Pszichoterápia és fogantatás

A pszichoterapeuta ajándéka, ha páciense megfogan

 

„Olyan vagyok, mint egy idegenvezető, aki körbevezeti a pácienseit saját házuk termeiben.”

A terápia ajándéka: “világ életemben nagyon szerencsésnek éreztem magam”, mondja Soponyai-Nagy Krisztina pszichoterapeuta. “Bármit is dolgoztam, a munkám tudtam szívvel-lélekkel, örömmel végezni. Különösen igaz ez, mióta pszichológus vagyok. Hivatásom ajándéka, hogy nap mint nap olyan – a közhiedelemmel ellentétben bátor és értékes – emberekkel találkozom, akiktől magam is rengeteget tanulok. Hálás vagyok, roppant megtisztelőnek tartom, hogy klienseim bizalmukba fogadnak, hogy életük egy adott időszakában segítőjük, útitársuk lehetek. Ahogy Irvin D. Yalom A terápia ajándéka című művében írja”:

Olyan vagyok, mint egy idegenvezető, aki körbevezeti a pácienseit saját házuk termeiben.

Edit számtalan egyéb dolog mellett azért is különleges számomra, mert „belső utazása” során egészen sokáig kísértem. A folyamatban kisebb-nagyobb megszakításokkal, más-más problémával a fókuszban hosszasan dolgoztunk együtt azon, hogy önmagát megismerje, felvállalja, és így mindig közelebb jusson az aktuálisan vágyott célhoz. Bukdácsoltunk a családi múlt buckáin, kardoztunk a félelmekkel az érzések viharában, bolyongtunk párkapcsolati útvesztőkben, de átverekedtük magunkat a borúlátó orvosi prognózisok sötét ködén is.

„Magának soha nem lehet gyereke”

A diagnózisok gyakran megsemmisítő ítéletek, kongó vészharangok. A magam részéről csak némi fenntartással hiszek bennük. Hányszor hallottam klienseimtől, hogy az X.Y. orvos egyértelműen, megfellebbezhetetlenül állította, hogy „magának soha nem lehet gyereke” vagy más esetben tapintatlan hasonlattal utalt a PCOS-ra: „a petefészke olyan, mint az ementáli sajt” vagy „miért akkor akar teherbe esni, amikor a petefészkek működése leállt”, „ne akkor jöjjön, amikor már fehér bottal jár”.
Sokszor tapasztaltam azonban, hogy voltaképp egy aktuális állapotról szóló vélemény, még ha szakvélemény is – nem kőbe vésett, megváltoztathatatlan igazság. A terápia során, ahogy a személyiség fejlődik, a belső világ alakul, a problémák is rendeződnek, a változások pedig testi szinten is megjelennek.

 

Névnapi ajándék

Edit a bájos kislányból, gyönyörűséges nővé, a függő, folyton megfelelni akaró gyerekből – talán szakmai identitásában is megerősödött – felnőtté vált. Párt is talált… Tényleg, mint a mesében: „hol voltak, hol nem voltak” ciszták, amint ezt a kételkedőknek az ultrahang felvételek feketén-fehéren bizonyítják… Pocakjában a babával megígérte, hogy – bár kicsit későbbre volt kiírva – augusztus 5-én, a névnapomon fog szülni. (Tisztában volt azzal, hogy saját működéseit tudata uralja, így a szülést is programozni tudja.) Edit a bájos kislányból, gyönyörűséges nővé, a függő, folyton megfelelni akaró gyerekből – talán szakmai identitásában is megerősödött – felnőtté vált. Párt is talált… Tényleg, mint a mesében: „hol voltak, hol nem voltak” ciszták, amint ezt a kételkedőknek az ultrahang felvételek feketén-fehéren bizonyítják… Pocakjában a babával megígérte, hogy – bár kicsit későbbre volt kiírva – augusztus 5-én, a névnapomon fog szülni. (Tisztában volt azzal, hogy saját működéseit tudata uralja, így a szülést is programozni tudja.) 

a terápia ajándéka A terápia ajándéka 68028475d8161e38d9408bf61b3d2562 e1524489300493 150x150

A megbeszélt napon este jött az üzenet:
Boldog névnapot kívánok! Isten éltessen Krisztina nap alkalmából megszültem gyors volt, tankönyvbe illő, csodás életre szóló élmény!

Rajmund lett végül, Attila mégis bejött, már csak szülni kellett bejönnöm, a vajúdás pár órája lement otthon simán 3340 gr 56 cm és a gátsebet leszámítva csodásan vagyunk
Ha Te nem vagy, ebben nem lehetett volna részem – ezúton is ezerszer köszönöm!!!

Őszintén szólva, nem is tudom, hogy melyikünk a hálásabb… ez a megindító, büszkeséggel, örömmel teli, meleg, bizsergető érzés a terápia ajándéka…

Tehát a korábbi PCOS diagnózis ellenére kiegyensúlyozott boldog várandóság után született meg kisfia, saját és párja örömére és mint terapeutájának névnapi ajándéka.

Te is részese szeretnél lenni az ajándékozásnak?

Ha hasonló cipőben jársz, mint Edit, akkor vágj bele te is abba a munkába, amibe ő. Segítünk neked és párodnak a GyereBaba Programban. Jelentkezz bátran: