Ez a 2 kiemelés

Ez a 3 kiemelés

Ez a 4 kiemelés

Lombik és/vagy GyereBaba Program?

Azoknak a pároknak, akik még bizonytalanok, hogy milyen utat válasszanak a termékenységi problémák megoldására, a legfontosabb szempontok mentén két kezelési formát összevetettünk:

  1. Mennyire okoz stresszt a kezelés?

Az életkrízis okozta stressz szintje tovább emelkedik, amikor a pár elhatározza, hogy asszisztált reprodukciós kezelésbe (ART) kezd.  Mi okozhatja a stresszt az IVF (mesterséges megtermékenyítés) előtt és alatt? Az érintettek ugyan rendelkeznek információkról a kezelések menetét illetően, de a tapasztalat hiánya/ vagy az előzetes rossz élmények miatt szoronganak. A beavatkozás előtt a bizonytalanság érzése természetes. Sokan nyomasztó stresszhelyzetnek élik meg a a procedúra előtti várakozást, de akadnak olyanok is, akik izgalmasnak és reménytelinek tartják. A klinikusok szerint a kellemetlen fizikai beavatkozások ellenére a legtöbben az érzelmi megterhelést tartják a legnehezebbnek. Újabb és újabb kérdések merülnek fel: milyen lesz később a kezelés, miért érzem magam másképp mostanában,  mi lesz, ha ez sem sikerül? Le kell mondanom a gyermekáldásról? Nincs több lehetőség? Stresszt okozhatnak az anyagiak is. Az állami támogatás ellenére is magasak a költségek, és akiket sürget az idő, joggal érzik úgy, hogy nem várhatnak tovább, ezért – ha tehetik – inkább magánklinikákhoz fordulnak segítségért. A különböző stresszforrások nemcsak ronthatják az IVF hatásfokát, hanem sok párt a program elhagyására késztetnek. Köztudott, hogy a kezelésben résztvevők jelentős százaléka idő előtt kilép a programból.

lombik program mellékhatásai [object object] Homokozó ovo ero 300x200 A GyereBaba Program kutatási eredményei alapján a tanfolyam alatt a stressz drasztikusan csökken, kisebb lesz a szorongás, a depresszió szintje is szignifikánsan alacsonyabb. Már ez önmagában közelebb visz a termékenységhez, hiszen a stressz az egyik legjelentősebb tényező, amely a fogantatáshoz vezető úton akadályt jelent. Akik a lombikprogrammal egyidejűleg vesznek részt a tanfolyamon, hatásosan tudják csökkenteni az IVF- beavatkozás következtében fellépő stresszt is.

Volt olyan pár, akiknél a Program alatt volt a beültetés, amely sajnos, nem járt eredménnyel. A csoport segített a veszteség feldogozásában. Ez a támogatás, a feszültségek hatékony csökkentése, a megküzdés újonnan tanult eszközei valamint az orvosi kezelés következtében fellépő hormonális változások is közrejátszottak abban, hogy a következő hónapban spontán fogant meg az baba, aki azóta már egészségesen világra is jött.

 

  1. Kell-e számolni mellékhatással, melyek a beavatkozás hosszú távú következményei?

A lombik során alkalmazott hormonkezelések okozhatnak testi változásokat, a lelki egyensúly is megbillenhet. Természetesen ez legtöbbször átmeneti állapot, de nagyon sokan tartanak a hosszantartó, bejósolhatatlan következményektől, ezek a gondolatok  komoly félelmet okoznak. Volt olyan eset, amikor a pár nő tagjánál pániktünetek léptek fel a megnövekedett szorongás és a bizonytalanság miatt.

Az orvosi beavatkozások ugyanakkor fájdalommal, kellemetlenségekkel is járhatnak, amelyet nem mindenki visel egyformán jól.

