Meddőség vagy terméketlenség?

 

 

meddőségről általában Meddőségről általában ketten2Meddőség vagy terméketlenség? Az Idegen Szavak Gyűjteménye szerint a „meddő” szó jelentése hatástalan, eredménytelen, terméketlen. Nem meglepő hát, hogy a gyermekre vágyó párok kétségbe esnek, ha a leletükre ez a diagnózis kerül. Annak ellenére, hogy manapság mindenkinek van olyan ismerőse, aki termékenységi problémákkal küzd, a „meddő” szó még ma is stigmatizál.

Mikor beszélünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, ha termékeny korban lévő párnál, legalább 1 éve tartó, fogamzásgátlás mentes, rendszeres nemi élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség, illetve a terhességet nem sikerül élveszüléssel kihordani. Ha a pár nő tagja 35 év feletti, 6 hónapra csökken a „szükséges” idő a petesejtek minőségromlása miatt.
Elsődleges meddőségről beszélünk, ha még sosem történt fogamzás, másodlagos meddőségről pedig ha fogamzás már történt (akár élveszületéssel, akár vetéléssel végződött), de utána nem sikerül a pár nőtagjának teherbe esni.

Hány embert érint napjainkban a meddőség problémája?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) így határozza meg a teméketlenséget:  “a meddőség a reprodukciós rendszer olyan zavara, amely minimun 12 hónapos rendszeres, védekes nélküli szexuális együttlét ellenére sem eredményez fogantatást .” Ez az úgynevezett klinikai meghatározása a terméketlenségnek. Van demográfiai és epidemológiai definíció is, amely szerint ha egy reproduktív korban lévő (15-49 év) nő nem fogan meg és nem marad meg terhessége öt (5 !!!) éven belül, akkor beszélhetünk meddőségről. Tehát nagy a különbség a klinikai és a demográfiai terméketlenség között.  A WHO statisztikája alapján a reproduktív korú párok mintegy 11-15%-ka küzd terméketlenségi nehézségekkel. Magyarországon legalább 300. 000 embert érint a meddőség problémája.

Melyik nemnél jelentkeznek gyakrabban termékenységi problémák?

Bár a böngésző keresőjébe beírva a „meddőség” szót, az első találatra „női meddőség” című oldal jön fel, a szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a terméketlenség oka azonos arányban, 30-30%-ban vezethető vissza a nők, illetve a férfiak működési zavaraira. Az esetek 20%-ban mindkét fél érintett, míg a maradék 20%-ban az okok ismeretlenek.

Milyen okai lehetnek a meddőségnek?

A meddőség oka lehet szervi eredetű (pl. elzáródott a petevezeték, endometriózis), ebben az esetben organikus meddőségről beszélünk. Funkcionális meddőség esetén a hormonháztartás működési zavarai okozzák a terméketlenséget. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a funkcionális okok közé sorolja a pszichés eredetű termékenységi problémákat is, indokolt lehet azonban ezek külön csoportba sorolása, egyrészt magas arányuk miatt, másrészt mert gyógyszerek és orvosi beavatkozások ebben az esetben nem elegendőek.

A GyereBaba Programban attól függetlenül, milyen okai vannak a meddőségnek, feltérképezzük a lehetséges okokat és közösen keressük meg a megoldásokat is.