DR. LUX ELVIRA

Elvira csapatunk Csapatunk Elvira

“Elvira szinte minden nap eszembe jut. Van egy vidám kisfiú, aki azt mondja nekem: mami. Ő az 503. gyermek, aki Elvira “varázslatának”, közbenjárásának köszönheti életét. Köszönjük, Elvira, csodát tettél!”
Domokos Réka

2016. augusztus 10-én, Dr. Lux Elvira búcsúztatójának napján

Dr. Lux Elvira:

“1968-ban kezdtem foglalkozni az I. számú Női klinika Meddőségi Tanácsadójában olyan párokkal, akiknél szervi ok nem indokolta a gyermekáldás elmaradását. Ilyen esetekben pszichológusként funkcionális eredetet, lelki okokat kerestem, amelyek gátolhatják a megtermékenyülést.

Az elmúlt 46 évben egyre inkább kialakult és erősödött bennem a felismerés, hogy a személyiség éretlensége, a felnőttségtől, anyaságtól való tudattalan szorongás az oki háttér. Tudomásom szerint ez idő alatt 509 gyermek fogant meg és született meg az én terápiás segítségemmel, köztük az első 1970. október 25-én (4000 gr.) jött a világra. A ma már 44 éves keresztfiam éppen a napokban volt itt látogatóban. Azt nem tudom, rajtuk kívül hányan vannak még, hiszen emberi tulajdonságunk, ha megvalósul a vágyunk, elégedetten – akár visszajelzés nélkül is – távozunk.

Ma Magyarországon sajnos népfogyatkozás van, nem népszaporulat. A családtervezés a fogamzásgátlásról szól, arról, hogy NE legyen gyerek. Így jutottunk el az áldott állapottól a veszélyeztetett terhességig.

Jelenleg az a legfontosabb számomra, hogy a nő ebből a helyzetből visszajusson az áldott állapot élményvilágába, melyben nemcsak akar gyermeket, hanem vágyódik is rá. Az akarat ugyanis tudatos jelenség, az érzelem pedig megnyitja a korábbi tudattalan szorongások kapuját.

Kollégáimmal, egykori diákjaimmal azon fáradozunk, hogy a nők – nőiességük beteljesedéseként – anyák is lehessenek, hiszen az ember legnagyszerűbb alkotása az ember.”

 

 


DR. KÉRI IBOLYA

Dr. Kéri Ibolya csapatunk Csapatunk 20160118 0026 208x300Több, mint négy évtizedes klinikai munka áll mögöttem.

Budapesten nőgyógyászati pszichoszomatikával, Stockholmban főként pszichiátriai tünetekkel és neuropszichiátria funkciózavarokkal foglalkoztam. Akármilyen területen is dolgoztam, mindig az volt a lényeg, hogy a probléma okait együtt tárjam fel patienseimmel és utána együtt is találjunk megoldást a bajra.

Három gyerek, öt unoka, terápiás, oktatási és szupervízori feladatok mellett visszakanyarodtam oda, ahol a szakmát kezdtem, azaz újra a pszichoszomatika és a termékenység téma felé fordultam.


SOPONYAI-NAGY KRISZTINA

Soponyai-Nagy Krisztina csapatunk Csapatunk 20160118 0087 200x300

Első diplomámat az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-orosz szakon szereztem. Dr. Lux Elvirával ezekben az időkben találkoztam először, szexuálpszichológiai tárgyú szeminárium keretében.

Elvira személyes varázsa, az összefüggéseket mélységében feltáró tudása nagyon megérintett. Később a hozzá való személyes kötődés miatt is lettem pszichológus. Szakmai szempontból  a termékenységi problémák megoldása, a férfi-női problematika, a párkapcsolati krízis valamint a szexuális természetű gondok kezelése áll az érdeklődésem középpontjában. 2008 óta vagyok a Magyar Szexológiai Társaság tagja. Stressz-kezeléssel kapcsolatos megoldási módokkal, pszichodramatikus eszközökkel is dolgozom. Dr. Daubner Bélától tanultam az integratív hipnoterápiás módszereket. Tapasztalatom szerint a relaxáció valamint a módosult tudatállapotban átélt élmény és az azt követő feldolgozás átbillenést hozhat a termékenységgel kapcsolatos problémák megoldásában is.

Talán a szakmai identitásnál is fontosabb, hogy családanya, két gyermek édesanyja vagyok. Kisebbik lányom kiskamasz, nagyobbik már felnőttként, kerekesszékben éli teljes és önálló életét.


BÁTONYI NÓRA

csapatunk Csapatunk Picture1 200x300

Történelem szakos középiskolai tanárként végeztem a Pécsi (akkor még) Janus Pannonius Tudományegyetemen, de az élet távol sodort a tanítástól: HR és marketinges területeken dolgoztam az elmúlt 20 évben. Néhány éve beláttam, hogy akármilyen munkakörben dolgozom is, mindig az emberek viselkedése, reakcióik, a munkám rájuk gyakorolt hatása érdekel a legjobban, így jelentkeztem pszichológia szakra, ahol hamarosan befejezem a tanulmányaimat.

A termékenység késéséből adódó nehézségekkel való megküzdés sajnos egyre többeket érint napjainkban. A testi-szervi problémák orvoslására – ha hosszú várakozási idővel is – számos lehetőség kínálkozik, a pszichés terhek könnyítésére azonban kevés segítséget kapnak az érintettek. Úgy gondolom, a Program kapaszkodó és megoldás lehet sokak számára, így nagy örömmel és elhivatottsággal csatlakoztam a csapathoz, amint lehetőséget kaptam rá.


DR. CSÉVE EDIT

csapatunk Csapatunk 20160118 0254 200x300
2006-ban jogi, 2012-ben alap-, majd 2016-ban mesterszakos pszichológus diplomát szereztem. Tíz évig egy bank ügyfélkapcsolati területén dolgoztam, jelenleg második kisfiammal vagyok otthon.
Már igen hamar tudtam, mit akarok: anyuka és pszichológus lenni, mégis nagy kerülőúton indultam el ezek felé. Szerencsére időben megismertem Soponyai-Nagy Krisztit, így most már azon az úton haladhatok és fejlődhetek tovább, amin lenni vágytam. 
A mesterszakos pszichológus képzés választható gyakorlatát a Szegedi Tudományegyetem nőgyógyászatán végeztem. Szakdolgozatomban a nem kívánt gyermektelenség lelki nehézségeinek enyhítésére szolgáló pszichológiai módszereket vizsgáltam. A csoportterápia valódi segítséget képes nyújtani a reprodukciós eljárások kapcsán jelentkező “érzelmi hullámvasút” tehetetlen, szomorú, olykor dühös völgyeiben. 

DR. BŐZE RÉKA

Dr. Bőze Réka csapatunk Csapatunk bozereka

1998-ban végeztem jogászként az ELTE Állam­ és Jogtudományi Karán, amelyet tíz éves jogi tevékenység követett. Az egészségügy iránti érdeklődésem az egyetem után először az Egészségügyi Minisztériumba vitt, ahol jogszabály­előkészítői és uniós jogharmonizációs tevékenységet végeztem. 2002-től kormányzati főtisztviselőként folytattam a jogi tevékenységemet a központi közigazgatásban, ahol főként pályázati rendszerek kiépítésében és működtetésében vettem részt.

Négy gyermekem megszületésével, saját tapasztalataim által indítva az egészségügyi terület iránti vonzalmam – más formában – újraéledt. A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológus hallgatójaként a pre-­ és perinatális, kiemelten a termékenységi területen kezdtem el egyetemi kutatási tevékenységemet. Időközben szakmai gyakorlatot szereztem más egészségpszichológiai területen is: elvégeztem a Dohányzásról való Leszokást Támogató Központ tanácsadói szakemberképzését, majd részt vettem a Központ pszichológiai tanácsadói tevékenységében.


DR. BÁLINT SÁNDOR

SZÜLÉSZ-NŐGYÓGYÁSZ, HIPNOTERAPEUTA – A PROGRAM ÁLLANDÓ VENDÉGELŐADÓJA
csapatunk Csapatunk KEP1 300x212csapatunk Csapatunk KEP1 200x300

1944-ben születtem Sepsiszengyörgyön, Erdélyben. 1957 óta élek Magyarországon.

1970-ben végeztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. 1975 óta vagyok szülész-nőgyógyász szakorvos. 1987-ben kaptam meg a hipnoterapeuta címet. A hipnózis mellett viselkedésterápiás, kommunikációs és szexológiai képzést kaptam. Pszichoterápiából 1998-ban szakvizsgáztam. A Szent Imre Kórház szülészeti osztályán közel 40 évig dolgoztam. A különböző alternatív szülészeti módszerekkel 30 évig foglalkoztam. 1985 óta egyéni és csoporthipnózisos formában segítem a várandósságukat nehezen, szorongva viselő asszonyokat.

Jelenleg nőgyógyászati és pszichoterápiás magánrendelést folytatok. Rendszeresen tartok előadásokat szakmai konferenciákon, valamint graduális és posztgraduális képzésben (alternatív szülészet, szuggesztológia, pszichoszomatika, szexológia) a budapesti (ELTE, SOTE) és a szegedi és a pécsi egyetem különböző karain. A Magyar Hipnózis Egyesület alelnöke vagyok.

Vallom, hogy a népek sorsa a szülőszobákban dől el… Ezért üzenem:

„Az asszonyok tudnak szülni, nem kell őket tanítani. Abban kell segíteni őket, hogy ezt el is higgyék…”