 A GyereBaba Program esetében csak pozitív “mellékhatással” kell számolni! Azt tapasztaljuk, hogy ha az önértékelés javul, fizikailag is kivirulnak a résztvevők, főleg a nők! A külső változásokkal párhuzamosan a belső folyamatok is alakulnak. A reménytelenséget felváltja a kompetenciaérzés, az az élmény, hogy van ráhatásunk a folyamatokra, akár a testi működésre is. Nem a csökkentértékűség tudata lesz a meghatározó, hanem az, hogy a nőiség minél teljesebb megélése vezet leghamarabb a következő “állomáshoz”, az anyaszerephez. Ha pedig valaki a pszichés kezelést is kap a lombik alatt, az át tudja keretezni a beavatkozásokkal járó kellemetlenségeket, így például a fájdalomérzetet is csökkenteni tudja.

 

  1. Milyen hatással van a kezelés a párkapcsolatra?

A termékenység késése a párok egyik legfájdalmasabb krízise. Már évtizedek óta tudjuk, hogy a pár mindkét tagjánál lehetnek testi-lelki akadályok, sőt közös problémák is gátolhatják a megtermékenyülést. Ennek ellenére még mindig a nők hajlamosabbak abból kiindulni, hogy bennük van a hiba, őket kell kezelni. Valóban, a beavatkozások túlnyomó többsége a “befogadó nők” felé irányul. A lombik beavatkozások során a nők gyakran azt élik meg, hogy egyedül vannak akkor, amikor a testüket ki kell tenni a különféle kezeléseknek. A férfiak pedig maximum annyit tehetnek, hogy elkísérik párjukat az orvoshoz, de tehetetlenek a legtöbb helyzetben. Az pedig duplán frusztrálja őket, ha látják a másikat szenvedni.

A sikertelenség következtében gyakori a vádlás: akár önmagunk, akár a párunk hibáztatása. Hányszor hallom, hogy “ő még azt sem tette meg, hogy ne igyon alkoholt, amikor a haverokkal elment bulizni”…

A GyereBaba Program alkalmai segítenek ezeket a feszültségeket oldani. Az már önmagában fantasztikus dolog, hogy párban dolgozhatnak a résztvevők a probléma megoldásán (végül is a közös gyermekükért teszik!). A nők nagyon hálásak azért, hogy párjukkal együtt vehetnek részt a tanfolyamon, a visszajelzések alapján mindkét fél hasznosnak ítéli a programot, amely erősíti a párkapcsolatot, fejleszti a kommunikációt, fokozza az empátiás készséget, növeli az intimitást.

 

  1. A kezelés során hol van a fókusz?

A lombik során a testet kezelik, a hormonális rendszert gyógyszeres úton befolyásolják, így alakítják a női működést. Kemikálék és orvosi eszközök segítségével, “kórházi” körülmények között történik a beavatkozás. A fókusz mindenekelőtt a női szerveken van: a petefészkek illetőleg a méh kerül a fókuszba.

A GyereBaba Program kiindulópontja a pszchoszomatikus szemlélet, a holisztikus látásmód. A problémát több oldalról közelítjük meg, a családi rendszert nézzük, nemcsak az egyént/ a nőt, hanem a párt kezeljük. Ugyanakkor az embert egészlegességében szemléljük, így a testre, lélekre egyaránt figyelünk. Gyakorlatokkal közvetlenül a testre, a testi működésre is hatnak a résztvevők, de a tünetek mögötti okok feltárása is fontos, hogy a problémát gyökerestül megszüntessük.

Ezzel egyidejűleg a tanfolyam során fejlődik az önismeret, érik a személyiség.

 

  1. Kinek a kezében van a megoldás? Kinek a kezében van a kontroll?

A lombik orvosi irányítással történik, a kontroll a kezelők kezében van. Ez egyrészt adhat biztonságot, abban az esetben, ha bizalommal tudunk lenni az orvosunk iránt, hisszük, hogy ő tudja a megoldást. (A bizalom kialakításához azonban időre van szükség, amit az orvosok leterheltsége miatti “futószalag üzemmód” kevéssé tesz lehetővé.) Másrészt kiszolgáltatottságot is érezhetünk, hiszen mások rendelkeznek a saját testünk felett.

