Mi erősíti és mi gyengíti a párkapcsolatot?

Hogyan befolyásolja a kezelés a párkapcsolatot? A termékenység késése a párok egyik legfájdalmasabb krízise. Már évtizedek óta tudjuk, hogy a pár mindkét tagjánál lehetnek testi-lelki akadályok, sőt közös problémák is gátolhatják a megtermékenyülést. Ennek ellenére még mindig a nők hajlamosabbak abból kiindulni, hogy bennük van a hiba, őket kell kezelni. Valóban, a beavatkozások túlnyomó többsége a “befogadó nők” felé irányulnak. A lombik-program beavatkozásai során a nők gyakran azt élik meg, hogy egyedül vannak akkor, amikor a testüket ki kell tenni a különféle kezeléseknek. A férfiak pedig maximum annyit tehetnek, hogy elkísérik párjukat az orvoshoz, de a legtöbb helyzetben tehetetlenek. Az pedig duplán frusztrálja őket, ha látják a másikat szenvedni, de úgy ítélik meg, hogy nem tudják a megoldást, nincs ráhatásuk a helyzetre. Ezért a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező pároknál a testi-lelki terhek legnagyobb része a nők vállára nehezedik, őket stresszeili jobban, míg a férfiak kívül rekednek és “haszontalannak” érzik magukat.

 

Vádaskodás vagy a probléma feldolgozása

A sikertelenség következtében gyakori a vádlás: akár önmagunk, akár párunk hibáztatása. Hányszor hallom, hogy “ő még azt sem tette meg, hogy ne igyon alkoholt, amikor a haverokkal elment bulizni”… Vannak párok, akik meg tudják egymással beszélni a felmerülő problémákat: azt, hogy miképp élik meg hónapról hónapra a fogantatás elmaradását, milyen érzelmi reakciót vált ki a pár tagjaiból a rokonok, ismerősök állandó érdeklődése, kérdezgetése, vagy mennyire gondolják nehézkesnek az “időzített”, minden spontaneitástól mentes  szexet. Sajnos, sok párnak nem sikerül idáig eljutni, így legtöbbször kénytelenek önmaguk kísérletet tenni arra, hogy feldolgozzák ezeket a nagyon megterhelő élményeket. Persze ez azzal az érzéssel is társul, hogy “egyedül vagyok” a problémámmal, valójában nem ért és nem érthet meg senki.

A meddőségkezelés hatékony módja a GyereBaba Program. Hogyan befolyásolja a kezelés a párkapcsolatot? A tanfolyam négy hétvégéje segít az időleges terméketlenség feszültségét oldani. Az már önmagában fantasztikus dolog, hogy párban dolgozhatnak a résztvevők a probléma megoldásán (végül is a leendő közös gyermekükért teszik!). A nők nagyon hálásak azért, hogy párjukkal együtt vehetnek részt a tanfolyamon. Érzik a figyelmet és a támogatást, így azt élhetik meg, hogy a terheket ilyen módon már ketten, közösen viszik. Néha bennünket is meglep, hogy a férfiak is mennyire lelkesek. Legtöbbször azt jelzik vissza, hogy igazán a közös munka során ismerték fel és tapasztalták meg, hogy valójában a párjuknak mennyire fontos az ő aktív jelenlétük. Ugyanakkor azt is méltányolják, hogy van egyfajta “bajtársiasság”, a csoport során a többi férfitárs is sok támogatást ad. Ötletekkel, néha öniróniával, humorral is felül tudnak emelkedni a szorongató élethelyzeteken, sőt adott szituációkban kapnak konkrét megoldási módokat is. A visszajelzések alapján egyértelmű, hogy mindkét fél hasznosnak ítéli a programot, amely erősíti a párkapcsolatot, fejleszti a kommunikációt, fokozza az empátiás készséget, növeli az intimitást.

hogyan befolyásolja a kezelés a párkapcsolatot Hogyan befolyásolja a kezelés a párkapcsolatot? ketten4

A pszichés támogatás különösen sokat jelent a párkapcsolat szempontjából

Ha összevetjük a GyereBaba Programot és a lombik- vagy egyéb IVF beavatkozásokat, sok ponton azt láthatjuk, hogy a GyereBaba Program nyújtotta pszichés támogatás különösen sokat jelent a párkapcsolat szempontjából. Az egyik alapvető különbség a lombik-programhoz képest az, hogy a GyereBaba tanfolyamon fókuszba kerül a kommunikáció javítása, az intimitás fokozása, mégpedig úgy, hogy ebben a pár férfi tagja is aktív résztvevővé válik. A mesterséges megtermékenyítés során, az orvosi kezelések alatt a férfiak “passzívabbak”, egyelőre háttérbe szorulnak, amelynek negatív párkapcsolati következményei is lehetnek.

Erre lehet megoldás az intenzív GyereBaba Program!

Elemeztük, hogy hogyan befolyásolja a kezelés a párkapcsolatot. Azt is érdemes mérlegelni, hogy a különböző kezelések során, hol van a fókusz? Érvek és ellenérvek sorozatunkban a következő téma ez lesz.

Ha többet szeretnétek megtudni arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a tanfolyamon részt vett pároknak, olvassátok el véleményeiket, vagy nézzetek bele azokba a kisfilmekbe, ahol közvetlenül mesélnek személyes tapasztalataikról, arról, hogy milyen is a közös munka. A GyereBaba Programról bővebb információkat kaphattok a honlapunkon, a tanfolyamra jelentkezhettek is a kék gomb megnyomásával.