Kinek a kezében van a kontroll a termékenységi kezelések alatt?

A GyereBaba csoportokban a résztvevők gyakran mesélik, hogy a baba késlekedését azért is nagyon nehéz megélni, mert úgy érzik, hogy nincs közvetlenül ráhatásuk a probléma megoldására. Hiába tesznek meg mindent, nem fogan meg vagy nem marad meg a babájuk. Holott ezidáig egész életükben minden az ”akaratuk” szerint történt… A ”cél+ erőfeszítés = siker” képlet ebben a kérdésben aligha működik. A sikertelenség érzése gyakran párosul a tehetetlenséggel, a kontroll elvesztésével, amely a bizonytalanságot csak tovább fokozza. Vajon mi az, ami az ebből származó feszültséget enyhítheti?

Kinek a kezében van a megoldás? A probléma megoldásáért ki a felelős, ki kontrollálja a folyamatokat, majd ki javasolja a megoldásokat és végzi el a kezelést? A következőkben ennek mentén vetjük össze a lombikprogramot a pszichés támogatást nyújtó GyereBaba Programmal.

 

Kinek a kezében van a megoldás? Milyen előnye illetve hátránya van a lombikprogramnak?

A lombikprogram orvosi irányítással történik, a kontroll a kezelők kezében van. Ez a biztonság érzését adhatja, abban az esetben, ha bizalommal tudunk lenni az orvosunk iránt, hisszük, hogy ő  valóban tudja a megoldást.

Ugyanakkor ahhoz, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat kezelőinknek, nagyfokú bizalom kell, melynek kiépüléséhez sok időre van szükség. Ezt az orvosok leterheltsége miatti “futószalag üzemmód” kevéssé teszi lehetővé.

Az egészségügyben esetleg korábban átélt negatív tapasztalatok szintén megnehezíthetik a bizalom kialakulásat.

Sokszor a “fehérköpenyes” beavatkozások során kiszolgáltatottságot is megélhetünk, hiszen mások rendelkeznek a saját testünk felett, és úgy érezhetjük, nem irányíthatjuk a történéseket.

Nehéz volna arra egyértelműen válaszolni, hogy valójában melyik a könnyebb/ nehezebb út: átadni a felelősséget, ráruházni a szakértelemmel bíró orvosra azt, hogy megtalálja megoldást, vagy pedig saját magunkra hagyatkozni, a belső erőforrásainkat mozgósítani, hogy eljussunk a probléma megoldásához?

Mindenesetre ha “rajtunk” (és nem velünk együtt) végzik a kezelést, ha passzív “elszenvedői” vagyunk a beavatkozásoknak, ha azt éljük meg, hogy a megoldás mások kezében van, akkor a belső kontroll elvesztése miatt erős lehet a bizonytalanság.

 

Hogy működik a kontroll a GyereBaba Programban?

kinek a kezében van a megoldás? Kinek a kezében van a megoldás? Kinek a kezében van a kontroll? fitpregnancy

forrás:fitpegnancy.com

A GyereBaba Programban a párok aktív felelősségvállalása jellemző a probléma megoldásában. A tanfolyam során során több idő jut arra, hogy a csoportvezetők mélyebben megismerjék a problémát, a résztvevőket, akiknek lehetőségük van az időleges terméketlenség okainak feltárására és a megoldások kiválasztására. A tanfolyam három hónapja alatt gyakorolhatják azokat a megküzdési módokat (relaxáció, stresszkezelés, naplóírás, kismedencei torna, stb.), amelyek közelebb viszik őket a megoldáshoz. Így a kontroll mindvégig a résztvevők kezében van.

Aki úgy érzi, hogy kontrollálja helyzetét, az eredmények elérésekor erősebb sikerélményt érez, átéli, hogy önmaga jutott el a megoldáshoz. Azaz, ha a kontroll a kezünkben van, akkor átérezzük, hogy nem máson múlik a siker!

A saját kontroll megélése azt is jelenti, hogy kompetensnek érezzük magunkat, képesek vagyunk a felelősséget vállalni és vinni. Ez azért is fontos, mert ez a mentalitás, hozzáállás egyúttal a szülőszerepre is felkészít. Segít abban, hogy megtanuljuk, hogy ne arra adjunk majd mintát a gyermekeinknek, hogy “nem én voltam”, “oldja meg más helyettem” vagy “mindenki más hibás”??!!

 

A GyereBaba Program segíthet a lombik felé vezető úton is

Sokan voltak úgy a csoportjainkban, hogy valamilyen oknál fogva elzárkóztak a mesterséges megtermékenyítéstől. Idővel aztán képesek lettek arra, hogy elfogadják ezt a lehetőséget. Azért tudtak pozitívan gondolni a korábban ”legutolsó rosszként” elkönyvelt alternatívára, mert a viszonyulásuk változott meg a folyamat során. A döntés is a folyamat részeként született, a résztvevők saját maguk dönthettek úgy, hogy merre menjenek tovább! Gondoljuk csak meg, mennyivel szívesebben megyünk azon az úton, amit mi magunk, belső igényeink mentén választunk, mint amire rákényszerülünk, vagy amerre az elvárások löknek!

 

Ha szívesen olvasnátok, mi erről a vélemenyük a korábbi résztvevőknek, olvassatok bele kommentárjaikba. Ha a program részletei érdekelnek, itt olvashattok róla. Ha pedig megtaláltátok a választ arra a kérdésre, hogy kinek a kezében van a megoldás és eldöntöttétek, hogy a termékenységi kezelés aktív résztvevői akartok lenni, a kék gomb megnyomásával már jelentkezhettek is következő tanfolyamunkra..