Változnak a korral a termékenység esélyei?

 

Ha már végigböngészted a meddőséggel kapcsolatos cikkeket, tudományos írásokat, orvosi véleményeket a neten és kicsit elszomorodtál…

Ha már eleged van azokból a statisztikákból, amik szerint 25 éves kor előtt lehet csak könnyedén teherbe esni…

Ha már a könyöködön jön ki, hogy mindenhol azt hallod, hogy a termékenység esélyei csökkennek a korral, akkor a most következő bejegyzésünk Neked szól!

statisztika termékenység esélyei Stresszoldó tudományos statisztikák statisztika 300x155
Jöjjön most pár lelkesítő, stresszoldó eredmény a meddőséggel (hívjuk mostantól a reprodukció időleges zavarának) kapcsolatban!

Dr. Maria Trent amerikai kutatónő, a Johns Hopkins University professzora  is  a termékenység esélyeit vizsgálta egy kutatási programban. Már 2003-ban kimutatta, hogy a reprodukciós zavarral élők nagyobb egészségtudatossággal rendelkeznek ez pedig az egészségükre nézve kedvezőbb magatartással párosulhat.
Könnyen érthető ez az eredmény, ha azokra gondolunk, akik gyereket szeretnének, hiszen ők jobban figyelnek arra, hogy egészségesebb dolgokat egyenek, többet sportolnak, több ásványvizet, gyógyteát isznak, inkább kerülik az alkoholt, cigarettát. Többet járnak orvoshoz, figyelnek testükre, vitaminokat szednek, és ami még ennél is fontosabb lehet, jobban vigyáznak lelki egészségükre is (pl. relaxációs technikákat vetnek be a stressz ellen). Ha Te is többet tennél ezért: Hallgass bele programunkba!

sport termékenység esélyei Stresszoldó tudományos statisztikák sport e1452732907572 300x183
Egy másik nagyon érdekes, 2250 fő részvételével a Koppenhágai Egyetem munkatársai (Schmidt L., Holstein B., Christensen U., Boivin J.) által végzett egy éves kutatás szerint: a reprodukciós zavar bár fenyegetést és kihívást jelent a pár számára, ám a közös gyerekért tett erőfeszítések közelebb hozhatják a házasfeleket és erősítik a párkapcsopár5 termékenység esélyei Stresszoldó tudományos statisztikák p  r5 300x300latot. Arra késztetik a párokat, hogy megtanulják közösen megoldani az új stresszhelyzeteket, valamint hogy beszélgessenek közös életük kérdéseiről, negatív érzelmeikről. A párok nagy részének a közös megküzdés által erősödött a házassága, több érzelmi segítséget tudtak nyújtani egymásnak és elégedettebbek lettek házaséletükkel. A vizsgálatan résztvevők közül, nők esetében 2,5 %, férfiak esetében 5% válaszolta csak azt, hogy ilyen jellegű változást nem tapasztalt.

A WHO statisztikája

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint a fogamzóképes lakosság 10-15%-át érinti a nem kívánt gyermektelenség gondja, ez a világban hozzávetőleg 72,4 millió párt jelent, úgyhogy a legkevésbé sem mondható, hogy bárki egyedül lenne ezzel a problémával. 

Forrás: Pápay & A. Rigó (szerk.), Reproduktív egészségpszichológia. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó Kft

Mi a teendő ? 

 

A testi-lelki egészség útján együtt haladva, ezentúl tekintsünk úgy a reprodukciós zavarra, zavarra, akár egy kihívásra, amely közelebb visz minket egymáshoz és önmagunkhoz. Tarts velünk, hogy a próbatételekkel teli út egy gólyahírrel folytatódjon!  Jelentkezz a GyereBaba Program soron következő tanfolyamára vagy hallgass bele a korábbi résztvevők interjúiba, kiértékeléseibe

terhes pár termékenység esélyei Stresszoldó tudományos statisztikák terhes p  r e1452733092601 288x300