Miért foglalkozzunk a lélekre és a gondolatokra ható módszerekkel??

Mert hiába nyomjuk tövig a gázt, ha a kézifék be van húzva

Mi az oka annak, hogy sok esetben a mesterséges megtermékenyítés sem hozza meg a várt eredményt? Hogyan lehetséges, hogy sok pár életébe meglepetésszerűen akkor érkezik a kisbaba, amikor már mindenen túl, épp lemondtak a vérszerinti, saját gyermekről?

Ahhoz, hogy ezekre valamiféle magyarázatot találhassunk, messzebbről kell elindulnunk. Lux Elvira szavaival élve az ember nem csupán hetven kiló húsos csont és víz. Tehát ha azt akarjuk, hogy gyereke legyen, nem lesz elegendő két hormonszintet megemelni a vérében és este korábban ágyba küldeni… Félretéve az iróniát, akkor hogy is van ez?

Forrás: 123rtf.com miért jó a  pszichoterápiás támogatás a lombik program előtt és alatt Miért jó a  pszichoterápiás támogatás a lombik program előtt és alatt mind body spirit 300x297

Forrás: 123rf.com

Az ember test, lélek és szellem együtt. Számtalanszor tapasztaljuk ezt életünk során. Idézzük csak fel azt, amikor egy aggasztó dolog szorongást és ezzel együtt rossz testi érzetet – pl. fej- vagy gyomorfájdalmat – kelt bennünk; vagy akár azt, amikor egy kellemes séta után kitisztulnak a gondolataink és megnyugszik a lelkünk. Vagy gondoljunk csak arra, amikor örömünkben minden gondolatunk szabadon szárnyal és tagjainkban szétárad a jóleső lazaságNem nehéz elképzelni, hogy ez a kölcsönhatás folyamatos és olyan természetes, hogy észre sem vesszük, nem is tudatosítjuk. És az is igaz, hogy néha a gondolataink, érzéseink és testünk működése közötti kapcsolat jóval bonyolultabb ezeknél a nyilvánvaló példáknál. Ez eddig rendben van, azonban mit tegyünk, ha hármas rendszerünk metszéspontjában elakadás van: ha van valami, amin változtatni szeretnénk? Ha úgy döntünk, hogy csak egy fronton indulunk el, lehet, hogy sikerrel járunk, azonban az is lehet, hogy sajnos melléfogunk, és akár éveket vesztegetünk el hiába. Több oldalról, egyszerre támogatva a megoldást, egészen biztosan nagyobb eséllyel érünk el eredményt!

Miért nem elegendő sokszor a lombik kezelés? Miért jó a pszichoterápiás támogatás a lombik program előtt és alatt?

 

Az elmélet után most nézzünk néhány kézzelfogható, gyakorlati okot, miért foglalkozzunk – az orvosi megoldások mellett – a lélekre és gondolatokra ható módszerekkel:

Időhiány az egészségügyben

1. Ma Magyarországon az egészségügyi rendszerben nincs idő mélyebb beszélgetésekre. Sokszor még arra sincs kapacitás, hogy az orvos részletesen meghallgassa a páciens ellenérzéseit, félelmeit. Így magunknak kell kijárni az utat, megoldást lelni arra, hogyan ötvözzük az orvostudomány adta lehetőségeket a pszichológia által nyújtott támogatással.

Várakozás-információ hiány-kontrollvesztés

2. Az akár órákig tartó várakozás a rendelőben, a vizsgálatok, gyógyszerek, beavatkozások önmagukban stresszt okoznak. Sok esetben a páciens nem tudja pontosan, mit miért vesz be, mikor mit fognak csinálni a testével. Elveszíti a kontrollt, olyan nyelven beszélnek hozzá, amelyet nem teljesen ért és ezzel kiszolgáltatottá válik.A kezelés közben fellépő szorongás oldásán dolgoznunk kell, ha nem akarjuk, hogy a mellékhatások elrontsák a várva várt eredményt. 

Kommunikáció hiány

3. A párok életében is súlyos feszültségforrást jelent a meddőség, amelyre sajnos nincs heti kétszer nyelv alá tehető rózsaszín pirula. Beszélgetni kell, megnyílni és meghallani a másik félelmét, fájdalmát, kívánságát és reményét. Ha egy párnak még nincs jól bevált kommunikációs módszere erre (és ugyan honnan lenne, hiszen ezt nem oktatják az iskolákban), elkerülhetetlen a sértődés. Egy jó szakember és a közös munka, kiutat jelenthet ebből (is)!

Rejtett gondolatok-kiejtett szavak

4. Felszabadító és támogató a terápia! Végre szabadon kimondhatunk olyan gondolatokat, amik eddig csak belül nyomasztottak. Közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, ahhoz a valakihez, akivel egyébként napi 24 órát vagyunk. Ez majd nagy erőforrás lesz akkor is, amikor – akár sikeres lombik program után – a pozitív terhességi teszttel kezünkben mosolyogva várjuk leendő gyermekünket.

 

 

Miért jó a pszichoterápiás támogatás a lombik program előtt és alatt. Természetesen nem merítettük ki az összes szempontot ebben a témában, így ha van még kérdésed? Tedd fel! Írj nekünk!!   Hallgass bele programunkba!  Ha jelentkeznél máris a következő tanfolyamra, kattints ide. Ha jelentkeznél máris a következő tanfolyamra, kattints ide!