Bartha Ákos válaszai:
Mik a koffeinfogyasztásra vonatkozó ajánlások a próbálkozás idején?
A koffein önmagában nem támogatja a gyermekvállalási célokat, tehát akár teljes mértékben is elhagyható.
Fogyasztása számos mikrotápanyag hiányát is fokozhatja (ilyen például a magnézium), ezekre akkor érdemes külön is figyelmet fordítani.
A rendelkezésünkre álló források fényében napi 1-4 kávé akár fogyasztható próbálkozás idején.
Mi van azokkal, akik az egyes javasolt tápanyagokat (pl. hal, bizonyos zöldségek) nem tudják enni, mert egyszerűen undorodnak, öklendeznek tőle?
Nem gondolom, hogy ez táplálkozástudományi kérdés. Én arról tudok információkkal szolgálni, hogy mit és miért érdemes fogyasztanunk gyermekvállalási célok esetén. Pótolható halolaj, ez azonban nem váltja ki a halfogyasztást. Hogy mik a „bizonyos zöldségek”, erről persze lehetne külön beszélgetni, ez így körültekintően nem megválaszolható kérdés.
A kiegyensúlyozott, változatos, tápanyagokban gazdag étrend megelőzés szempontjából is fontos mindannyiunk számára.
Hány g fehérjét ajánlanak terhesség előtt/alatt/után?
Ezt a kérdést szóban megválaszoltam az előadás után.
Ezekben az időszakokban nem javasolt a túl alacsony fehérjebevitel, általános ajánlás a napi 1,2-2 gramm/testsúlykilogramm.
Kimutatott Hashimoto betegség esetében kifejezetten a jód kerülését javasolják. Mi a helyzet akkor a szervezet jód igényével?
Nem minden Szakorvos és nem minden országban javasolja ezt. Ettől függetlenül a szervezetnek igenis van jódigénye (a jód meghatározott mennyiségben létfontosságú), ráadásul nem csak a pajzsmirigy jódigényes, hanem például az összes női szerv is (méh, petefészkek, emlők, stb). Az anyatej elapadásának is egyik oka a feleslegesen és indokolatlanul megvont jód (idehaza egyes Endokrinológusok részéről). A anyai szervezet jódigénye emellett még fokozódik is a várandósság és szoptatás során. Szelénnel együtt szedve napi min. 2-400 mcg jódot javaslunk várandósság során Hashimoto esetében is.
Mit kell érteni az ajánlott feldolgozatlan hús alatt?
Nem füstölt, élelmiszeriparilag tartósított, jelentős mértékben feldolgozott, stb. húsokat, pl. „selyemsonka, virsli-félék, különféle kolbászok, parizer, stb.