Mit üzen a testünk?

1. rész

 

Biopszichoszociológiai szemléletmód

Mit üzen a testünk? Kiérti ezt meg? Szerencsére vannak orvosok és pszichológusok, akik az ember úgynevezetthasfajas-300x244 mit üzen a testünk Mit üzen a testünk? Kódfejtéssel a lelki egészségért hasf  j  s 300x244 300x244 biopszichoszociológiai komplexitásából indulnak ki. Ez az összetett szó tulajdonképpen a pszichoszomatika gondolatának továbbfejlesztése. Nemcsak a testi és lelki folyamatokat kapcsolja össze, hanem az ember szociális kapcsolatainak hatását is. Legújabban még az ”immuno” szó is belekerült ebbe az összetett szóba, ezzel jelezve, hogy érzelmi állapotunk, testi folyamataink állandó kölcsönhatásban vannak immunrendszerünkkel is.

Ha az egyik területen változás következik be, akkor az az összes többi területen jelentkezik változás valamilyen formában. Vegyük a munkahelyi átszervezés példáját. A váratlan hír, hogy valakit elbocsátanak, testi stresszreakciót vált ki (pulzusszám emelkedés, magasabb vérnyomás, gyomorgörcs), érzelmi stresszreakciót (szorongás, pánik), az elhúzódó konfliktus rontja az immunrendszert, aminek következtében könnyebben lesz valaki beteg, társas kapcsolatai megromolhatnak, mert szorong, mérges vagy depresszióba esik. Tehát érthető módon reagálunk az erős, kellemetlen külső eseményre. Az egész ember reagál minden porcikájával.

 

Az egész ember reagál

Nem lehet azt mondani, hogy csak érzelmi vagy csak testi tünetek jelentkeznek. Erre jó példa Éva esete: ő mesélte a karácsonyi ünnepek után, amit anyósáéknál töltöttek, hogy nem tudott egy falatot sem enni, mert olyan gyomorrontása volt már karácsony előtt, hogy tulajdonképpen nem is akart elmenni vendégségbe. Férje panaszára csak ennyit mondott ”nem baj, legfeljebb nem eszel”. Éva elment és végigszenvedte a vacsorát. Egyik kolléga, aki ismerte Éva családi körülményeit, megjegyezte ”csak nem az anyóstól lett gyomorrontásod?”. Éva erre őszintén meglepődve reagált ”dehogy, tényleg gyomorrontásom volt”, majd egy kicsivel később megjegyezte: ”érdekes, tavaly karácsonykor is gyomorrontásom volt, amikor elmentünk hozzájuk”. Erre a kolléganő már nem álhatta meg és nevetve mondta: ”látod, látod, nem bírod az anyósodat, meg a főztjét sem”. De Éva makacsul kitartott saját verziója mellett, az ”igazi” testi betegség változata mellett.

269870_allati_hazugsagok mit üzen a testünk Mit üzen a testünk? Kódfejtéssel a lelki egészségért 269870 allati hazugsagok 300x200Mi is történt valójában?  Annak tudatos beismerését, hogy anyósát ki nem állhatja és látogatni sem akarja,  nem tudta Éva énje elfogadni. Ennek az érzésnek a tudatosítása kényelmetlen helyzetbe hozta volna őt és szembeállította volna férjével, akit szeret, de akitől tart is. A férj döntései előtt mindig is fejet hajtott. Így a konfrontációt elkerülve, a tudattalan, anyóssal szemben táplált ellenszenv, testi tünetek formájában jelent meg. Ezzel akarta őt megvédeni attól, hogy el kelljen menni az anyóshoz. Éva esetében azonban a gyomorrontás sem oldozta őt fel a látogatás alól, mert domináns férje nem volt rá tekintettel. Hogy mit üzen a testünk? Erre Éva nem gondolt.

 Ha két egymást követő évben ugyanazokkal a tünetekkel sem sikerül Évának megúsznia a látogatást, vajon mi történik majd idén karácsonykor?

Megoldás, megküzdés

Több változat is elképzelhető. Lehet, hogy még súlyosabb tüneteket produkál a személyiség, hogy megvédje Évát a tudatos érzelmi konfliktustól, ugyanakkor a kellemetlen látogatástól is. Olyan tüneteket, amelyek tényleg lehetetlenné teszik az utazást.  Az is elképzelhető, hogy Éva személyisége számára a gyomorrontás félsiker, hiszen erre hivatkozva legalább az anyós főztjéből nem kell ennie. Szerintem az a jó megoldás, ha Évának előbb vagy utóbb sikerül tudatosítani anyósával szemben érzett ellenszenvét. Akkor lesz esélye, hogy saját érzéseit elfogadja és ahhoz mérten rendezze életét, pl. megvívja a harcot párjával és tudatosan mondja le a vacsorát. Hogy mit üzen a testünk? Erre Éva nem gondolt.

 

Mit tehetünk?

Megmagyarázhatatlan, makacs tüneteink valami kellemetlen folyamatra, történésre akarják felhívni figyelmünket. Lehet ez környezeti ártalom, családi konfliktus, túl sok teher vagy egy lelki dilemma, aminek akár tudatában sem vagyunk. De testünk jelez, hogy valami hiba van a “rendszerben”, amit először meg kell találnunk, azután tennünk kell valamit, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. Erre van lehetőség a GyereBaba Programban, ahol saját magatok találhatjátok meg az időszakos terméketlenség okait és ezzel együtt a megoldásokat is. Jelentkezzetek: