Összefoglaló a meddőség kezelési módjairól

Sokan kérdezik, melyek a meddőség kezelési módjai. Lombik? IVF vagy van még más is? A meddőség kezelési módjairól sok helyen olvashattok. Itt röviden összefoglaljuk a legismertebbeket.

A mesterséges megtermékenyítési eljárások olyan orvosi beavatkozások, amelyek során mesterséges úton, külső beavatkozások, technikák alkalmazásával teszik lehetővé, hogy a várandósság létrejöjjön. A mesterséges megtermékenyítési, más néven asszisztált reprodukciós technikák (ART) alkalmazása során közösülés nélkül, külső segítséggel valósul meg a petesejt megtermékenyítése. Két alapvető formája létezik: a mesterséges ondóbevitel és a testen kívüli (in vitro) megtermékenyítés.

A mesterséges megtermékenyítési eljárások fajtái

Inszemináció

UIU-Intrauterin inszemináció (homológ= a partner spermáival, vagy donor= anonim spermadonátor spermájával)

Az inszemináció során a tüszőrepedést követően a pár férfi tagja által frissen leadott spermiumváladékát előkészítés után befecskendezik egy vékony katéteren keresztül a méh üregébe.

Donor inszemináció: akkor alkalmazzák, ha a férfi tagnál nincs felhasználható sperma, illetve egyedülálló – gyermeket akaró – nők esetében. Az eljáráshoz szükséges donor spermát spermabankból szerzik be.

IVF – in vitro fertilizáció

Az in vitro fertilizációs, (a szervezeten kívül, szó szerint: üvegben történő megtermékenyítés) magyarul lombik bébi eljárás során egyénre szabott kezelést alkalmazva a lehető legkisebb mértékű hormonális stimulációval késztetik a petefészkeket tüszőérésre. A petesejteket a hüvelyen keresztül szívják le és laboratóriumi körülmények között speciális tápoldatba ill. szövettenyésztő edénybe helyezik. A kinyert petesejteket a pár férfi tagjának spermájával megtermékenyítik. Ezek után ellenőrzik a sejtosztódás folyamatát, kiválasztják, hogy melyik embriókat ültetik vissza, illetve lehetőség nyílik a vissza nem ültetett – számfeletti – embriók lefagyasztására. A visszaültetésre a petesejt leszívástól számított 48-72, esetleg 120 órával később kerül sor.

ICSI – Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás

Az IVF kezelések egyik fajtája. Alkalmazására akkor kerül sor, ha gyenge minőségű a spermakép.

PGD – Preimplantációs genetikai diagnózis

A preimplantációs genetikai diagnózis (rövidítve: PGD) a beágyazódás előtti embriók genetikai vizsgálatát jelenti, melynek célja, hogy a súlyos betegséget hordozó embriókat külön lehessen választani a (konkrét tulajdonságra nézve) egészséges embrióktól. Így az anyaméhbe is ezeket az egészséges embriókat ültetik vissza, így elkerülhető a későbbi terhesség-megszakítás, vagy beteg gyermek születése.

Asszisztált hatching

Asszisztált hatching során az embrió körüli burok réteget mesterségesen (mechanikusan vagy lézerrel) megnyitják, így elősegítik az embrió jobb fejlődését. Javasolt, ha a leendő anyuka 35 éves életkor felett van és túl van több sikertelen IVF cikluson.

Ivarsejt fagyasztás

Műtéti eljárások a meddőség kezelésében: endometriózis, mióma eltávolítása, petevezetők átjárhatósága laparoszkópiás úton stb.

A hagyományos orvosi beavatkozásokat az erre specializálódott meddőségi központokban végzik.

A termékenység megsegítésének, fokozásának számos egyéb módja is van. A módszerek nagy része nem más, mint általános egészségfenntartó és erősítő technika. Ha testileg, lelkileg jobban érezzük magunkat, esélyeink is javulnak, hogy a baba megfoganjon és megszülessen. A technikák egy része viszont kifejezetten a termékenységre fókuszál. A legtöbb kezelési formával megismerkedhettek, ha részt vesztek a Gyere Baba Programban.

Pszichológiai kezelésformák

Meddőség kezelési módjai meddőség kezelési módjai Meddőség kezelési módjai meddoseg kezelesi modjaiAttól függően, hogy az elakadások mikor jelentkeztek, mióta állnak fenn és mennyire rögzültek, szükség lehet csoportos, páros vagy egyéni pszichoterápiára. Hasonlóképpen ajánlatos a pszichoterápia nehezen megoldható szexuális problémák esetében, illetve ha a pár egyik vagy mindkét tagja közepes súlyos vagy súlyos depresszióban szenved. A terápia lehetnek verbális, azaz “beszélgetôs”, de lehet nonverbális, amikor szavak nélkül, pl. imaginációval (képzeleti képekkel), mozgással vagy rajzzal dolgozunk. A technikákat kombinálni is lehet, attól függően, mi viszi előbbre a terápiás munkát.

Egyéni terápia

Sokféle pszichoterápiás forma van, de minden terápiának a lényege egy olyan kétszemélyes munkaforma, amelyben a terapeuta segít páciensének érthetetlen vagy kellemetlen érzései megértésében, személyiségében rejlő erőtartalékainak feltérképezésében, új megoldások keresésében, végső soron pedig problémái megoldásában. Időszakos terméketlenség esetén lehet a késedelem miatt kialakult nehéz érzésekkel dolgozni. Az is lehet, hogy a termékenységet akadályozó, a kliens étettörténetében megbúvó negatív élmények, félelmek, elakadások kerülnek a terápia fókuszába.

Párterápia

A párterápia jelenthet a terapeutával folytatott páros munkát, de zajlódhat csoportterápiás keretben is. Ezen kezelések elsődleges célja a párkapcsolat különbözô aspektusainak fejlesztése. Így fókuszba kerül többek között a pár egymás közötti kommunikációjának javítása, a párkapcsolatban generálódó stressz csökkentése. Fontos a családtörténetben rejlő mintázat tudatosítása. A folyamat része a nemi szerepek, a játszmák azonosítása és feldolgozása, a férfi, nôi gondolkodás másságának megismerése és megértése, a bizalom és intimitás fejlesztése. Ezekre az alapokra épül az aktuális terméketlenség témája: egymás érzelmi megértése és támogatása, a közös döntéshozatal és a jövő közös megtervezése babával vagy baba nélkül. A párterápia során a partnerek közötti konfliktusok, félreértések megoldása külön teret kap.

A Gyere Baba Program csoportjaiban a párok közösen dolgoznak a termékenységi probléma megoldásán, egyúttal a párkapcsolat javításán.

Csoportterápia

A csoportterápia meghatározott tematika mentén és előre megadott időkeretben zajló, edukációs jellegű / ismereteket közvetítő program. Az egészséggel és a termékenységgel kapcsolatos tudásanyag átadása és a megküzdéshez szükséges készségek fejlesztése a cél. Előfordul, hogy egyetlen témához tartozó tudást (fókuszált program) adunk a csoporttagoknak, ilyen például amikor stresszcsökkentő tanfolyamokat, hétvégéket tartunk.

A Gyere Baba Program lehetőséget ad arra, hogy megtapasztald, hogy milyen élmény a csoport részének lenni, mennyi hozadéka van a közös munkának.

Miért jó a csoportos forma?

A tapasztalatok alapján a csoport nagyon nagy erőt ad. A negatív érzelmek megosztása már önmagában terápiás hatású. Nem pusztán arról győződhetsz meg, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, de a csoport kreatív energiái a problémamegoldáshoz is közelebb vihetnek. Sőt érzelmi támogatást is kaphatsz, szorongásod oldódik.

A terméketlenség kérdése amúgy sem csupán az egyén problémája, minimum a pár közös ügye, de sokszor az egész család/generációk felelőssége. Egy ilyen összetett dologra, bonyolultabb emberi viszonyrendszert érintő kérdésre tágabb térben lehet megoldást találni.

A csoportban életszerű helyzeteket is megjeleníthetsz, ez egyfajta nyitás a tágabb világ felé, hiszen a csoport olyan, mint egy „nagy család”. A csoportos kezelésben a csoport (nagycsalád) támogató ereje segíti a résztvevőket.

A Program során olyan tréningelemeket alkalmazunk, amelyek hatékonyak a termékenység kezelésében, ugyanakkor az egyéni terápiás munkában nem alkalmazhatók. Tanfolyamunk során sokfajta csoportbontásban dolgozunk: a páros -, a kiscsoportos munka mellett vannak olyan feladatok, amikor külön dolgoznak a férfiak, külön a nők. Ezt a formát azért is nagyon kedvelik, mert a közösségen belül kisebb közösség születik, például a férfiak – elmondásuk alapján – a „bajtársiasság” élményével is gazdagodnak

A Mind-Body olyan módszereket magában foglaló program, amely során az egészségünk fejlesztése illetve visszaállítása érdekében az elménket (mind) használva megváltoztatjuk viselkedésünket és élettani folyamatainkat (body). Cél lehet a stresszcsökkentés, de a termékenység megsegítése is. A termékenységet vagy annak elmaradását összetett tényezőkre vezetik vissza (környezeti , testi, párkapcsolati, pszichológiai), ennek megfelelően dolgozunk a megoldások kialakitásán.

Tanfolyamunkon a Mind-Body program alapelvét kiindulópontnak tartjuk, melyet számos verbális és nonverbális technikával gazdagítva alkalmazunk.

 

Egyéb kezelési formák

Relaxáció 

Olyan módszer, amely a lazításon (izomlazítás, légzéstechnika) keresztül testünk kiegyensúlyozott állapotának visszaállítására szolgál. Jól alkalmazható általános szorongásos tüneteknél, de megoldásokat nyújt egyéb konkrét testi problémákra, például gyomorfájdalom, fejfájás enyhítésére is. Másik oldalról egyfajta transztechnika, melynek segítségével a figyelem beszűkítése, majd kitágítása révén megnyílik az út a belső világ felé. Ellazult állapotban, mikor csak a testi érzetekre, saját megéléseinkre fókuszálunk, a figyelem a külső világ dolgai helyett a belső tartalmak felé fordul. Így – komoly felismeréseken keresztül – közelebb juthatunk önmagunkhoz.

A relaxáció mindennapos gyakorlása kitűnő stressz-csökkentő, energetizáló módszer mindenki számára. A gyakorlatok alatt különböző hormonok szabadulnak fel a testben (oxitocin, dopamin, melatonin, szerotonin), amely egész szervezetünket pozitívan befolyásolja. Ha babát szeretnétek, számotokra még fontosabb a rendszeres relaxáció. Már tanfolyamunk első napjától kezdődően elsajátítjuk ezeket a technikákat, amelyek az otthoni gyakorláson keresztül a relaxációs CD segítségével a napi rutin részévé is válhatnak.

Imaginatív technikák

A csoportban felhasználjuk a gyakorlati relaxáció bizonyos elemei mellett a KIP képeit valamint az NLP-s technikákat. (A KIP= A Katathym Imaginatív Pszichoterápia: képzeleti képek révén a szimbólumokkal dolgozik, hatékony a testi tünetek kezelésében, de segíti például a konfliktusok érzelmi feldolgozását, a korai lelki sérülések kezelését. Az NLP a Neuro Lingvisztikus Programozás rövidítése, és egy olyan technikát takar, amely a kívánt jövőbeli célállapot elképzelésével, vizualizálásával dolgozik.

Meditáció, mindfulness

Sorolhatnánk még a lazító, feszültség- és szorongáscsökkentő technikákat. Ha csak a stresszcsökkentő hatásukat keresitek a gyakorlatok megtanulásákor, már sokat tettetek a szervezet egyensúlyának helyreállításáért. Ez kitűnő kiindulópont lehet a a babatervezéshez.

