Termékenységi babonák

Üljünk vagy feküdjünk rá?

 

Folytatjuk sorozatunkat a mítoszok és legendák a termékenységről  témában. A cikksorozat érdekesebbnél érdekesebb termékenységi legendákkal, mítoszokkal és babonákkal ismertet meg bennünket. Olaszország és Anglia látogatásunk következő célja. Itt a csodatévő tárgyakra rá kell ülni vagy feküdni.

 

Olaszország

Ha gyereket akarunk, üljünk a csodatévő székbe!

 

Ha van terülj-terülj asztalkám, miért ne lehetne csodatévő szék. Van is, méghozzá Nápolyban, a Santa Chiara templomban. A mítosz szerint a gyermekáldásra vágyó nőknek egyszerűen bele kell ülnie a csodatévő székbe és a szék patrónusa, Szent Maria Francesca megáldja őket  termékenységgel. Ha tudományos adatok nem is igazolják a szék hatékonyságát, az odalátogató nők, ha tehetik, beleülnek a csodatévő székbe, imádkoznak és várják a szent megtermékenyítő áldását.

Ez a legenda körülbelül 200 éve született, miután egy Maria Francesca nevű apáca élete utolsó napjait ebben a nevezetes székben töltötte. IX. Pius pápa pedig a XIX. században jótékonyságáért szentté avatta és a nehezen megfoganó nők védőszentjévé kiáltotta ki. Azóta a szék szimbolizálja a reményt a gyermektelen asszonyok számára. Persze a kisgyerekek képe is ad reményt, no meg inspirációt. A teremben, ahol a szék áll, a világ minden részéről küldött babakép és üzenet díszíti a falakat. Ezzel bizonyítják az asszonyok, hogy az apáca valóban megáldotta méhüket.

mítoszok és legendák a termékenységről 3. Mítoszok és legendák a termékenységről 3. Santa Maria Francesca of the Five Stigmata   Santa Chiara   Naples   Italy 2015

Anglia

Feküdjünk rá!

A következő fejezetben megvizsgáljuk, mire kell az angol nőknek feküdniük, hogy megfoganjanak. A dorseti Cerne Abba( “Cerne Abbas Giant” vagy másnéven “Rude Man of Cerne”)  óriása is megtermékenyítő hatással van a nőkre, de csak akkor, ha a meztelen óriást ábrázoló mezőnyi képen töltenek egy éjszakát.

A kb 55 méter magas hímnemű óriás körvonalát krétával rajzolták a mezőre. A legenda szerint egy igazi óriás lehelte itt ki a lelkét, ahol most a rajz fekszik. Az óriás két furkósbotjából egyik a kezében, a másik a lába között van. Aki ezen a figurán tölti az éjszakát, annak az óriás termékennyé változtatja meddő méhét.

A helyi lakosok szerint úgy fedezték fel a rajz “megtermékenyítő erejét”, hogy egy asszony megfogant a rajzon töltött éjszaka után. Azóta évszázados tradícióvá vált ez a termékenységi rituálé és a májusfa körültáncolása is. Lehet, hogy ez a történet nem győzött meg mindenkit. Ezért a kételkedőknek ismertetünk egy statisztikai adatot, miszerint az óriás közvetlen földrajzi környezetében a legmagasabb a népszaporulat Angliában.

Ezek szerint érdemes ellátogatni Dorsetbe, ha valaki terméketlenségére keres orvosságot.

 

 

A mítoszok és legendák a termékenységről 3.

cikke néhány újabb valós történettel kívánta felkelteni érdeklődéseteket a termékenységi mítoszok vagy  inkább babonák iránt. Láthattuk, hogy ezek a mítoszok sokszor hatásosak. Ha mégsincs tervbe véve egy a fentiekhez hasonló kalandos út, vagy inkább más módszerekkel szeretnétek dolgozni az áldott állapot eléréséért, akkor olvassatok bele a GyereBaba Program résztvevőinek véleményeibe. Azután eldönthetitek, melyik utat választjátok. A Programon való részvételt a “jelentkezz” gomb megnyomásával indíthatjátok el.