Lombik program – érvek és ellenérvek

Utak és megoldások

Melyik alternatíva mellett döntsünk?

Mit mérlegeljünk a meddőségi kezelés megválasztásakor?

 

 

GyereBaba Program vagy/és lombik

A népesség egyre fogy mind az európai országokban, mind más iparilag fejlett országokban. Sokan vannak olyanok, akik hoszú kálváriát jártak be azért, hogy babájuk szülessen, sokszor mégis hosszú éveken át hiába próbálkoztak. A babára – egyelőre még – hiába váró párok száma világszerte és Magyarországon is egyre nő. Ezért az egészségügyi hatóságok, kormányok újabb és újabb intézkedéseket hoznak, hogy segítsék a termékenységi problémával küzdő párokat. Magyarországon 2017-ben számos olyan egészségügyi rendelet született, amely a lombik programban résztvevő párokat hivatott segíteni. Annak a célnak a szolgálatában, hogy a lombikkezelés az anyagi terhek csökkentésével minél több pár számára legyen elérhető.
Sok pár számára a mérlegelés nehéz. Milyen esélyeik vannak, ha a lombikkezelést választják és milyen, ha a pszichológiai vagy egyéb kezelés mellett döntenek? Milyen kezelések léteznek egyáltalán? A ”meddőségkezelés” szó internetes keresésekor az első találatok a mesterséges megtermékenyítés (ART-asszisztált reprodukciós kezelés) fogalomkörébe tartozó szavak, illetve az ebbe a kategóriába tartozó orvosi kezelésmódok, az e fajta kezeléssel foglalkozó klinikák hirdetései, ill. a törvényhozás idevágó paragrafusai szerepelnek elsőként. Annak ellenére, hogy az ART a meddőségi problémát pusztán egy irányból vizsgálja, hiszen az okokat és a kezelést kizárólag a testi oldalról közelíti meg. Szerencsére néhány természetes fogantatást segítő módszer is felbukkan a kereső programban, mint például a GyereBaba Program és a Napro-Technológia.

 

Egy új, de tulajdonképpen ősi szemlélet az integratív orvoslás

Az integratív orvoslás jelentése nagyjából a következő: a gyakorlatban kipróbált és szisztematikusan kiértékelt tudományosan is igazolt orvosi és egészséget megőrző, betegséget gyógyító tradíciók fejlesztése és integrációja. Mindez azzal a céllal történik, hogy a meglévő egészségügyi kezeléseket kiegészítése. Egyre több európai országban alakulnak integratív orvoslással dolgozó szervezetek ( pl. a svéd LIM − Läkarföreningen för Integrativ Medicin), amelyekben orvosok, egészségügyi dolgozók és alternatív kezelésekkel foglalkozó szakemberek fejlesztik azokat az orvosi hagyományokat, amelyek korábban egyoldalúan a testi tünetek feltárására és kezelésére fókuszáltak. A szemlélet tulajdonképpen azért ősi, mert a kínai, arab, görög kultúrákban évszázadok, sőt évezredek óta létezik a betegségek holisztikus, azaz egész emberre kiterjedő szemléletének hagyománya. A betegség megértéséhez és gyógyításához az egész embert, annak testét, lelkét, azok kölcsönhatását is fel kell tárni és azokat együtt kell gyógyítani.

 

Lombik program – érvek és ellenérvek 

Milyen kezelést válasszanak a leendő szülők?

Akkor hogy is van ez, hogyan lehetne segíteni azoknak a pároknak, akik hiába várnak a fogantatásra, miközben régóta vágynak a babára? Hiszen nem tudhatja mindenki, hogyan mérlegeljen, mi a hatékony kezelés, milyen eredményeket lehet várni tőlük. Egyszóval milyen szempontok irányítsák döntéseiket?
Vannak olyan meddőségi problémával küzdő párok, akik vallási vagy egyéb okokból csak természetes fogantatási módszereket akarnak választani, míg más pároknál egészségügyi okokból csakis az ART módszerek, főként a lombik jöhet számításba. Mi a megoldás? Hogyan válasszanak a párok, mit mérlegeljenek, amikor termékenységi kezeléseket hasonlítanak össze?
A kezelések megválasztása nem könnyű.Többnyire mindenki mást mond. Az egyik orvos ezt ajánlja, a nagynéni történeteiben egy másik megoldás vált be, a szomszéd lányánál a baba egy harmadik módszer segítségével fogant. Vajon elegendő egyfajta beavatkozás, elég, ha egy dologtól várjuk a megoldást, vagy éppen ellenkezőleg, akkor jutunk közel a gyermekáldáshoz, ha minél több dolgot kipróbálunk? Idevág egy anekdota. Dr. Lux Elvira, aki több mint 40 éven át foglalkozott meddő párokkal, viccesen arra a kérdésre, hogy mennyi idő és hány kezelés szükséges, hogy a baba megérkezzen, visszakérdezte: ”miért hány macskafarka kell, hogy az égig érjen? Hát egy, de az jó hosszú legyen…”
Ahányan vagyunk, annyifélék, így nincs egyetlen, kitaposott, üdvözítő út sem… Ezért szükséges és jó, ha egészlegesen vizsgáljuk a problémát és a személyiséget, amikor külső segítséget is igénybe veszünk. Legtöbb termékenységet segítő terápiás mód egyféle megoldást ajánl a meddőség kezelésére. Sokszor egyfajta kezelés is elég, de legtöbbször nem.

 

lombik program - érvek és ellenérvek Lombik program – érvek és ellenérvek m  rleg3

Lombik program – érvek és ellenérvek. Nehéz a döntés és életbevágóan fontos választás előtt. A gordiuszi csomót a GyereBaba Program vágta át azzal az alapgondolattal, hogy személyre szabottan kell az okokat és a megoldásokat is keresni. Úgy, hogy mindeközben a testet (biológiai működés), lelket (érzelmek) illetve gondolatokat (tudati szint) egyaránt érdemes figyelembe venni. Az alkalmazott technikák külön-külön is hatnak az egyes szintekre, de kombinációjuk révén a meddőséggel kapcsolatos problémákat átfogóan és ennél fogva még hatékonyabban lehet kezelni. Új sorozatunkban azoknak a fogantatási nehézségekkel küzdő pároknak szeretnénk segíteni, akik még bizonytalanok, hogy milyen utat válasszanak termékenységi problémájuk megoldására. Hét fontos szempont mentén két kezelési formát hasonlítunk össze: a biomedikális meddőségkezelés egyik formáját, a lombik programot és a GyereBaba Program integratív kezelési módját.

Kulcsszavak: meddőségi kezelés, integratív szemlélet/kezelési mód

Lombik program – érvek és ellenérvek összevetési szempontjai:

  • Mennyire okoz stresszt a kezelés?
  • Kell-e számolni mellékhatással? Melyek a beavatkozás rövid- és hosszútávú következményei?
  • Hogyan befolyásolja a kezelés a párkapcsolatot?
  • A kezelés során hol van a fókusz?
  • Kinek a kezében van a probléma megoldása? Kié a kontroll?
  • Milyen anyagi vonzata van a kezelésnek?
  • Mennyire eredményes a kezelés?

Ha már döntöttél és máris jelentkezni szeretnél a következő tanfolyamra, kattints a “Jelentkezz” gombra.