AVIVA

Az Aviva-módszer a hormonháztartás homeosztázisának fenntartásában segít, a szervezet saját gyógyító mechanizmusainak a bevonásával. Külső és belső izmaink megmozgatásával, a belső hőháztartás megváltoztatásával és vérbő állapot létrehozásával jelentősen megváltoztatható szervezetünk hormonális állapota. Az Aviva torna a medencefenék izomzat, a csípő horpasz, az alhas, és a farizmok intenzív megmozgatásával éri el pozitív hatását. Megszüntetheti a meddőség okát. Segíthet többszörös vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, így lehetővé teszik a magzat sikeres kihordását. A programban, ahol a férfiaknak és nőknek külön gyakorlatcsoportokat tanítanak az AVIVA– terapeuták, megtapasztalhatod, hogyan reagál a szervezeted erre a speciális tornára.

Shiatsu masszázs

A shiatsu egy japán masszázs és kezelési forma. Maga a szó ujjnyomást jelent: a shi” az ujj, hüvelykujj, az „atsu”nyomás. A shiatsu energiakezelés, az “életerő” harmonizálására szolgál. Nem is annyira tekinthető a hagyományos értelemben vett masszázsnak, mintsem manuálterápiás gyógymódnak, testmunkának, az életenergiával való munkálkodásnak. Az energiakezelések, így a shiatsu célja is az Yin és Yang áramlás lendületes egyensúlyának megteremtése, helyreállítása vagy megtartása. Ahhoz, hogy a shiatsuval ezt a kiegyenlítődést segítsük, nem kell más, mint kényelmes ruházat, párna esetleg takaró, de legfőképpen CSEND. Ha belegondolunk, zajos világunkban már önmagában gyógyító erejű, ha el tudunk csendesülni, ha a külvilág nyüzsgése helyett képesek vagyunk a testi érzeteinkre, megéléseinkre figyelni.

Életmód /táplálkozás

A termékenységet befolyásoló életmódbeli tényezők (táplálkozás, mozgás, stressz-kezelés) feltérképezése, megbeszélése természetes része a tanfolyamnak. Tudnunk kell, hogyan függ össze emésztésünk a hormontermeléssel és mi történik szervezetünkben, ha edzünk. Élelmiszer-biológus előadónk pedig táplálkozási tanácsokat is ad, kifejezetten a termékenységre, babavárásra fókuszálva.

Napro technológia

Napro technológia- A Creighton táblázatvezetés az egyetlen módszer, amely segítségével a NaProTechnológiát alkalmazó orvos meg tudja határozni a reproduktív rendszer rendellenességeinek, eltéréseinek okát, majd a diagnosztizálás után a gyógyítás, kezelés módját is.” Mi is a Creighton-módszer? Egy speciális táblázatvezetési rendszer. A nők saját testük jelzéseit tanulják meg érezni és értékelni, majd az adatokat táblázatban vezetik. Tulajdonképpen tudatos ciklus-megfigyelésről és regisztrációról van szó. Ennek megtanulása kb. 2-3 hónapba telik. A módszer kiterjesztett alkalmazásával manapság már sokféle kezelést kínálnak: pl. PMS, spontán vetélés és terméketlenség esetén. A termékenység késése miatt segítségre szorulók az első évben 45 %-os, míg a második évre 65 %-os sikerességre számíthatnak.

A Napro-technológia szakembere előadást tart a Gyere Baba csoport alatt és válaszol a felmerülő kérdésekre.

Bodywork

A bodywork során a testünkkel dolgozunk, azonban a mozdulatterápia /érintésterápia során a lélek legmélyebb rétegeihez is eljuthatunk. Miért is van erre szükség? Sokszor támad olyan gondolatod, hogy a világ nem elég biztonságos hely? Hogy nem vagy elég jó? Úgy érzed, téged nem szeretnek, nem vagy szerethető? Mindig te vagy a vesztes? Ezek az „élmények” a fejlődés korai szakaszának hiányaihoz kapcsolhatók, így olyan módszerrel dolgozhatók át, amely a korai, 3 éves kor előtti, beszéd előtti, illetve a legkorábbi, magzati időszakot érinti. A bodywork (csak úgy, mint a kineziológia) alapvetően abból indul ki, hogy minden élmény elraktározódik a sejtjeinkben, vagyis testünkben hordozunk minden emléket a fogantatás óta. Ezek a lelki történések blokkokat képeznek testünk bizonyos pontjain. Van, aki a nyakába, vállába gyűjti a mindennapi feszültséget, van, aki gyomrába. A bodywork-kel ezeket a gócokat fel lehet oldani. A bodywork egy kicsit mozgásimprovizáció, egy kicsit mozgásmeditáció. De az is mozgás, ha nem történik mozgás.

