetői is részt vettünk. A témánk ezúttal a stressz és a termékenység kapcsolata volt, ezekről az összefüggésekről, a stressz oldásának elméleti kérdéseiről beszélgettünk a jelenlévőkkel. Az érdeklődő közönségnek aztán néhány gyakorlati módszert is bemutattunk, amelyeket már ott a helyszínen is sikeresen alkalmaztak. Alább következnek kérdések a meddőségről és a GyereBaba Programról, a Program különböző kezelési formáiról.

Gyermekáldás Hete Harkány 2016 kérdések a meddőségről Kérdések a meddőségről gyermekaldashete harkany gyerebabaHamar olyan érzésünk támadt, hogy pillanatok alatt egyfajta kis közösséget alkottak a résztvevők (noha korábban nem ismerték egymást és az ország legkülönbözőbb vidékeiről látogattak ide), így oldottan, kötetlenül, őszintén beszélgethettünk a termékenységgel összefüggő problémákról. A GyereBaba Program kapcsán is merültek fel kérdések:

 

Ezt Te is kérdezhetted volna?

 

„Mennyire egyénre szabott a Program? A négy hétvége során van-e alkalom az egyéni elakadásokkal foglalkozni?”

A csoportba való jelentkezés feltétele az előzetes feltáró beszélgetés /diagnosztikus interjú, melynek során igyekszünk jobban megismerni a leendő csoporttagokat. Találkozunk Veletek párban és egyénileg is. Fontos nekünk, hogy elmélyüljünk az élettörténetekben, hiszen sokszor már az első személyes találkozás során közelebb jutunk a megoldáshoz. Egyúttal valamennyi felmerülő kérdésedre is igyekszünk válaszolni. A tanfolyam során pedig mindvégig figyelünk arra, hogy Neked specifikusan mivel kell dolgoznod. Figyelünk Rád mi csoportvezetők, de figyelnek a többiek is, így az is megtörténhet, hogy az adott problémára éppen a társaktól kapsz hiteles útmutatást.

„A mi esetünkben egyértelműen kimutatható, hogy nálam van a gond (endometriózis), ezek szerint csak nekem kellene a Programban részt venni?”

A terméketlenség nem egyedül a nők felelőssége, még akkor sem, ha kiderül, hogy a probléma nem férfi eredetű (legalábbis testi szinten). Éppen ezért a program a két nem közös ügyének tekinti a megoldást, ezért jó, ha ketten jöttök. Nagy lelki erőt, támogatást jelent a másik jelenléte, mindketten sokat tanultok magatokról, egymásról, a kapcsolatotokról. A nők megélhetik, hogy nem magára hagyottak ebben a kérdésben, a férfiak pedig azt, hogy végre nem tehetetlenek. Érdekes tapasztalatunk az eddigiek alapján, hogy nagy élmény a résztvevőknek, amikor külön kiscsoportban dolgozhatnak a férfiak és a nők…

„Ha ennyi évig próbálkozunk sikertelenül, akkor lehet, hogy a párkapcsolattal van a gond, nem illünk mégsem össze?”

A legutóbbi csoportban éppen az egyik résztvevő fogalmazta meg, hogy neki mekkora élmény és felismerés volt, hogy a többieknél is látta, hogy szép, tartalmas kapcsolatban élnek, és ennek ellenére nem jött még a baba. Nem arról van szó tehát, hogy a kapcsolatban van a hiba vagy, hogy nem „érdemlik meg”, hogy babájuk szülessen. Ezzel együtt a közös munka még jobban összekovácsolhat Benneteket, hiszen egy egész hétvége szól kifejezetten a párkapcsolat, intimitás erősítéséről, az esetleges szexuális problémák megoldásának lehetőségeiről.

„Vannak-e a Program sikerét mutató statisztikai adatok?”

Az eredményeket tudományos kutatással, mérésekkel is kísérjük. A csoporttagok ugyanazokat a kérdőíveket töltötték ki az első interjúk egyikén, mint az utolsó alkalommal, tehát 4-5 hónap volt a két tesztelési időpont között. Különböző változók alapján mértük az esetleges elmozdulást:

  • Feladat-stressz
  • Emóció(Emocionális stressz)
  • Elkerülés (Stressz elkerülés)
  • Reménytelenség
  • Szorongás
  • Depresszió

Gyermekáldás Hete Harkány 2016 2 kérdések a meddőségről Kérdések a meddőségről gyermekaldashete harkany gyerebaba 2 169x300Mind a hat területen mérhető pozitív változás következett be, a szorongás, illetve a depresszió szintje szignifikánsan csökkent, a reménytelenség érzése jelentősen kisebb lett. Egyedül a “Feladat-stressz” változott negatív irányba, melynek szintje megnőtt, méghozzá szignifikánsan. Ez negatívnak tűnik, mégis jó eredmény, mert azt jelenti, hogy a tanfolyam végére a résztvevők jobban szembe tudtak nézni a problémáikkal, amelyek érthetőbbé és vállalhatóbbá váltak. A meddőséggel kapcsolatos stresszt a kezelés végére már inkább  leküzdhető problémának tekintették, úgy élték meg, hogy “van mit tenni”! Az eredmény tehát azt mutatja, hogy csökkent a stressz okozta káros feszültség, de fennmaradt és pozitív hajtóerővé vált a feladat-stressz.

Nehezen mérhető, de annál erőteljesebb az a szemmel látható pozitív változás, amely a tanfolyamon részt vett párok közérzetében, életminőségében, kapcsolataikban következett be.

A legnagyobb eredmény talán mégis az, hogy rögtön az első tanfolyamot követően spontán módon 5 évi sikertelen próbálkozás után ikrek fogantak. A két kisfiú egészségesen, majdnem 3 kg-os súllyal jött a világra. A második csoportban 5 párból 2-nek fogant babája, pedig az egyik pár már 5 lombikon is túl volt, de a másik pár is már 6 évig várakozott/vágyakozott ezt megelőzően a gyermekáldásra.

„Ajánlják-e a Programot azoknak, akik a mesterséges megtermékenyítés valamelyik útját választják?”

Sokszor hiába az orvosi segítség, ha erős a pszichés gát. Meggyőződésünk, hogy a megtermékenyüléshez a kedvező testi és lelki feltételek megteremtésén keresztül visz az út. Ha kiegyensúlyozott pszichés állapotban vagy, a lelki egészség és stabilitás nagyban hozzájárulhat a fogamzás sikeréhez. Ezért úgy gondoljuk, hogy az orvosi segítséget még hatékonyabbá teheti az általunk nyújtott lelki, pszichológiai támogatás. Másrészt nekünk is fontos, hogy szakmailag igazán hozzáértő és nyitott orvosokhoz irányítsuk azokat, akik – bár a pszichológia módszereit is segítségül hívják – mindenekelőtt az orvostudományban bíznak.

 

Vannak még kérdések a meddőségről? Van még, amit tudni szeretnél, de eddig nem merted megkérdezni? Olvass bele a részvevők véleményeibe. Lépj kapcsolatba a csoportvezetőkkel. Jelentkezési lehetőség a tanfolyamra mindenkinek, aki nem jutott el Harkányig vagy máshol hallott, olvasott a GyereBabaProgramról és szeretne résztvenni. Kattints ide.