Mit üzen a testünk? A nőgyógyászati tünetek és az érzelmi konfliktusok

2.rész

 

Mit üzen a testünk? A negatív érzelmek, frusztráció, félelem, bűnösnek ítélt vágyak olyan testi tüneteket okozhatnak, amelyeket nehéz vagy szinte lehetetlen az orvosoknak meggyógyítaniuk anélkül, hogy az egész személyiséget és a személyiség történetét látnák. Dr Lux Elvira sokat írt nőgyógyászati tünetekről. Ezekben a testi jelzésekben egyértelműen tetten érhetők az érzelmi konfliktusok. Íme két példa: az egyik nőgyógyászati, a másik a  terméketlenség területéről.

 

Elhúzódó menses és a szexualitás hárítása

 

A két éve férjes Renáta 32 évesen került először a Nőgyógyászati Klinikára, ahová Renáta nőgyógyásza utalta be, elhúzódó menses miatt. A korábbi ambuláns kezelések 3d6983424af333053aff5f92a5ae502c mit üzen a testünk Mit üzen a testünk? 3d6983424af333053aff5f92a5ae502c 200x300nem segítettek, így a javaslat a méh nyálkahártyájának lekaparása volt. A beavatkozás után hat hétig eltiltották a házaspárt a nemi élettől. Először úgy tűnt, hogy a kezelés sikeres volt, mert az első menses csak négy napig tartott. De a második már a 12. napnál tartott, amikor Renáta újra felkereste orvosát. Mivel a laboratóriumi leletekben semmiféle eltérés sem magyarázta a hosszantartó vérzést, Renátát pszichológushoz, azaz hozzám küldték. Mondanom sem kell, hogy nem szívesen jött, hiszen testi baja volt.  Lassan azért feloldódott és elmesélte, hogy ő mindig is félénk, visszahúzódó volt, 28 évesen találkozott leendő férjével. Mivel mindketten katolikusok voltak, házasság előtt nem éltek nemi életet. Miután két évvel később összeházasodtak, még beletelt néhány hónapba, amíg eljutottak egy hüvelyben történő magömléses szeretkezésig. Renátának nem volt orgazmusa, a szeretkezést kellemetlennek, néha fájdalmasnak élte meg. Ha lehetett, kerülte a szexuális együttlétet és csak párja unszolására állt néha kötélnek. A menses idején megkönnyebbült, mert ez idő alatt nem éltek nemi életet.

Ugye innen már egyszerű nyomonkövetni a testi tünetek kialakulását. A férjét őszintén szerető, de a szexualitástól félő Renáta nem akarta elutasítani és ezzel megbántani férjét, de a szexet sem akarta bevállalni. Így személyisége kihúzta őt a két ellentétes érzés szorításából és a méh nyálkahártyájának ereit hosszasan nyitva tartotta a menses alatt. Renáta ezzel fel lett mentve a szeretkezés alól, sőt a testi tünetek láttán a férj még több figyelmet is mutatott iránta. Tolmács sem kell, hogy lefordítsuk a tüneteket: a hosszantartó vérzés felmentette Renátát a számára kellemetlen szexuális együttlétek alól, anélkül, hogy tudatosodott volna benne az érzelmi konfliktus.

 

 Petefészek ciszták és kialakulásuk okai

 

A másik történet Ágnesről szól. A petefészekben kialakulhatccc5cf39a7e0e6c791e1b1e2f1157dba mit üzen a testünk Mit üzen a testünk? ccc5cf39a7e0e6c791e1b1e2f1157dba 207x300nak ciszták, de mi a valószínűsége, hogy Ágnes  cisztája pont egy termékenységi beavatkozás előtt jelentkezett, majd annak elhalasztásakor eltűnt. Majd az újra betervezett beavatkozás előtt megint megjelent a ciszta, majd a halasztáskor újra összezsugorodott. Persze, mondhatja valaki, hogy ez előfordulhat…de kétszer? Lehet-e más magyarázat, mint a véletlen? Ha pszichoszomatikus szemlélettel fordítjuk le a fenti jelenségeket, így is lehetne mondani: Ágnes tudatosan készült a beavatkozásra, mert gyereket akart. Tudattalanul viszont elutasította a művi beavatkozást vallásetikai okok miatt.  Erre személyisége cisztát alakított ki, ami lehetetlenné tette a nem kívánt beavatkozást. A ”gyereket akarok, de ezt a fajta beavatkozást nem” dilemmája megoldódott a ciszta kialakulásával, kétszer is. A személyiség ezáltal megóvta az ént a vívódásoktól, vagy annak nyílt elismerésétől, hogy hiába szeretne gyereket, nem vállalja a beavatkozást.

 

Dr. Lux Elvira szexuálpszichológus

 

Dr. Lux Elvira több, mint négy évtizeden át kezelte sikeresen a termékenység késése miatt jelentkező pácienseket. Nagy tapasztalatot gyüjtött össze a testi tünetek és a mögöttük rejlő lelki üzenetek megértésében és tolmácsolásában. Hogy az ő szavaival éljünk: ”a személyiség egy zseni, az én védelmében még kellemetlen tüneteket vagy betegségeket is létre tud hozni”. Ha szeretnéd tudni, mit üzen a tested vagy mi rejtőzik megmagyarázhatatlan testi tüneteid mögött, máris jelentkezhetsz a GyereBaba Program következő csoportjára és megtalálhatod a választ. Egy gombnyomással közelebb kerülhetsz a magyarázathoz: