A segítő placebo – elég, ha hiszel benne!

Cornish Bronze Monument -Anglia

Korábbi posztunkban részben már szó esett arról, hogy Angliában milyen termékenységgel kapcsolatos hiedelmek, mítoszok élnek a köztudatban. A mítoszok és legendák a termékenységről 4. részében még egy angol érdekességgel szeretnénk megismertetni benneteket. A Cornish Bronze Monument, azaz a Cornish Bronz emlékmű köré további termékenységi legenda fonódik. A Cornwall területén körülbelül 3000 éve álló különleges formájú kövek nemcsak turista attrakciónak számítanak, hanem legendás termékenységi helynek is.

A legenda szerint, ha egy nő átmászik az emlékű közepén díszelgő lyukon, hamarosan megfogan. De nem akárhogy kell ám átbújni! Noha az instrukciók nem teljesen egyértelműek abban a tekintetben, hogy hétszer vagy kilencszer kell-e átbújni, az bizonyos, hogy a leghatékonyabb, ha ezt telihold idején tesszük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki nem elég sovány, akkor jó, ha van a közelben egy segítő, aki aki áthúzza, áttuszkolja a termékenységre vágyó asszonyt.

Bizonytalan, hogy természeti erők formálták-e a köveket vagy emberi kéz. Akárhogyis alakultak üregessé Cornwall kövei, a legenda szerint természetfölötti erővel bírnak, amellyel elősegítik, fokozzák a termékenységet. Túl ezen, a világ számos kultúrájában jelennek meg természetesen kialakult lyukak, üregek a termékenységi rítusokban.

Osun Sacred Grove – Nigéria

mítoszok és legendák a termékenységről 4 Mítoszok és legendák a termékenységről 4. Oshun

Oshun

 

A Yoruba törzs egy 400 éves barlang megtermékenyítő hatásában hisz. Az ország déli részén fekvő Osogbo városának határában kanyargó folyó a termékenységi istennőnek, Osunnak a birodalma. Az istennő szimbolizálja az élet vizét. A yorubák hite szerint a folyó vize gyógyítja a meddőséget, gyógyítja a betegeket és gazdagságot hoz. A barlang ösvényei festett falak labirintusán át, XX. századi szobrok között szentélyekhez vezetnek. Évenként rendeznek ezen a környéken Yoruba fesztivált, amikor is hálát adnak Osun istennőnek. Ezzel a rítussal erősítik meg a kapcsolatot az emberiség és a isteni szféra között.

Hogyan működnek a mítoszok, babonák?

 

Legújabb posztunk: a mítoszok és legendák a termékenységről 4. újabb  területekre kalauzolt bennünket. Európa több országa után most Afrikába is ellátogattunk. Úgy tűnik, függetlenül attól, hogy a világ mely tájain járunk, sok a közös a mítoszok hatásmechanizmusában. Ezt többek között Sara Twogood, szülész-nőgyógyász, a Los Angeles-i egyetem adjunktusa fogalmaz meg: “Tudományosan bizonyított tény, hogy létezik az ún. placebo hatás.” “A placebo hatás élettani változásokat okozhat és segíthet a testnek, hogy a kívánt eredményt – jelen esetben a termékenységet – elérje.”

 

Hogyan segít a GyereBaba Program?

 

A GyereBaba Program során pároddal együtt megismerheted a gondolatok és érzelmek testre gyakorolt hatását (így a placebo és a nocebo hatását is). Dolgozhattok azon, hogy a hormonrendszert, a belső szervek működését optimalizáljátok, hogy a kívánt eredményt elérjétek. Megtanuljátok, hogyan tudjátok segíteni a testeteket, megtapasztaljátok, hogy van közvetlen ráhatásotok a testi folyamataitokra, legyen az rendszeres menstruáció beállítása vagy a spermakép javítása. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mit mondtak a korábbi résztvevők a Programról, nézzétek meg a velük készített felvételeket vagy olvassátok el véleményeiket. Aki pedig már eldöntötte, hogy nekiindul a Programnak, a kék gomb megnyomásával jelentkezhet,