Babonaság – bolondság?

Mítoszok és legendák a termékenységről 2: a termékenységről szóló mítoszokat feldolgozó sorozatunkban azt járjuk körbe, hogy ősi idők óta a hitüket követve mit tesznek az asszonyok annak érdekében, hogy megfoganjanak…

A termékenységgel kapcsolatos legendák közül az első Rhodosz szigetére vitt bennünket. Ezúttal Párizsban találhatjuk meg a termékenység kulcsát.             

A fogantatás, a szülés és születés az egyik legnagyobb misztérium, szinte valamennyi kultúrkörben, társadalmi rendszerben sajátos hagyományokat, rítusokat kapcsoltak hozzá. Az anyaság egyfajta beavatás, ezért a régi kultúrákban már a születés előtti időszaknak is különös jelentőséget tulajdonítottak, a legkülönfélebb rítusokkal segítették a fogantatást.

Manapság ez a fajta “készültség”, rákészülés leginkább abban mutatkozik meg, hogy változtatunk az életmódunkon, kontrolláljuk a táplálkozást, szabályozzuk a testmozgást, igyekszünk minél több vitamint fogyasztani,  sokszor a termékeny napokra időzítjük a szexuális együttléteket. De bármennyire is úgy tűnik, hogy kezünkben van az irányítás, a tapasztalat azt mutatja, hogy a várandósság titokzatos folyamatában nem történhet minden az akaratunk szerint. Ilyenkor – az egész világot teremtő erők összjátéka szerint – mennek a dolgok a maguk útján… Ha pedig azt éljük meg, hogy nincs befolyásunk a történésekre, akkor a tehetetlenség miatt nő a frusztráció, és egyre nagyobb lesz az elkeseredés.

mítoszok és legendák a termékenységről 2 Mítoszok és legendák a termékenységről 2. cipokAz emberek nem szeretik, ha nem uralják a helyzetet. Legtöbbször ilyenkor fordulnak a természetfeletti erőkhöz, valláshoz, babonákhoz, mégha azok nagyon földtől elrugaszkodottak is vagy egyszerűen nevetségesnek tűnnek mások szemében. Hogyan is hiheti a racionális elme, hogy valaki attól eshet könnyebben teherbe, ha egy bronzszobor nemiszervére helyezi kezét vagy egy több száz éves székbe beleül?! Akár igaz, akár nem, a “mágia”, “babona” azáltal, hogy reményt ad, közelebb visz a vágyott gyermekáldáshoz, és a fogantatás csodája megtörténik.

 

Elég a fogantatáshoz, ha Victor Noir bronszobrát simogatjuk?

Victor Noir újságíró volt, aki 1870-ben egy párbaj során vesztette életét. Igaz, nem ő vívott küzdelmet ellenfelével, hanem Napóleon Bonaparte unokaöccse, Pierre Bonaparte hívta ki párbajra Victor Noir egyik munkatársát egy Bonaparte-ellenes cikk miatt. Victor Noir a hírvivő feledatát látta el, azonban eközben halálos löves érte. Halála után mártírrá vált a párizsiak szemében, különösen III. Napóleon ellentáborának képviselői között.

Egyes források szerint a 70-es években egy idegenvezető javasolta a turistáknak, hogy a párizsi Pere Lachaise temetőben a termékenység és a jó szexuális élet reményében helyezzenek virágot a Victor Noir szobrának kalapjába, csókolják meg ajkát és simítják meg nadrágjának ágyék körüli tájékát.  

Korlátot bontottak a termékenységre vágyó nők

Victor Noir sírját saját bronzszobra díszíti, amellyel leginkább a mártírhalált halt újságíró nagyságát kívánták hangsúlyozni. A szemlélők érdelődését  viszont a szobor ágyék tájékon lévő domborulata ragadta meg.  A rítus gyakoriságát mutatja, hogy a szobor nemiszerv körüli része aranyosan ragyog, amely erős kontrasztot képez a bronzszobor patinás zöld színével.

2004-ben a város vezetősége korláttal vette körül Victos Noir szobrát, hogy megvédjék a látogatóktól. Táblát tettek a korlátra “Tilos az illetlen simogatás” felirattal. A nagy felháborodásra való tekintettel végül is le kellett bontani a korlátot és a tiltó tábla is eltűnt.

A babona a kontroll illúzióját adja

Jean Twenge, szülész-nőgyógyász, a The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant című könyv szerzője ezt írta könyvében: “A babona a kontroll illúzióját adja”. Mítoszok és legendák a termékenységről 2. részében egy újabb babonáról vagy mítoszról számoltunk be. A babonák termékenységet segítő placebo hatása régóta ismert. Hogy hited egy módszerben, egy rítusban hogyan segíthet a fogantatásban, megtudhatod a GyereBaba Program tanfolyamain. Jelentkezz a kék gomb megnyomásával.