Lombik vagy/és GyereBaba Program? Mennyire okoz stresszt a kezelés? 

A nem kívánt gyermektelenség problémája, a néhol reményteli, néhol fájdalmas várakozás lelkileg nyomasztó. Ez olyan lelki megterhelést okoz, amelynek nyomában szorongás, kudarc érzés járhat és a saját testbe vetett hit is meginoghat. Tovább rontja a helyzetet, hogy nehéz másokkal a gyermektelenségről beszélni, fájdalmunkat, átélt sikertelenségünket bevállalni. Ez az életkrízis folyamatos stresszes állapotban tartja a személyiséget és a szervezet egész hormonrendszerét.

ART és stressz

A stressz-szint tovább emelkedhet, amikor a pár elhatározza, hogy asszisztált reprodukciós kezelésbe (ART) kezd.  Mi okozhatja a stresszt az IVF (mesterséges megtermékenyítés) előtt és alatt? Az érintettek ugyan rendelkeznek információkról a kezelések menetét illetően, de a tapasztalat hiánya/ vagy az előzetes rossz élmények miatt szoronganak. A beavatkozás előtt a bizonytalanság érzése természetes. Sokan nyomasztó stresszhelyzetnek élik meg a a procedúra előtti várakozást, de akadnak olyanok is, akik izgalmasnak és reménytelinek tartják. A klinikusok szerint a kellemetlen fizikai beavatkozások ellenére a legtöbben az érzelmi megterhelést tartják a legnehezebbnek. Újabb és újabb kérdések merülnek fel: milyen lesz később a kezelés, miért érzem magam másképp mostanában, mi lesz, ha ez sem sikerül? Le kell mondanom a gyermekáldásról? Nincs több lehetőség? Stresszt okozhatnak az anyagiak is. Az állami támogatás ellenére is magasak a költségek, és akiket sürget az idő, joggal érzik úgy, hogy nem várhatnak tovább, ezért – ha tehetik – inkább magánklinikákhoz fordulnak segítségért. A különböző stresszforrások nemcsak ronthatják az IVF hatásfokát, hanem sok párt a program elhagyására késztetnek. Köztudott, hogy a kezelésben résztvevők jelentős százaléka idő előtt kilép a programból.

GyereBaba Program és  a stressz

 

mennyire okoz stresszt a kezelés? Mennyire okoz stresszt a kezelés? betegseg

Mennyire okoz stresszt a kezelésGyereBaba Programban? A Programra való jelentkezés bizony jó adag stresszt jelenthet Az emberek nagy része nincs hozzászokva a csoportban való részvételhez, és még nehezebbnek gondolják a gyermektelenség kényes témájának felvetését csoportban. Különösen a férfiak számolnak be feszülségérzésről vagy aggodalomról. Ezek a kellemetlen érzések általában már az első tanfolyam napján oldódnak, és éppen a férfiak azok, akik nagy megelégedéssel konstatálják, hogy ez “nem is olyan veszélyes”, sőt kifejezetten kellemes élmény hasonló nehézséget átélt párokkal találkozni és beszélgetni. Végre találkozhattak olyan emberekkel, akik tényleg megértik, miről van szó.

Kutatási eredményeink azt mutatják a tanfolyam alatt a stressz drasztikusan csökken, a depresszió mérséklődik és szignifikánsan alacsonyabb lesz a szorongás szintje is. Már ez önmagában közelebb visz a termékenységhez, hiszen a stressz az egyik legjelentősebb tényező, amely a fogantatáshoz vezető úton akadályt jelent.

GyereBaba és lombik kezelés párhuzamosan

Akik a lombikprogrammal egyidejűleg vesznek részt a tanfolyamon, hatásosan tudják csökkenteni az IVF- beavatkozás következtében fellépő stresszt is.

Volt olyan pár, akiknél a Program alatt volt a beültetés, amely sajnos, nem járt eredménnyel. A csoport segített a veszteség feldogozásában. Ez a támogatás, a feszültségek hatékony csökkentése, a megküzdés újonnan tanult eszközei valamint az orvosi kezelés következtében fellépő hormonális változások is közrejátszottak abban, hogy a következő hónapban spontán fogant meg az baba, aki azóta már egészségesen világra is jött.

 

Mennyire okoz stresszt a kezelés? Ha úgy érzed, válszt kaptál erre a kérdésre, már jelentkezhetsz is a következő tanfolyamra, amely június végén indul. Ha több felkészülési időre van szükséged, a Jelentkezz gomb megnyomásával jelentkezhetsz a következő csoportra.