GyereBaba Nap

2019. május 18-i rendezvényünkön számos szakember tartott előadást a termékenység témakörében. Az előadások közben kérdéseket tehettek fel a résztvevők. Voltak azonban kérdések, amelyek megválaszolására nem volt idő. Ezekre a kérdésekre később, írásban  válaszoltak a szakemberek. Ezeket a válaszokat fogtuk csokorba és adjuk most közre. Az első szakember, aki válszol a feltett kérdésekre Bartha Ákos élelmiszerbiológus, táplálkozás-kutató, és hormonegyensúly szakértő. Bartha Ákos a “Táplálkozás-Beállítás” alapítója és szakmai vezetője, az egészséges táplálkozás területén belül különös hangsúlyt fektet a várandósságra való felkészítésre, ezért is visszatérő előadója a GyereBaba Program tanfolyamainak. A táplálkozás és várandósság kérdéseire itt ad rövid válaszokat.

táplálkozás és várandósság Táplálkozás és várandósság guszti kaja

Táplálkozás és várandósság

Férfiaknál spermakép javítására milyen étrend ajánlott?

Ugyanaz, mint ami az előadáson elhangzott, kifejezett fókusszal az omega-3- és színanyag-bevitelre. Kiegészíthető az étrend megfelelő minőségű multivitaminnal, mely kevert E-vitamint, szerves szelént, cinket, jódot is tartalmaz

Kollagén szedése javasolt-e? Tud e ajánlani terhesvitamint?

Kollagén-típusú fehérjék elsősorban étrendi forrásokból javallottak, de külön is lehet szedni. Pl. GAL Babaváró.

Várandósság céljából szedett vitaminok (D, Folsav+vas, Femibion 0, omega 3, Q10, Szelén, Cink) bevétele mikor célszerű? Mit, mivel vagy mivel együtt ne?

Vasat semmiképp sem javaslunk külön pótlásra. Étrendi célú kiegészítőknél alapelv a főétkezésekhez történő fogyasztása. Pl. jód és élelmi rostok reggel/reggeli.

Sokat eszek, de nem hízok kiskorom óta. Akár-1kg/nap ha nem figyelek, miért lehet? BMI-m 17, TSH 4körül (T3 alacsony) pajzsmirigy alulműködés + IR. Ciklus jó.

Ezen információk fényében ez a kérdés nem megválaszolható, felszívódási zavarra és emésztetlenségre lehet gyanakodni.

Kialakulhat-e alulműködő pajzsmirigy megléte esetén Hasimoto betegség, ha túl sok/nem megfelelő mennyiségű jódot viszünk be a táplálkozással/plusz vitaminokkal?

Megfelelő jód-cofaktor pótlás mellett (pl. szelén és D-vitamin) és gluténmentes étrenden nagy valószínűséggel NEM.

MTHFR mutáció esetén elég figyelni a folát bevitelre, vagy vérhigító alkalmazása is javasolt lehet?

Ha kellően alacsony a homocisztein-szint és nincs Leiden-mutáció, akkor nem javasolt vérhigító (max. Aspirin protect vagy Kurkumin-kivonat).

Gyógyszeres kezelésen kívül hogyan (étrendkiegészítő, táplálkozás, gyógynövény?) csökkenthető férfiaknál az enyhén emelkedett ösztrogénszint?

Napi szintű keresztesvirágú zöldség- és étrendi omega-3 fogyasztással, valamint kúraszerűen Indol-3-carbinol kivonat pótlásával.

 

Kérdések és válaszok

A termékenység és várandósság témáján kívül még számos kérdést tettek fel a részvevők. Ezekre a kérdésekre következő cikkünkben írjuk meg a válaszokat.