Akupunktúra

Többféle technika alapján dolgoznak a kezelők, van, aki a tradicionális kínai akupunktúrás kezelési módot alkalmazza, van, aki fókuszáltan a nőgyógyászatit. Nőknél helyileg a petefészek és a méh nyálkahártyáját stimulálja, illetve az agy hormontermelését. A férfiaknál a kezelés többek között jó hatással működik alacsony spermaszám illetve lomha spermamozgékonyság esetén.

Ezen kívül az akupunktúrának általános stresszcsökkentő hatása is van.

Teakúra

Biztosan hallottatok Szabó Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről. Gyuri bácsi úgy ismeri a gyógynövényeket, ahogy ma már kevesen… gyermekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógynövényeket, melyek készségesen feltárják neki titkaikat. A népgyógyász babaváró teacsomagja hármas alapelven működik. 1. kitisztítja a szervezetet a káros anyagoktól 2. megerősíti a méhfalat és növeli a spermatermelést 3. gyógynövényekkel serkenti a nemi hormonok termelését. A program bármikor elkezdhető, gyógyszeres kezelés mellett is folytatható, de ez idő alatt más gyógyteákat nem szabad fogyasztani.

Balneoterápia

Regenerálódásra, gyógyításra évezredek óta használnak gyógyvizet. Magyarországon szerencsére nagyon gazdag termálkutakban és gyógyfürdőkben. A hidroterápia vízgyógyászatot jelent, a balneoterápiában hozzáteszik még az ivókúrát, inhalálást, iszappakolást. A víz kémiai összetétele, áramlása, hőfoka fejt ki gyógyító hatást. A balneoterápia mozgásszervi betegségek gyógyításában elért sikereit régóta ismerik, míg a nőgyógyászati területen elérteket kevesebben. Több gyógyfürdőnkben, pl. a hévízi és a harkányiban alkalmas a gyógyvíz a nőgyógyászati panaszok (így a terméketlenség) enyhítésére ill. gyógyítására. A balneoterápia hatásán kívül valószínű, hogy a fürdők stresszmentes, pihentető környezete fokozza a kezelések hatásfokát.

Ha a párok a kezelési kúra alatt együtt töltik szabadságukat is, párkapcsolatuk energetikai háztartása is javulhat. Az ellazult , nyugodt életmód és az egymásra figyelés mindig is jótékony hatással van a párok termékenységére.

Homeopátiás kezelések

Ahogy a természetgyógyászat különböző formái, úgy a homeopátia is holisztikus. Ez azt jelenti, hogy az ember egészét, lélekkel, gondolatokkal, fiziológiai folyamatokkal kezeli. A homeopátiás készítmények a hagyományos gyógyszerekkel ellentétben nem a tüneteket, hanem a tünetek mögött álló okokat szüntetik meg.

Ezzel összefoglaltuk a meddőség kezelési módjait.

 

Amit minden kezelésnél tudni kell

Minden kezelést szakképzett terapeutákkal, pszichológusokkal, orvosokkal lehet csak elkezdeni. A kezelések nagy részét egy vagy több másféle kezeléssel ajánlatos kombinálni, mert sajnos nincs egyetlen minden problémát megoldó kezelés. Pl. az akupunktúrás kezelést gyógytea kúrával vagy a gyógytornát pszichoterápiás kezeléssel. Van bőven példa arra is, hogy egyfajta kezelés önmagában is eredményt hoz. A kutatás ezért is nehezebb a termékenységi témában, mert több tényező változtatásánál nehéz eldönteni, mi is volt a hatékony. Valószínűleg a kombináció, a személyre szabott különbözô kezelések összessége. Ennek a kitapasztalására van lehetôséged a tanfolyam alatt. Itt jelentkezhetsz: