Mire koncentrálnak a különböző kezelési formák?

 

Testi tünetek vagy a tünetek mögött álló tényezők a fontosak?

Elég-e önmagában a testi tüneteket vizsgálni vagy holisztikus szemlélettel a tünetek mögött álló tényezőket is figyelembe kell venni? A holisztikus szemlélet az embert mint egységet nézi, azaz a gondolatok, érzelmek, környezeti tényezők testre gyakorolt hatását vizsgálva közelít a probléma megoldásához. A vélemények a terméketlenség okairól és a megfelelő kezelésekről megoszlanak. Joggal lehet tehát kérdezni, hogy a kezelés során hol van a fókusz? Mostani írásunkban a lombik program és a GyereBaba Program kezelésének fókuszát hasonlítjuk össze három területet kiemelve.

A lombik programban

a testet kezelik, a hormonális rendszert gyógyszeres úton befolyásolják, így alakítják  elsősorban a női reprodukciós rendszer működését. Kemikálék és orvosi eszközök segítségével, “kórházi” körülmények között történik a beavatkozás. Az esetleges nem testi tényezők a terméketlenség feltárásában és kezelésében elenyésző szerepet kapnak.

A GyereBaba Programban

a testi-lelki-környezeti tényezők együttese van a kivizsgálás és a kezelés fókuszában. Az embert egészlegességében szemléljük, így a testi, lelki folyamatokra egyaránt figyelünk, és azt is számba vesszük, milyen aktuális élethelyzetben van a pár. A problémák/akadályok milyenségétől ill. súlyosságától függően tervezzük meg a kezelést, amelynek kiindulópontja a pszichoszomatikus szemlélet, a holisztikus látásmód.  A tanfolyam során feltárjuk a tünetek mögötti álló esetleges okokat, ezzel egyidejűleg segítséget nyújtunk, hogy fejlődjön az önismeret és érjen a személyiség is. A gyakorlatok közvetlenül a testre, a testi működésre is hatnak.

 

Női test a fókuszban

Csak és kizárólag a női test kerüljön a kezelés fókuszába vagy érdemes a pár mindkét tagját vizsgálni? A kezelés során hol van a fókusz a lombik illetve a GyereBaba Programban?

Lombik program

Általában függetlenül az időleges terméketlenség okaitól, a beavatkozás a női testre koncentrál: a petefészkek illetőleg a méh kerül a fókuszba. A nők járnak a rendszeres kontrollra, az ő testükben történik a beavatkozás, legyen az hormonkezelés vagy petesejt leszívás, beültetés. A férfiak, bár sok pozitív változás történt az elmúlt években, legjobb esetben elkísérik párjukat néhány kezelésre.

 

GyereBaba Program

A termékenységi problémát több oldalról közelítjük meg, ezért nemcsak az egyént/ a nőt, hanem a pár mindkét tagját, illetve magát a párt kezeljük. A megoldások keresésekor így a  fókusz a pár közös munkáján, együttműködésén van. Így a terhek megoszlanak, kettejük vállára kerülnek, a sikerek és a sikertelenség is közös ügy lesz. Ez mindenképpen erősíti a párkapcsolatot. Még akkor is, ha a pár az ART valamelyik kezelésmódját választja, a döntés közös munka, amelyben a férj kellő érzelmi támogatást tud adni feleségének.

 

Önerő vagy/és külső segítség

Lombik program

A kezelés lényege az orvosi beavatkozás, amely sorána páciensnek a javaslatokat, előírásokat követnie kell. A kezelésben résztvevők általában passzív befogadói a beavatkozásoknak, illetve csak az utasítások végrehajtásában aktív (pl. a hormonkezelés során az injekciók beadása). A fókusz tehát az orvosi teamre koncentrálódik, azaz a kívülről jövő segítség a támasz.

 

A GyereBaba Programban

a kezelés során hol van a fókusz A kezelés során hol van a fókusz? psy1

a leendő szülők a termékenységi probléma megoldásának aktív résztvevői. A fókusz ezért a páron, a pár önismeretén és önerejének fejlesztésén van. Ennek lényege, hogy a pár felfedezze saját képességeit, önerejét, ennek mentén pozitív változásokat tudnak elérni életterükben, párkapcsolatukban, testükben. Az öngyógyító folyamatok következtében a testi-lelki változások jól nyomonkövethetőek. A tanfolyam alatti spontán fogantatások is ezt bizonyítják. Az öngyógyító erő kellőképpen megtámogathatja az esetleges orvosi beavatkozást is. A tapasztalatok azt igazolják, hogy jelentősen nagyobb arányban sikeres az első lombik vagy inszemináció, ha azzal egyidejűleg  lelki támogatást is kapnak a párok.

 

 

 

Ha szeretnéd jobban megismerni a GyereBaba programot, olvass bele a korábbi csoporttagok visszajelzéseibe vagy nézd meg videofilmjeinket. Ha pedig már eldöntötted, hogy jelentkezel a következő tanfolyamra, nyomd meg a kék gombot.