Összehasonlító elemzés

A kezelések mellékhatásai

Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk, ha az egyik vagy másik kezelési módot választjuk. Tudjuk előre, mire számíthatunk?

A lombik testi-lelki mellékhatásai

A kezelések mellékhatásait két csoportra oszthatjuk: testi elváltozások és lelki megterhelések. A lombikkezelés során alkalmazott hormonkezelések okozhatnak testi változásokat és a lelki egyensúlyt is megbillenthetik. Természetesen ez legtöbbször átmeneti állapot, de nagyon sokan tartanak a hosszantartó, bejósolhatatlan következményektől. Ezek a gondolatok  komoly félelmet okoznak. Volt olyan eset, amikor a pár nő tagjánál pániktünetek léptek fel a megnövekedett szorongás és a bizonytalanság miatt. Az orvosi beavatkozások ugyanakkor fájdalommal, kellemetlenségekkel is járhatnak,  ezt  nem mindenki visel egyformán jól. A kutatási eredmények szerint a párok egy része a lombikprogram lelki mellékhatásai miatt szakítják meg a programot.

Kell-e számolni mellékhatással a GyereBaba Program során?

 A kezelés mellékhatásai a kezelések mellékhatásai A kezelések mellékhatásai doctor inseminates woman with own semen

 

A kezelések ”mellékhatásai” a GyereBaba Program esetében csak  pozitívak! Azt tapasztaljuk, hogy ha az önértékelés javul, fizikailag is kivirulnak a résztvevők, főleg a nők! A külső változásokkal párhuzamosan a belső folyamatok is alakulnak. A reménytelenséget felváltja a kompetenciaérzés, az az élmény, hogy van ráhatásunk a folyamatokra, akár a testi működésre is. Nem a csökkentértékűség tudata lesz a meghatározó, hanem az, hogy a nőiség minél teljesebb megélése vezet leghamarabb a következő “állomáshoz”, az anyaszerephez.

Mindössze egyszer ugyan, de előfordult az eddigi tapasztalataink alapján, hogy a csoportfolyamat során szakított a pár, elváltak egymástól. Ez esetben a válás biztos, hogy hosszútávon  járhat ”pozitív mellékhatással” is, hiszen egy diszfunkcionális kapcsolat ért véget. A csoportfolyamatok tulajdonképpen  csak  felszínre hozták a kapcsolat működésképtelenségét, amelyet ezt megelőzően a pár valamilyen oknál fogva nem tudott bevállalni. A párkapcsolati problematika a gyermektelenség egyik oka is lehetett korábban. Így a válás lehetőséget ad a pár tagjainak új kapcsolat kialakítására, amelyben kilátás nyílik a termékenységre, a fogantatásra..

 

Hogyan lehet a mellékhatásokat semlegesíteni?

Szerencsére a lombikprogram testi és lelki mellékhatásait enyhíteni vagy semlegesíteni is lehet. Ha valaki  pszichés támogatást/kezelést is kap a lombik program előtt vagy alatt, az át tudja keretezni a beavatkozásokkal járó kellemetlenségeket, így csökkenteni tudja például a fájdalomérzetet vagy a rossz közérzetet

A pszichés támogatás több oldalról fejti ki pozitív hatását: javítja a párok kommunikációját, a téma mögötti feszülségek ventillálásával a rejtett félelmeket, aggodalmakat szavakba önti, ami önmagában szorongáscsökkentő.  Az információk feldolgozásával növeli a kontroll érzésétvalamint időt és lehetőséget ad az élmények feldolgozására és érzelmi elfogadására. 

A pszichés támogatás segíti a párokat, hogy hatékonyan és eredményesen csinálják végig a lombikprogramot. Ezért akinek az egyetlen megoldást a lombik-kezelés nyújtja, éljen azzal a lehetőséggel, amelyet a kezelés előtt és alatt a GyereBaba Program adhat. Ez a fajta támogatás ugyanakkor azoknak is nagyon sokat segít, akik választhatnak a különféle meddőségi kezelések között, hiszen a GyereBaba Program garantáltan csak pozitív mellékhatással jár!!!

A kezelések mellékhatásait nem könnyű előre megjósolni, mégis sok mindenről tudunk már, hiszen a mellékhatásokról beszámolnak a kutatási eredmények és a klinikai gyakorlatban is számtalan kellemetlen mellékhatással találkozunk. Ha olvasni szeretnél még az érvekröl, ebben a cikkben megtalálod, ami érdekel. Ha van kérdésed ezzel kapcsolatban, írj nyugodtan, tedd fel kérdéseidet. Ha a GyereBaba Programra szeretnél jelentkezni, nyomd meg a kék gombot.