Soponyai-Nagy Krisztina a GyereBaba Napról

Nagyon vártam a GyereBaba Napot. Nagyon sokféleképpen vártam. Ebben a várakozásban a legkülönfélébb hangulati állapotokba kerültem. Néha türelmetlenül siettettem az időt, néha meg azt kívántam, bárcsak az óra mutatója visszafelé járna, vagy legalábbis megpihenne egy szusszanásra. Volt, amikor a felfokozott izgalom és kíváncsiság hajtott, de volt, amikor felerősödött a kételyeket ébresztő szorongás. Nagy szerencsémre a „jajjcsakmindenjólsikerüljön” drukk mellett megszállt valami megmagyarázhatatlan, magától értetődő nyugalom. Annak a nyugalma, hogy ez a kezdeményezés támogatott, olyan, mintha áldás volna rajta…

A termékenység fontossága minden ajtó kinyitott

Biztos éltetek már meg hasonlót, mint amikor hátszél segíti a haladást, nem gáncsoskodnak akadályok, erőlködés nélkül, a maguk természetes módján alakulnak a dolgok. Ilyenkor nem kell megfeszülni, nem kell az újratervezés gomb után matatni, elég hátra dőlni és csak engedni, hogy az ügy menjen a maga útján…

Képzeljétek, erre az alkalomra egy pillantás alatt összeszerveződtünk. Hihetetlen volt, ahogy az ajtók szó szerint és képletesen is kitárultak… Pedig a visszajelzésekből tudom, hogy nem is olyan könnyű a mindig elfoglalt kollégák rendelőjének küszöbén áthaladni, az előjegyzés/várólista szoros sorai közé furakodni.  Kissé hihetetlen is volt, hogy mindenkinek megfelelt a dátum, mindenki első szóra lelkesen igent mondot. Rögtön érzékelhető volt az az egyértelmű szándék, hogy mindannyian szeretnénk azért tenni, hogy minél több embernek legyen megvalósult álma a gyermekáldás. Így szinte egy hét alatt összeverbuválódott a csapat: Dr. Bálint Sándor szülész, nőgyógyász, pszichoterapeuta, Bartha Ákos élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, Dr. Tűű László endokrinológus es belgyógyász és Dr. Fülöp István nőgyógyász, meddőségi specialista.

A várakozás is várandósság, áldott állapot

Úgy gondolom, hogy nem pusztán a gyermek az áldás, hanem – ha még kicsit furcsán is hangzik – a gyermekért/a gyermekre való várakozás is áldás.

A nagybátyám megszállott horgász, fél életét a Balaton vizén tölti. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy tulajdonképpen mi a jó ebben a sportban, hiszen ahogy elnézem, napok óta csak a botot fogja a kezében. Széles mosoly jelent meg az arcán és azt válaszolta: a várakozás. A várakozás! Nekem egy mázsa ponty sem ér annyit, mint az az egy, amelyet hetek óta akarok kifogni.

Összefoglaló a gyerebaba napról Összefoglaló a GyereBaba Napról horg  sz

Biztos nem vagyok elég jó, nem érdemlem meg?

És ahogy mennek az évek és a hónapok, a félelem, a nyomás, az elkeseredés és az értetlenség csak nő. Mi történik? Miért nem jön a baba? Mi lehet a gond? Hogy van az, hogy mindenkinek sikerül, csak nekem nem? Velem van valami baj? A babavárás egyre feszültebb, egyre kínzóbb türelmetlenségében nehéz vigaszt és bátorítást találni. Pedig jó volna egy kicsit megnyugodni, levegőt venni. Választ kapni a kérdésekre, áttörni a lehetetlenség, tehetetlenség konok falán. Újra és újra erőt gyűjteni, sosem belefáradni.

Összefoglaló a gyerebaba napról Összefoglaló a GyereBaba Napról szomor  s  g

Valahogy meg kellene tudni, hogyan kell jól várakozni. Ha engem, mint pszichológust kérdeztek, azt mondom, hogy két megoldásunk/mankónk ehhez biztosan van: az egyik, hogy töltsük meg az időt tartalommal! Gondoljunk a várakozásra úgy, hogy nem elveszítjük, elpazaroljuk az időt, hanem éppen ellenkezőleg, kapjuk arra, hogy valami fontosat még meg tudjunk cselekedni.

A másik, talán még ennél is fontosabb: hinni és bízni illenék! Elő kellene varázsolni/hívni azt a képességet, ami mindannyiunkban megvan. Úgy várakozni, ahogy gyermekként vártunk az első hóesésre vagy a karácsonyi ajándékokra. Kétségek nélkül, teljes bizonyossággal, hogy amire várakozunk, biztos, hogy eljön. A várakozás voltaképpen reménység a célba érésre, ugyanakkor annak a felfedezése is, hogy úton vagyunk…

Összefoglaló a GyereBaba Napról

Célunk az volt a GyereBaba Nap megrendezésével, hogy ezen az úton segítsük a továbbhaladást. Ezért hívtuk meg a termékenységi probléma legkiválóbb szakembereit, a meddőség specialistáit, akik szívesen osztották meg tapasztalataikat, tudományos eredményeiket a hallgatósággal. Kérdéseket is lehetett feltenni az előadások alatt és után. Ezekre a kérdésekre később a szakemberek válaszoltak. Az összegyűjtött válaszokat következő cikkünkben olvashatjátok majd.

Jelentkezés

Sokan már a GyereBaba Nap rendezvényén jelentkeztek a nyári/őszi csoportokra. Ha nem volt lehetőségetek résztvenni és bizonytalanok vagytok, hogy elinduljatok-e a termékenységhez vezető úton, olvassatok bele a GyereBaba Program részleteibe, vagy hallgassátok meg, mi a véleményük a korábbi résztvevőknek. Következő cikkünkben részletesen is beszámolunk az előadásokról, sőt a szakemberek válaszait is leírjuk az előadások után feltett kérdésekre. Ha pedig már döntöttetek és szeretnétek részvenni a Programban, kattintsatok a kék gombra.