Mit adott a pároknak a GyereBaba Program?

 

Erre a kérdésre kapunk választ Krisztától, aki párjával résztvett a GyereBaba Programban és itt a termékenységi csoportok fontosságáról oszt meg veletek néhány tapasztalatot. Hozzá kell tennünk, hogy Kriszta azóta egy aranyos kisfiú boldog anyukája.

 

Végre újra tudtam hinni magamban

 

“Szerintem mindenkinek mást hoz a csoport, attól függően kinek mire van szüksége. Egyes pároknál a kapcsolat javul, más a nehéz családi „örökséget” dolgozza fel, van, akinek a stresszel vannak problémái. Nekem a hitemben és az egész mentalitásomban hozott nagy változást. Végre újra tudtam hinni magamban és abban, hogy sikerülni fog. Megkönnyebbültem, hogy van remény és a napjaim újra a régi irányba mentek, újra jobban tudtam érezni magam, és ez minőségi változás volt az életemben.

Rengeteg gyakorlati technikát tanultunk, amit a hétköznapjaimban is tudtam használni például a főnökömmel vagy családdal való konfliktusaimban, de saját lelki állapotomat is sokkal jobban tudtam hangolni, a sorozatos vizsgálatokat más szemmel- kevésbé görcsösen, pozitívabb hozzáállással kezelni.  A hosszú évek óta tartó várakozás ellenére lassan megtanultam újra jól érezni magam.

A munka átütő és intenzív a csoportokban

Hiszek az egyéni terápiában is, de a csoportos munka olyan átütő és intenzív volt, amit sokkal hatékonyabbnak éreztem. Egy olyan lökés volt, ami kimozdított. Egy csoportban lenni tök más, mint egyénileg beszélgetni a problémákról. A babára várás nehéz téma, olyan, amit csak azok értenek meg igazán, akik benne vannak vagy voltak. A csoport ereje ebben is volt, hirtelen olyan emberekkel kerültünk össze, akik ugyanazon mennek keresztül. Megértettük, hogy amin átmegyünk, azt mindenki hasonlóan éli meg, nagyon sok erőt merítettünk egymásból, azt éltük meg, hogy megértenek minket. Együtt feldolgoztuk ezt a legnehezebb terhet. Sok erőt adtak a korábbi csoportból már babával visszatérők is, többeket megismertem, akinek azt mondták, hogy nem lehet gyereke, de mára már van babájuk.

Párkapcsolat

A párkapcsolatra nézve is olyan extra élmény, amit sehol máshol nem lehet így megélni. Az eddig még soha nem tapasztalt, ismeretlen helyzet olyan életre szóló, közös élmény, ami igazán mélyíti a köteléket. Rengeteg nevetéssel, sok sírással, megértéssel, tisztulással…

Intenzív élmény, amit soha nem fogok elfelejteni, és a tanultakat máig használom. Nehéz időszak az ember életében a hosszas babára vágyakozás, nehéz az, hogy foyamatosan keresni kell a megoldásokat, hogy mi az, ami segít…nekem a csoport volt ez.” Kriszta egy fontos tapasztalattal fejezte be összefoglalóját:

„Többeket megismertem, akinek azt mondták, hogy nem lehet gyereke, de mára már van babájuk.” 

Mi, csoportvezetők is sokszor látjuk, milyen gyorsan ébred a remény a pároknál. Ezért is hívunk meg mindig néhány kisgyerekes párt, akik elmesélik történetüket az új csoport tagjainak. Ez a legkevesebb, amit tehetünk, hogy megháláljuk, amit a csoporttól kaptunk” mondta egy apuka, aki feleségével együtt hozta el megmutatni kisfiát és hosszú kálváriájuk történetét osztotta meg az új csoport tagjaival.. Az új csoportokban pedig még a kétkedők is elhiszik lassan, hogy ők is képesek lesznek szülővé válni.

termékenységi csoportok Termékenységi csoportok 2020 Kriszta Misi
termékenységi csoportok Termékenységi csoportok 2020 kriszien

A GyereBaba Program korábbi résztvevői történeteikkel és a tanfolyam alatti látogatásaikkal segítik a babatervezés életszakaszában lévő párokat. A termékenységi csoportok így még hitelesebbek lesznek az új jelentkezők szemében. Több várandós és már babás pár vett részt a tavaly júniusban rendezett GyereBaba Nap rendezvényén is, ahol megosztották a csoportos munka alatt szerzett élményeiket a hallgatósággal. 

Mivel 2020-ban nem tudjuk megrendezni a GyereBaba Napi konferenciát a Korona vírus miatti megszorítások következtében, nézzétek meg azokat a rövid filmeket, amelyekben a különböző területek szakembereinek (Dr. Tűű László, Bartha Ákos, Dr. Bálint Sándor, Dr. Fülöp István, Soponyai-Nagy Krisztina) előadásairól, illetve a termékenységi csoportok korábbi résztvevőinek a kommentárjaiból állítottunk össze.