Párkapcsolat, érzelmi függés és szabadság

 

A párkapcsolat minősége befolyásolja a gyermekvállalást? A gyermekvállalás minden kapcsolatot próbára tesz, erre előre nem lehet felkészülni. Amit viszont megtehetünk és szerintünk érdemes is: gondolkodjunk el párkapcsolatunkról és közös életünkről a jelenben.

Hogy érezzük magunkat, megtaláltuk harmóniát és az autonómiát a párkapcsolatban? Hol húzódik a határ az egészséges kötődés és a gúzsba kötöttség között? Mit kell tenni, hogy a ragaszkodás ne jelentsen önfeláldozást és önfeladást, hogyan lehetséges szorosan úgy együtt lenni, hogy a kölcsönös érzelmi függés ellenére az én-határok ne sérüljenek?

 

Vajon van-e recept ?

Vajon van-e recept arra, hogy a harmonikus kötődéshez hány deka szabadság és hány csipetnyi korlát kell? 

Most főleg a női szempontból és humorral túlozva tekintsük át a lehetőségeket:

Önmagában már az is nagyon érdekes, hogy egy nő miként használja a nevét a házasság után. Az autonóm, függetlenségét hangsúlyozó feleség pl. nem lesz …Jánosné.)

A teljesség igénye nélkül a választék:

egészen kicsi baba párkapcsolat Pár kapcsolati (párkapcsolati?) kérdés: szabadság/rabság női szemmel eg  szen kicsi baba 200x300
A Bólogató János férfi létére elfogadó, szeretetet nyújt. A nadrágot a nőnek adja, helyette papucsot húz. Stabil darab, nem mozdul, feltétel nélkül megbízható. Mellette szabad a döntés, hogy hol legyenek a határok. Alárendelődik, egybeolvad. Nem szól bele az élet nagy dolgaiba, engedi, hogy párja szabadon járjon. Kegyeiért nem kell túl sokat küzdeni, elfogad mindenkit olyannak, amilyen. Soha nem csap az asztalra, sosem kezdeményez, unalmas. Felnézni rá nehéz, de meglepetéseket tartogat. Csodás apuka, odaadó és pont emiatt sokszor mártír.

 

Külön kategória a „Szabad Madár”, aki társát is szabadon apuka gy2 párkapcsolat Pár kapcsolati (párkapcsolati?) kérdés: szabadság/rabság női szemmel apuka gy2 187x300engedi. Racionális, nem érzelmes, inkább hideg. Csak semmi odabújás, „Az ágy közös, a párna nem” (Pilinszky). Az önállóságot szereti, úgy tartja, hogy az egészséges párkapcsolat záloga a függetlenség megőrzése. Teljesítményhez méri az elismerést. Külön kassza, két karrier. Ki-ki járja a saját útját, amelyek ritkán keresztezik egymást. Jobb esetben baráti, rosszabb esetben rivalizáló, vagy nyitott ez a viszony, amelybe ritkán fér gyerek. Ha viszont úgy dönt, apa lesz, egészen különleges kapcsolat fűzheti őket csemetéikhez.apuka párkapcsolat Pár kapcsolati (párkapcsolati?) kérdés: szabadság/rabság női szemmel apuka 199x300

Mr. Elektronikus Póráz kisajátító, úgy véli, hogy a szeretett nő a tulajdona. Állandó kontrolligény jellemzi, mindent tudni akar. Érzelmi zsaroló, féltékeny típus, aki irigy minden nélküle töltött boldogságos pillanatra. Nem bízik saját magában, így nem bízik senkiben, főleg nem társában. Rövid pórázon tartja (napi 40 telefonhívás, 20 SMS), az ő hibáiért is párja felel. Elvárásai teljesítését természetesnek tartja, „dicséret-fukar”. Nem szabályozza előre a tilalmakat, de utólag a szabályszegésért büntet. Magától sohasem lazít a szoros köteléken. Mellette megtapasztalható a figyelem, az állandó készenlét és a ragaszkodás. Jó társ a szülőségben is.

                                   Az éremnek két oldala van

apa lánya párkapcsolat Pár kapcsolati (párkapcsolati?) kérdés: szabadság/rabság női szemmel apa l  nya A szabadság korlátozása lehet béklyó, de lehet biztonságot adó kapaszkodó, mint ahogy a túlzott függetlenség és határtalanság többnyire kötődés-képtelenséggel is párosul. Akkor tudunk jól (együtt)működni, ha betartjuk a párkapcsolat „társasjátékának” alapszabályát, az „Élni és élni hagyni” elvét. Hiszen a valódi nagyság sokkal inkább abban rejlik, hogy mekkora szabadságot adsz másoknak, mintsem, hogy mennyire tudsz másokat arra kényszeríteni, amit te akarsz.

 

Kérdésed van a párkapcsolati gondokkal kapcsolatban? Tedd fel! Írj nekünk!!  Ismerkednél velünk? Hallgass bele programunkba!  Ha már eldöntötted, hogy jelentkezel, kattints a Jelentkezz gombra..