Placebo-nocebo? Ikrek vagy ellenlábasok?

 

Placebo-nocebo? Hajlamosak vagyunk arra, hogy elhiggyük, amit a média közvetít felénk vagy amit kezelőorvosunk vagy az egészségügy szakemberei mondanak nekünk. Akár jót, akár rosszat jósolnak. A ”fehér köpenyes” tekintély a legtöbb emberben tiszteletet ébreszt, az orvosi véleményt gyakran Szentírásként értelmezzük. Ha egy új gyógyszert mutatnak be, sokan úgy érzik, ez az igazi, ez jelenti a gyógyírt a bajokra, és ettől máris sokkal jobban érzik magukat. Ez a placebo hatás. A gyógyszer (varázs?)  erejébe, a gyógyulásba vetett hitünk segít.

A gyógyulásba vetett hit, a placebo.

A placebo hatás ellentéte a nocebo

A gyógulásba vette hitünk  ellenkezője, ha például a kellemetlen mellékhatásokról olvasunk a gyógyszer információs anyagában és  szinte már érezzük is a kellemetlenséget. Pláne ha az orvos megjegyzi, hogy bizony ilyen vagy olyan tünettel is kell számolnunk a gyógyszeres kezelés során. Az orvos nézőpontjából ez pusztán a körültekintő tájékoztatás része, a pácienseknek azonban negatív szuggesztió. Ez a placebo ellentéte, a nocebo.  Ez azt jelenti , hogy a páciensek egy része produkálja a ”bejósolt” mellékhatást. 

placebo-nocebo? Placebo-nocebo? hit 300x200

Sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy mennyire könnyen befolyásolhatóak vagyunk. Egy esetleírásban az orvosok beszámoltak egy férfiről, akit antidepresszív gyógyszerrel kezeltek. A férfit elhagyta barátnője, mire ő az összes tablettát beszedte, hogy öngyilkos legyen. Majd megrémült, hívta az ügyeletet. Már nagyon rosszul volt, mire a vizsgálatok kiderítették, hogy a vérében nyoma sincs az antidepresszív szereknek. Kórtörténetének olvasásakor pedig rájöttek, hogy a férfi tudományos kísérletben vett részt, és ő pont azoknak a kísérleti személyeknek a csoportjába tartozott, akik placebo orvosságot kaptak, antidepresszív szerek helyett. Amikor közölték a férfivel, hogy a cukortablettáktól nem fog meghalni, lassan magához tért és a tünetei elmúltak.

 

placebo-nocebo? Placebo-nocebo? papa 300x194

 

Testünk elhiszi, amit tudatunk sugall

 

Vagyis nem mindegy, hogy milyen meggyőződések mentén gondolkodunk, milyen elvárásaink vannak a testi funkcióinkkal kapcsolatban. Arra, amit hiszünk/elhiszünk, szervezetünk szolgaian reagál. Ezért kifejezetten káros, ha azt ismételgetjük (önmagunkat negatív irányba fordítva), hogy “nekem úgysem lesz gyerekem” vagy “én akár mit próbálok, úgysem sikerül”.

Szeressük és fogadjuk el inkább testünket, és bízzunk abban, hogy a szervezetünk teszi a dolgát. Teremtsük meg az optimális feltételeket ahhoz, hogy a homeosztázis helyreálljon. Gondoljunk a jövőre úgy, mint a vágyak beteljesülésére, érezzük át a leendő sikereket, legyen ez akár a spontán fogantatás, akár az eredményes lombikprogram.

 

A termékenységi kezelés minden szakaszában szükséged van a pozitív beállítódásra

Placebo-nocebo? Alkalmazzuk A gyógulásba  és az egészséges testi folyamatokba vetett hitünk, a placebo, hozzásegíti szervezetünket a kívánt testi változások eléréséhez és ezzel a  gyógyuláshoz. A pozitív  beállítódással, amit a GyereBaba Programban megismerhetsz és gyakorolhatsz, máris közelebb juthatsz a termékenységhez, a vágyott babához. Egy gombnyomással elérheted a tanfolyamot.