Relaxáció, imagináció

 

Relaxáció, imagináció a termékenységért. A Gyerebaba Program kezelési elmélete és gyakorlata ötvözi mindazokat az elemeket, amelyek a termékenység kedvező feltételeit fenntarthatják, illetve elősegítik. A terméketlenség testi-lelki panasza lépcsőzetesen oldódik meg.

Az alap az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása, a jó közérzet az a bázis, ahonnan a termékenységhez vezető út elindul. Ezért a szorongás valamint a depresszió szintjének csökkentése, a párkapcsolatok stabilizálása az elsőrendű cél. Mikor a Programunk során ezeknek a céloknak az elérésén dolgozunk, kiemelt helyet kap a stressz kezelése. A feszültség csökkentésének rengeteg módja van, amelyet a csoporttagok elsajátíthatnak és a mindennapi életük részévé is tehetnek.

A stressz oldásának egyik leghatékonyabb eszköze a relaxáció.

Mi a relaxáció??

Olyan módszer, amely a lazításon (izomlazítás, légzéstechnika) keresztül testünk kiegyensúlyozott állapotának visszaállítására szolgál. Jól alkalmazható általános szorongásos tüneteknél, de megoldásokat nyújt egyéb konkrét testi problémákra, például gyomorfájdalom, fejfájás enyhítésére is.

Másik oldalról egyfajta transztechnika, melynek segítségével a figyelem beszűkítése, majd kitágítása révén megnyílik az út a belső világ felé. Ellazult állapotban, mikor csak a testi érzetekre, saját megéléseinkre fókuszálunk, a figyelem a külső világ dolgai helyett a belső tartalmak felé fordul. Így – komoly felismeréseken keresztül – közelebb juthatunk önmagunkhoz.

Miért jó, ha elsajátítod a relaxációs technikákat? 

Túl nagy a nyomás az életedben? A megoldatlan problémák miatt állandóan feszült és ingerlékeny vagy? Gondold végig, sokszor hiába rágódsz a problémákon, nem jutsz közelebb a megoldáshoz. Hiába zakatolnak folyamatosan a gondolataid, ha a gondolatspirál csak egyre mélyebbre húz, és már azt sem látod, ami közvetlenül a szemed előtt van. Arról nem is szólva, hogy felfokozott állapotban sem pihenni, sem regenerálódni nem tudsz. Ha rendszeresen relaxálsz, koncentráltabb, kiegyensúlyozottabb leszel, nem gyűr le a fáradtság, fájdalmas tüneteket enyhíthetsz, mély álomba merülhetsz, hogy aztán újult energiával kezdhesd a következő napot!

relaxáció, imagináció Relaxáció, imagináció beach pixabay

Imagináció

A relaxáció és az imagináció összefügg, mert relaxált állapotban hívunk elő különböző képeket vagy szimbólumokat. A  pszichoterapeuta stuktúrált segédletével lehet azután ezekkel a belső képekkel dolgozni, a problémakat feltárni majd szimbólikus úton megoldani azokat. A terméketlenségi nehézségeknél meghatározott tematika mentén dolgozik a terapeuta és segíti a résztvevőket  saját problémáik feltérképezésében. A gyakorlatok sokszor teljesen új területeket tárnak fel, pl. arra ébresztik rá a résztvevőt, hogy bizonyos életterülettel több dolguk van, mint azt odáig gondolták. A problémák tudatosítása ilyen módon lehetőséget ad az újfajta megoldások keresésére. A gyakorlatok egymásra épülnek és az újabb imaginációs téma folytatja a probléma feldolgozását. 

 

Miért jó a relaxáció és imagináció, ha terméketlenséggel küzdök? 

A relaxáció, imagináció, mely technikákat elsajátíthatod a A GyereBaba Programban, segít, hogy a stresszoldás/ relaxáció az életed mindennapos részévé váljon! A csoportban különböző relaxációs technikákat tanulhatsz meg vagy felfrissítheted tudásodat a relaxáció terén. Az imaginációs gyakorlatokkal pedig nemcsak megtalálhatod  a terméketlenség hátterében rejlő esetleges okokat, hanem szimbólikus úton fel is oldhatod a konfliktusokat. A rendszeres relaxálás és imagináció segítségével testi-lelki egyensúlyod helyreáll, ezzel együtt a termékenység optimális feltételei is megteremtődnek.  

Úgy gondolod, hogy nehéz a relaxáció, imagináció? Attól tartasz, hogy erre nem vagy képes elsajátítani ezeket a technikákat, ne aggódj!  A GyereBaba program tanfolyamán segítünk, hogy megtanuld és gyakorold ezeket a módszereket, több más termékenység serkentő technikával együtt. A jelentkezéshez kattints ide: