Lehet valakiből tolmács, ha csak magyarul beszél?

Hogyne lehetne! A nemrégiben elhunyt Dr. Lux Elvira szexuálpszichológus a nőgyógyászati és szexuális problémák testi tüneteit fordította le évtizedekig úgy, hogy azok a páciensek számára érthetővé és kezelhetővé váltak. Saját bevallása szerint semmilyen idegen nyelven nem beszélt, mégis ő volt a testi tünetek legjobb tolmácsa. Akkor most tolmácsot ide, nézzük meg miért van szükség egy hozzáértő tünet-tolmácsra.

Van, amikor azért üzen a test tüneteken keresztül, hogy figyelmeztessen, valamit tenni kellene, mert megbomlott a homeosztázis – túl sok a hajsza, kevés a pihenés, nem azzal foglalkozunk, amit igazán szeretnénk, és ezért nem érezzük jól magunkat. De néha azért jelentkezik egy-egy tünet, hogy elkerüljünk vélt vagy valós kellemetlenségeket. Ez persze nem akarattal történik. Tudatunkat kikerülve próbálja a személyiség fenntartani belső egyensúlyunkat, elkerülni az én számára elfogadhatatlan érzéseket, érzelmi konfliktusokat, még ha ennek fájdalmas testi tünet is az ára. Dr. Lux Elvirának volt a kedvenc mottója: ”a személyiség egy zseni, az én védelmében még kellemetlen tüneteket vagy betegségeket is létre tud hozni”.

Jung ezt a következőképpen fogalmazta meg: „Ha egy belső helyzetet nem tettünk tudatossá, az kívül, mint sors jelenik meg.” Ő is a belső helyzet, azaz az érzelmi elakadások, konfliktusok hiányos tudatosításával magyarázta a külső megjelenést (tüneteket) vagyis sorsunkat.

A testi tünetek mint kódolt üzenetek, tehát tolmácsot ide!

no3 tolmácsot ide Tolmácsot ide! no3 300x200Hogyan üzen a testünk? A stressz első jelei közé tartozik az alvászavar. Amikor hosszantartó stressz következtében kiégett emberekkel találkozom, időskálát rajzolunk, bejelölve az elmúlt évek fontos eseményeit. Később, a történések mellé grafikonon felrajzolja a páciens, hogy érezte magát az adott időpontokban. Kivétel nélkül mindenki emlékszik, hogy már két, három, vagy akár hét évvel korábban jelentkeztek az első tünetek. De akkor még nem figyeltek rá, reménykedtek, hogy elmúlik vagy altatót kértek orvosuktól. Aztán jöttek az újabb és újabb jelzések. A szervezet riadót fújt, de a legtöbb ember túl későn figyelt oda. Már korábban megállhatott volna, hogy végiggondolja, mi is a baj és mit tehetne helyzete megváltoztatásán, de nem tette. Volt, aki csak akkor állt meg, amikor elájult munkahelyén, pánikrohama miatt nem tudott kilépni lakása ajtaján vagy szívinfarktust kapott. Vagyis a test bejelentette, hogy egy lépést sem hajlandó tovább tenni. Szó szerint.

Több évre visszamenőleg vissza lehetett göngyölíteni a stressz-tüneteket

nuu tolmácsot ide Tolmácsot ide! nuu 150x300Brigitta három gyerekes, 48 éves főnöki pozícióban lévő üzletkötő, aki pánikroham miatt kereste fel orvosát. Mivel a tünetek nagyon erôsek voltak, még aznap hozzám küldték. “Nem mehetek betegállományba, mert kirúgnak” volt szinte az első mondata. Nyolc éve dolgozott akkor munkahelyén, 8-9 órát az irodában, 2-4 órát még otthon este, miután lefeküdtek a mára már tinédzser gyerekek. Jó fizetése volt, de állandó volt a hajtás, Brigitta pedig nem tudott nemet mondani a feladatokra. Férjével csak azért éltek együtt, mert fontosnak tartották, hogy a gyerekeknek ne legyenek elvált szülei. Gyengédség, nemi élet hosszú évek óta száműzött volt kapcsolatukban. Az első stressz-tünetek hat évvel korábban kezdődtek: alvászavar (nem tudott esténként elaludni), irritácó (egyre többet veszekedett a gyerekekkel), ingerlékenység formájában. Aztán elkezdett hízni annak ellenére, hogy alig volt ideje enni és nem evett többet, mint korábban. A 20 kg-nyi túlsúlyra és a magas vérnyomásra már két éve reagált a körzeti orvos, de Brigitta azt mondta akkor “most nincs időm magammal törődni, a gyerekek a legfontosabbak”, no meg a munkája, amit nem tudott csökkenteni. Mire a kezelésbe belekezdtünk, a pánikrohamon kívül olyan gondolkodásbeli problémái voltak, hogy attól tartott, szenilis lett. Mindent elfelejtett, ha nem írta fel, az otthoni megszokott zajoktól is ingerült lett és megfájdult a feje, hirtelen nem jutottak eszébe a legegyszerűbb dolgok, mint pl. hogy kell a mikrot bekapcsolni. Egyfolytában önmagát vádolta, amiért nem mondott nemet főnökének, aki gyakran félelmet keltett maga körül váratlan dühkitöréseivel.

Nem részletezem tovább, mert Brigitta esete, sok más társáéhoz hasonlóan önmagáért beszél. A különböző tünetek évek óta igyekeztek figyelmeztetni Brigittát, hogy álljon meg, nézzen körül, mi folyik körülötte, mi történik vele, de ő “nem ért rá”, mert annyira félt munkája és jövedelme elvesztésétől, hogy folytatta a hajtást. Egészen addig, míg tünetei lehetetlenné tették a végzetes rohanást. Még szerencséje volt, hogy időben szólt: tolmácsot ide, és pszichológusa segítségével lassan megfejtette teste kódjait.

Tolmácsot ide?

A GyereBaba Programban segítséget kaphatsz testi tüneteid tolmácsolásában. A fogantatás késése is lehet tünet. Tested-lelked valamilyen oknál fogva azt üzenheti, “várj még egy kicsit”. Meg lehet fejteni miért és hogy hogyan lehet továbblépni. Ha kiváncsi vagy hogyan, máris jelentkezhetsz a következő csoportra.