Orvosi segítség vagy pszichés támogatás – miért nem öngyógyítás? 

Legtöbbször akkor fordulunk orvoshoz, amikor valami aggaszt, amikor fájdalmaink vannak, vagy nem találjuk bajainkra a megoldást. Olyankor is felkeressük a rendelőt, ha szűrővizsgálatra megyünk vagy szükséges a kontroll, ellenőrzés. Akárhogy is: az egészségügyi intézmények légkörében legtöbbször kettős érzés kerít hatalmába bennünket: félünk az esetleges fájdalomtól illetőleg attól, hogy valamiféle rossz hírt fognak közölni, ugyanakkor a szorongás párosul azzal a megnyugtató és bizakodó érzéssel, hogy az orvos az, aki meg fog gyógyítani.

orvosok orvosi segítség vagy pszichés támogatás Orvosi segítség vagy pszichés támogatás? orvosok
Régen az emberek a doktorra „fehérköpenyes Mindenhatóságként” tekintettek. Az orvos képviselte a szaktudást, a tekintélyt, aki sokak szerint egy-személyben volt Gyógyító, és – kicsit sarkítva – Élet és Halál ura. Mára már ez a hivatás ugyan veszített a presztízséből, de az alaphelyzet ugyanaz: kiszolgáltatott helyzetben testi bajaink megoldását várjuk egy másik, külső személytől.

orvosi segítség vagy pszichés támogatás Orvosi segítség vagy pszichés támogatás? betegseg 200x300
Valójában min múlik, hogy tudnak-e segíteni rajtunk?

Minden a probléma súlyosságától függ? Akkor hogy van az, hogy ugyanabban a betegségben (gondoljunk például az endometriózisra) szenvedők egy részénél sikeres az orvosi segítségnyújtás, másoknál nem hoz megfelelő eredményt a beavatkozás? Az orvosnak vagy magának a betegnek a kezében van a megoldás kulcsa?

orvos 2 orvosi segítség vagy pszichés támogatás Orvosi segítség vagy pszichés támogatás? orvos 2 „Ki miben hisz, abban üdvözül”- szokta Dr. Lux Elvira mondani…
… és való igaz, ha valaki kizárólag a pirulák és a szike híve, ha a tudományt helyezi mindenek fölé, akkor legjobb, ha rábízza magát az orvosra, hiszen ő az, aki komoly szaktudással rendelkezik, sok hasonló esetet látott. Van úgy, hogy nincs más út, csak a műtét útja, amely gyors eredményt hoz. A gyógyulás sikere így nem pusztán a saját felelősségünk, hanem megoszthatjuk ennek a terhét, ha a megoldást kívülre helyezzük…

Ugyanakkor előfordulhat, hogy úgy éljük meg az orvosi beavatkozást, hogy kiveszik a kezünkből az irányítást, egy másik ember „rendelkezik” a testünk felett, nincs ráhatásunk a folyamatokra. Ezt nehezíti, ha még az orvos-beteg közti kommunikáció sem világos. Hol az empátia, hol a bizalom? Gyakran a „klasszikus” gyógyítás pusztán tüneti kezelés, nem az okok megszüntetése. Problémát jelent, hogy a diagnózis stigma, olyan, mintha a betegség bélyegét viselnénk magunkon, noha az nem más, mint egy aktuális állapotról egy orvosi szakvélemény (azaz vélekedés).
Jogos a kérdés: a termékenységi probléma megoldását bízzuk vagy ne bízzuk az orvosra? Az asszisztált megtermékenyítés csak az utolsó utáni megoldás, mikor már mindent megpróbáltunk, vagy legjobb, ha rögtön ezzel kezdjük, mert ez a tuti?
Blogos bejegyzésekben olvastam, hogy az orvosok dolga, hogy „csináljanak nekem gyereket” vagy mi az, hogy „már a harmadik lombikon túl vagyok és még nem lettem terhes”?????!!!!
Véleményünk szerint nem lehet gyereket „gyártani”, mint ahogy az sem elég, ha nagyon akarjuk…

„Ki miben hisz, abban üdvözül”…

Orvosi segítség vagy pszichés támogatás? Hihetek másvalakiben, másvalamiben, módszerekben, csodaszerekben, de mindenekelőtt magamban kell. A GyereBaba Program során azt erősítjük, hogy mi magunk hatással tudunk lenni a testi működéseinkre. Nemcsak a lábujjainkat tudjuk mozgatni, de be tudjuk állítani a menstruáció idejét, a férfiak befolyásolni tudják például a spermaképet. Mivel a test (tünetek), az érzések és a gondolatok szorosan összefüggnek, képesek vagyunk ilyen módon „öngyógyítani”, a termékenységet gátló tényezőket megszüntetni.

Orvosi segítség vagy pszichés támogatás orvosi segítség vagy pszichés támogatás Orvosi segítség vagy pszichés támogatás? boldogsag2 300x212

 

Az önismereten keresztül eljuthatsz addig a pontig, ahol már természetesnek veszed, hogy tudsz testednek segíteni a gyógyulásban. Tanfolyamunkon nemcsak önismereted fejlesztésében segítünk, hanem abban is, hogy megtanuld befolyásolni test folyamataidat. A tanfolyamra a kék gomb megnyomásával jelentkezhetsz.