Pszichés támogatással a fogantatásért

 

Miért hatásosabb a lombikprogram pszichés támogatás mellett?

 

 

Pszichés támogatás és lombik. Miért van fontos szerepe a pszichés támogatásnak a fogantatásban? A termékenység késése a párok egyik legfájdalmasabb krízise. Ezt különösen az asszonyok élik meg nehezen, akiket évezredek alatt mindig felelőssé tettek a meddőségért. Már évtizedek óta tudjuk, hogy a pár mindkét tagjánál lehetnek testi-lelki akadályok, sőt közös problémák is gátolhatják a megtermékenyülést. Ennek ellenére még mindig a nők hajlamosabbak abból kiindulni, hogy bennük van a hiba, őket kell kezelni. Valóban, a beavatkozások túlnyomó többsége a “befogadó nők” felé irányul..

Az életkrízis okozta stressz szintje tovább emelkedik, amikor a pár elhatározza, hogy asszisztált reprodukciós kezelésbe (ART) kezd.

 Mi okozhatja a stresszt az IVF (mesterséges megtermékenyítés) előtt és alatt?

Az érintettek ugyan rendelkeznek információkkal a kezelések menetét illetően, de a tapasztalat hiánya/ vagy az előzetes rossz élmények miatt szoronganak. A beavatkozás előtt a bizonytalanság érzése természetes. Sokan nyomasztó stresszhelyzetnek élik meg a a procedúra előtti várakozást, de akadnak olyanok is, akik izgalmasnak és reménytelinek tartják. A pszichés támogatással lombik kezelés is hatékonyabbá válik, így ebben az esetben is sokat segítene a fogantatás eléréséhez.

 

pszichés támogatás és lombik Pszichés támogatás és lombik DSC 0190 300x169

 

IVF-fizikai vagy lelki megterhelés?

A klinikusok szerint a kellemetlen fizikai beavatkozások ellenére a legtöbben az érzelmi megterhelést tartják a legnehezebbnek. Újabb és újabb kérdések merülnek fel: milyen lesz később a kezelés, miért érzem magam másképp mostanában,  mi lesz, ha ez sem sikerül? Le kell mondanom a gyermekáldásról? Nincs több lehetőség?

Stresszt okozhatnak az anyagiak is. Az állami támogatás ellenére is magasak a költségek, és akiket sürget az idő, joggal érzik úgy, hogy nem várhatnak tovább, ezért – ha tehetik – inkább magánklinikákhoz fordulnak segítségért.

A különböző stresszforrások nemcsak ronthatják az IVF hatásfokát, hanem sok párt a program elhagyására késztetnek. Köztudott, hogy a kezelésben résztvevők jelentős százaléka idő előtt kilép a programból.

A szakemberek javaslata szerint ajánlott és indokolt a párok pszichés támogatása a beavatkozás egész ideje alatt. A kutatási eredmények szerint azok a párok, amelyek az asszisztált reprodukciós kezelések előtt vagy annak korai szakaszában kapnak érzelmi támogatást, sokkal kevésbé élik meg stresszként a beavatkozásokat, mint azok a sorstársaik, akik ilyen támogatásban nem részesülnek..

 

Stresszcsökkentő tanfolyamok

A Medical Life Science hírújsága 2011-ben számolt be Alice Domar bostoni fertilitásklinikai központjának eredményeiről. Azt vizsgálták, hogy a stresszcsökkentő tanfolyam milyen befolyással van a lombikprogramra várókra. A várakozó nők  felének mind/body típusú kezelést ajánlottak fel, míg a kontroll csoport csak a hagyományos lombikprogramban vett részt. Az eredmény egyértelműen igazolta a stresszcsökkentő kezelés pozitív hatását. Az első csoport tagjai 53 %-ban fogantak meg, míg a kontroll csoport esetében az eredmény csupán 20%-os volt. Ez azt mutatja, hogy a mind/body jellegű pszichés támogatás nagy mértékben segítette a párokat abban, hogy a lombikprogram sikerrel járjon. A GyereBaba Program többek között  a mind-body technikát is alkalmazza a babára váró párokat segítő tanfolyamán. A pszichés támogatás és lombik így egységet alkot.

Korábbi cikkünk erről a témáról

A pszichés támogatás és a lombik megkönnyíti azoknak a pároknak a helyzetét, akik csak a lombik kezeléstől várhatnak eredményt.  De akár lombikra készültök pároddal, akár nem, a pszichés támogatás a felkészülés alatt megkönnyíti a fogantatást és az egészséges baba kihordását. Ha kíváncsiak vagytok, milyen tapasztalataik vannak a korábbi csoporttagoknak, hallgassantok bele nyilatkozataikba.Ha pedig eldöntöttétek, hogy a pszichés támogatás előnyeit is kipróbáljátok, már jelentkezhettek is.