A GyereBaba Program során több időnk van, hogy mélyebben megismerjük a problémát, a résztvevőket, de a párok is egymást. A tanfolyan során a párok aktív felelősségvállalása jellemző a probléma megoldásában, ami azért is nagyon fontos, mert ez a mentalitás, hozzáállás egyúttal a szülőszerepre is felkészít. (Hogy mondhatnánk felelős szülőként, hogy “nem én voltam”, “oldja meg más helyettem” vagy “mindenki más hibás”??!!!!!) Ha a kontroll a kezünkben van, akkor azt is megélhetjük, hogy nem máson múlik a siker!

 

  1. Mennyire eredményes a kezelés?

Önmagában a lombik program nem hoz 100%-os sikert! A fizikai beavatkozás önmagában nem mindig elegendő, bár sok esetben ez az egyetlen járható út.

A sikerráta általában 20 %-os, az inszeminációk esetében ennél sokkal alacsonyabb ez a szám.

A szakemberek javaslata szerint ajánlott és indokolt a párok pszichés támogatása a beavatkozás egész ideje alatt. A kutatási eredmények szerint azok a párok, amelyek az asszisztált reprodukciós kezelések előtt vagy annak korai szakaszában kapnak érzelmi támogatást, sokkal kevésbé élik meg stresszként a beavatkozásokat, mint azok a sorstársaik, akik ilyen támogatásban nem részesülnek.. A Medical Life Science hírújsága 2011-ben számolt be Alice Domar bostoni fertilitásklinikai központjának eredményeiről. Azt vizsgálták, hogy a stresszcsökkentő tanfolyam milyen befolyással van a lombikprogramra várókra. A várakozó nők  felének mind/body típusú kezelést ajánlottak fel, míg a kontroll csoport csak a hagyományos lombikprogramban vett részt. Az eredmény egyértelműen igazolta a stresszcsökkentő kezelés pozitív hatását. Az első csoport tagjai 53 %-ban fogantak meg, míg a kontroll csoport esetében az eredmény csupán 20%-os volt. Ez azt mutatja, hogy a mind/body jellegű pszichés támogatás nagy mértékben segítette a párokat abban, hogy a lombikprogram sikerrel járjon.

A GyereBaba Program termékenységi eredményei nagyon biztatóak. A 30-40 év közötti párok esetében 50 %-os a siker egy éven belül.

  1. Milyen anyagi vonzata van?

A lombik beavatkozásokat csak részben és bizonyos feltételek mellett támogatja az állam. Térítésmentes lombikbébi kezelés OEP finanszírozással 5 alkalommal vehető igénybe egy egész élet során a szerződéssel rendelkező intézetekben. A gyógyszerek jelentős részét fizetni kell, külön díja van a szakorvosi konzultációknak. Az IVF gyógyszerek támogatása jelenleg 75%-os, de ez nem vonatkozik a speciális készítményekre. Az lombik eljárásokat az OEP finanszírozás 90 naponként teszi lehetővé. Ha valaki nem akar várni, vagy más intézményt választ vagy az 5. alkalmon túl van, akkor magánintézményekben veheti igénybe a kezelést, ennek azonban nagyon borsos az ára. (Átlagosan a gyógyszerek árát nem számolva lombik esetén kb. félmillió forinttal kell számolni alkalmanként.)

A GyereBaba Program esetén a 60 órás tanfolyam díja 150 000 Ft/fő, vagyis ez 2500 Ft-os terápiás óradíjat jelent. Ez az összeg magában foglalja a strukturált program valamennyi elemét, többek között a nagyon neves szalemberek által tartott előadások “jegyét” vagy a későbbiekben is használható segédanyagokat. Tudjuk, hogy az érintettek többségének ez azért is nagyon megterhelő, mert általában már nagyon sok anyagi teherrel járnak az egyéb meddőségi kezelések is. Ugyanakkor a további beavatkozások árát meg lehet spórolni.

 

Meddőségkezelés hatékony módja [object object] Homokozó ovo ero