Test és lélek- Pszichológia és orvostudomány

Közösen a termékenységért

A héten publikálták a Magyar Nőorvosok Lapjában a GyereBaba Program első hat csoportjának eredményeit! Dr. Kéri Ibolya a Luxbaba alapívány szakmai vezetője munkatársaival együtt az első hat csoport kutatási anyagát dolgozta fel. Az összefoglaló óta eltelt idő alatt még egyszer annyi csoport indult és fejeződött be. Jelenleg a 12. csoport tanfolyama folyik.

Miről szól a cikk?

A GyereBaba Program ötvözi mindazokat az elemeket, amelyek a termékenység kedvező feltételeit fenntarthatják, ill. elősegítik. Már a Program kidolgozásakor fontos szempont volt, hogy valamiképpen mérhetővé váljanak a folyamat hatásai, tudományosan is igazolhatóak legyenek az elmozdulások. A legkézenfekvőbb mérőszám természetesen a megszületett gyermekek száma, de a Program során elért pszichés állapot-béli változásokat tesztekkel is mértük. A cikkbe a leglényegesebb elemek ismertetése fért csak bele. De az, hogy a cikk megjelenhetett két szempontból is nagy öröm! Az, hogy integrált terápiás módszerünket és annak eredményeit az orvosi lap hasábjain publikálták, már önmagában is jelentős előrelépés a meddőség kezelésében. Azt mutatja, hogy a nőgyógyászok és általában véve az orvosok egyre inkább kezdik elismerni a pszichés összetevők és a pszichés támogatás fontosságát. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek! Az első hat csoport 40 párjából eddig 22-en fogantak meg (55%), ebből négy ikerterhesség volt, két nő pedig már második babáját is világra hozta. Így összesen 29 baba született az első hat csoportból. Valamennyien problémamentes várandósság után egészségesen jöttek a világra! Azóta ez a szám tovább növekedett, Az adatgyüjtés természtesen tovább folytatódik és az erdményeket később ismertetjük. magyar nőorvosok lapja Magyar Nőorvosok Lapja kisgyereklavorral

 

Meddőségkezelés integrált terápiás módszerrel

Ízelítő a Magyar Nőorvosok Lapjában megjelent cikkből:

“Célkitűzés: Az ember bio-pszicho-szociális lény, a testi-lelki folyamatok állandó kölcsönhatásban vannak egymással. Ebből kifolyólag a terméketlenség hátterében húzódó okok is összetettek. Attól függetlenül, hogy a terméketlenség szervi elváltozással magyarázható-e vagy sem, az esetek többségében számos fizikai, érzelmi és környezeti tényező együttesen akadályozhatja a fogamzást. A 2015 óta folyó GyereBaba Program fő célkitűzése a fogantatás és az élve szülés arányának emelése volt, a pszichés jóllét emelésén, a párkapcsolat fejlesztésén, és hatékony megküzdési stratégiák elsajátításán keresztül.
Anyag és módszer: Új, holisztikus szemléletű és különböző terápiás módszereket integráló programot dolgoztunk ki a test és lélek egyidejű kezelésére. Háromfázisos programunkban az előzetes anamnesztikus és támogató munka után csoportos kezelést, majd egyéves utánkövetést biztosítunk a résztvevőknek. A módszer lényege a testi-lelki összefüggések ismeretének továbbadása és az ehhez kapcsolódó feladatok elsajátítása és begyakorlása. Előadások, verbális és non-verbális egyéni, páros és csoportgyakorlatok szerepelnek a programban: imaginációs technikák, relaxáció, masszázs és kismedencei torna.
Eredmények: Eddig 40 pár fejezte be a programot. A spontán, valamint művi megtermékenyítés sikerességi rátája eddig 55%. A már eredetileg is alacsony depresszió és szorongásszint szignifikánsan csökkent a csoportban, a stresszkezelés hatékonyabbá vált, a résztvevők énképe erősödött és párkapcsolatuk minőségileg javult.
Következtetések: Az eredmények alapján elmondható, hogy a pszichoszociális intervenció, holisztikus megközelítéssel és integrált terápiás eszközökkel a párok felénél segített a fogantatásban. Az eredmények igazolására és nagyobb csoportokvizsgálatára szorosabb együttműködésre van szükség a nőgyógyász orvosokkal.”

Ha te is részt szeretnél venni a Programban, jelentkezz!!!!

 

 

A GyereBaba Program csoportjai

Ha érdekel Programunk vagy külön a tanfolyam, olvass bele a részletekbe vagy a korábbi résztvevők véleményeibe. Novemberre tevezzük a következő  csoportot, azután januárban lesz megint csoport.