Mi a spontán vetélés?

Vetélésről beszélünk akkor, ha a kezdődő terhesség a várandósság 20. hete előtt megszakad. Ha nem ismert a pontos terhességi kor, akkor a terhesség megszakadását az 500 grammos születési súly elérése előtt nevezzük vetélésnek. Spontán vetélésről van szó, ha az embrió korai elvesztése bármilyen észlelhető külső behatás nélkül következik be. A spontán vetélések többsége (nagyjából 70%) a várandósság első 12 hetében fordul elő.” Ezt nevezik korai spontán vetélésnek. Sajnos van, aki többször is elveszíti magzatát. Két veszteség után a spontán vetélést ismetlődő, szakkifejezéssel habituális vetélésnek nevezik.

Mi lehet a spontán vetélés oka?

Természetesen a spontán vetélésnek is többféle oka lehet. Az egyik feltevés szerint  az egyik lehetséges ok a mikroméretű vérrögök képződése a méhlepényben, amelynek így romlik a vérellátása. E gondolatmenet mentén a vérrög kialakulásának megelőzését gyógyszerekkel lehet elérni. De ez igaz? Tényleg működik? Nem vizsgálták még nők nagy csoportján. Akkor hasznos ez a technika? Így elmélkedett egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező nőgyógyász, Lennart Blomqvist  aki az Älvborg-i kórház nőgyógyászati klinikájának főorvosa Borås (Svédország) városában. 2008-ban indította vizsgálatát, hogy igazolja, vajon tényleg hasznos-e a vérrögök kialakulását csökkentő gyógyszerek használata az ismételt spontán vetélések kezelésében.

Három spontán vetélés a feltétel

Lennart Blomqvist vizsgálatában 400 pár ill. nő vett rész, akiknek legalább három megmagyarázhatatlan eredetű korai spontán vetélése volt már. A nők nem lehettek 40 évesnél idősebbek. (A korhatár azért volt fontos, mert a spontán vetélések száma 35 és 40 év között jelentősen megnő. A vetélés kockázata kétszer akkora a 35-39 éves nők csoportjában, mint a a 25-29 évesek között. A negyven év felettieknél már ötszörösére nő ez a szám.)

spontán vetélés Spontán vetélés spont  n veteles kemcs
spontán vetélés Spontán vetélés samtal1 e1605797521348

Mi az a kettős vak kísérlet? 

A kettős vak, (angolul double blind) “Olyan kísérlet, melynek során sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban résztvevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót  (hatástalan cukortablettát) kapott. Ezzel a módszerrel ellenőrizhető, hogy egy adott szernek a placebo-hatáson illetve az orvos elvárásaiból fakadó torzításokon felül is van-e pozitív hatása.”

Lennart Blomqvist kutatási programja 2008-ban kezdődött és 10 évig tartott. Kettős vak kísérletében a 400 résztvevőt két csoportra osztották. Mindenki ugyanazt a kezelést kapta: kontroll a 9.13.20.30 és 36. héten, vizsgálat, ultrahang és beszélgetés. Az egyetlen  különbség abban volt, hogy 200-an cukortablettát vettek be egyszer naponta, míg a másik 200 a gyógyszert.

Ez az eredmény szenzációs: 400-ból 337 gyerek

A vizsgálat befejezése után 337 gyerek született, míg 63 spontán vetélés következett be. A gyógyszerrel kezelt csoportban a nők 83%-a, míg a placebo(azaz cukortablettás) csoportban 85,5 %-a. Vagyis a vizsgálat nem igazolta, hogy vérrögök kialakulását megelőző gyógyszerek hatásosak. Akkor mi történt? Hogyan lehetséges 80 % fölötti eredmény mindkét csoportban?

Lennart Blomqvist szerint a hihetetlenül jó eredmények mögött az áll, hogy a párok/nők gyakran találkozhattak kezelőorvosukkal, méghozzá ugyanazzal az orvossal a várandóság egész ideje alatt és szükség szerint telefonálhattak is neki. Ennek következtében csökkent aggodalmuk és stressz szintjük. Szerinte erre van szükség ahhoz, hogy a nők esélye megnőjön a magzat sikeres kihordásához.  

A pszichológiai támogatás fontossága

A novemberben publikált anyag következtetései:

1. A spontán vetélést  előidéző mikro vérrögök hipotézise nem igazolható.

2. A trombociták megnövekedése nem magyarázza az ismételt spontán vetélést.

3. Megfelelő tervezéssel és kellő támogatással jó esélye van a nőknek a következő magzat kihordására (ca 85 %) gyógyszeres kezelés nélkül is.

Számos újságban, folyóiratban is ezt nyilatkozta a kutató klinikus.

”Fontos, hogy ezek a nők megfelelőképpen legyenek ellátva, törődéssel, folyamatossággal.”

Egyetértünk vele. És nemcsak a spontán vetélés miatt termékenységi klinikára kerülő asszonyokról, párokról van szó, hanem minden termékenységi kérdésben nőgyógyászhoz forduló párról. A pszichológiai segítség a különböző fogantatást akadályozó problémával viaskodó, babára régóta vágyó párnak szükséges. A GyereBaba Program 2015 óta kíséri végig a párokat a fogantatástól a szülésig vagy még tovább.